Akár abba a csoportba tartozol, akik szerint semmi értelme nincs az újévi fogadalmaknak, mert úgysem tartja be őket az ember, akár abba a csoportba, akik szerint érdemes próbálkozni velük, ezt a cikket akkor is érdemes elolvasnod, mert 2018 lehet a nagy áttörés!

Fokozatosság hiánya

Az újévi lendület sokakat abba a hibába sodorja, hogy túl sokat akar, és természetesen azt is minél előbb. Ezzel a hozzáállással pedig nagyon sokat árthatunk. Fontos tudatosítani, hogy az igazán fontos eredmények nem egyik napról a másikra jönnek, így azokat a módszereket sem érdemes kipróbálni, amelyek ezzel kecsegtetnek. Nincs értelme például a drasztikus diétáknak, mert a koplalás hiánybetegségeket okozhat, ráadásul hosszútávon semmi értelme nincs, hiszen nem is tartható hosszú heteken, hónapokon át. 

Nincs értelme a drasztikus diétáknak, mert a koplalás hiánybetegségeket okozhatForrás: Thinkstock

Visszatérve a fokozatosságra, nagyon fontos, hogy úgy határozzuk meg céljainkat, ami első látásra is reálisnak tűnik. Ha rengeteget kell dolgoznod, akkor például nem biztos, hogy hetente háromszor le tudsz majd járni az edzőterembe, csak azért, mert most megfogadtad. Így van ez akkor is, ha még soha életedben nem sportoltál rendszeresen. Valószínűleg ebben az esetben sem fogsz tudni heti három edzéssel indítani. Kezd csak eggyel, és innen lehet szépen előre lépni. A legfontosabb cél, hogy megszeresd a mozgást, és akard csinálni.

Nincsenek részcélok és feladatok

A célokat is ehhez mérten kell meghatározni. Az teljesen rendben van, ha előtted lebeg a végső cél, hiszen ez fontos a motiváció megtartásához. De ennél is fontosabb, hogy részcélok is legyenek kitűzve, hogy lásd, hogy tudsz majd lépésről lépésére haladni, ráadásul így a sikerélményed is több lesz. A részcélok feljegyzése közben arról se feledkezz meg, hogy kitaláld a teendők listáját is. Ehhez érdemes profi edzővel vagy dietetikussal is konzultálni. 

Sokkal nagyobb sikert érhetsz el, ha egy profi edzővel is konzultálszForrás: Shutterstock

Ha nincsenek részcélok és nincsen feladatlista, sokkal könnyebb ellébecolni a munkát. Az ember rálegyint, hogy majd holnap elkezd csinálni valamit, aminek az lesz a vége, hogy hónapok telnek el úgy, hogy semmit nem tettél a célodért. Kellenek a feladatok és a határidők, különben nem lehet érdemben előrelépni. 

Nem elég erős a motiváció

A motiváció lényegében mindennek a lelki hátterét nyújtja, hogy képes legyél végigcsinálni, és soha ne add fel. A motiváció magában foglalja a miérteket, és a legmélyebb vágyaidat, amelyek elképesztő erővel és energiával tudnak feltölteni. Ezeket sem árt lejegyezni, hogy a nehezebb napokon tudj mihez nyúlni. Ilyenkor jó újra elolvasni és folyamatosítani tudatosítani, hogy a tudatalattidba is mélyen beivódjon, mert így biztosan ezek szerint fogsz cselekedni.

A motivációd nem árt lejegyezni, hogy a nehezebb napokon tudj mihez nyúlni"Forrás: Shutterstock "
A motiváció megtartásának öt lépése

A siker alapja a motiváció. A motiváció azt jelenti, hogy mindig a szemed előtt lebeg a cél. Tudod, hogy miért kezdtél bele a fogyásba, a diétába, a testmozgásba, és tudod, hogy mi a végső célod mindezzel. Motiváció nélkül nincs győzelem!