Dr. Vekerdy Tamás nem csupán remek pszichológus, de a szülők nyelvén is fantasztikusan ért. Az ő szavai mögött nem kell keresni titkos értelmezéseket, hiszen mindent kerek-perec kimond. Stílusa egyszerre borzasztóan őszinte és megnyugtató, tőle még az is jólesik egy anyának, ha rájön, valamit nagyon nem csinál jól.

Előadásaival, könyveivel nem csupán a szülőket, hanem az egész társadalmat is szeretné fejlődésre bírni. Pár nappal ezelőtt, egy élő bejelentkezés alkalmával beszélt számos fontos témáról, és válaszolt az aggódó vagy épp kétségbeesett szülők által feltett kérdésekre. Az egész „előadás, párbeszéd" az anya belső békéjének megtalálása körül forgott. Ebből idézünk most. 

Forrás: Instagram
Hisztiveszély - Nem fogod elhinni, miért borultak ki ezek a gyerekek!
A kiborulásoknak számtalan formája, erőssége ismert, egy közös azonban mindben van; úgy csapnak le, mint a tornádó, és olyan hirtelen ér végük, mint egy nyári zápornak. Külső szemmel nézve a hisztik okai banálisak, de a gyerekek olyan tragédiaként tudják megélni őket, hogy azonnal Oscar-díjat érdemelnének az alakításukért.

Hiszti kezelése Dr. Vekerdy Tamás szerint  

A Tanár úr egy példán keresztül szemlélteti a dackorszakot és az ehhez kapcsolódó helyes szülői magatartást: Most jutott eszedbe, hogy ezentúl a kisfiad ne egye meg a túró rudit bevásárlás közben – aminek a végén az üres papírjával fizettél. Hiszen ő már nagyfiú, már meg kell tudnia várni, míg kifizeted. Dr. Vekerdy Tamás a tőle megszokott közvetlen stílusában fejti ki erről a véleményét.

Rosszkor kezded. Ha egyszer rászoktattad, hogy az üzletben megeheti, akkor most ne kezdd ezt el 3-4 éves korban, a dacolás időszakában megváltoztatni.

Ám mi szülők gyakran megyünk a fejünk után. A példánál maradva tehát, te mégis azt szeretnéd, ha innentől kezdve megvárná, míg megveszed a túró rudit, és ő csak utána eheti meg. Ezt a boltban szépen közlöd is vele, mire őt hatalmas hisztit rendez. 

Dr. Vekerdy Tamás pszichológus, író.Fotó: Polyak Attila - Origo
A pszichológusnak erre a helyzetre is van pár tanácsa

Földhöz vágja magát, őrjöng, toporzékol. Te rémülten: „Állsz fel azonnal! Mit szólnak az emberek?" Rángatni kezd a karjánál fogva, vagyis bevonódsz az ő tombolásába. Első tanács: higgadt közöny. Nyugi. Állj ott egy kicsit, aztán esetleg emeld fel, ha nem rugdos túlzottan, próbáld elterelni a figyelmét: „Nézd, ott megy egy teherautó!" Látni fogod esetleg, hogy mint egy igazi hisztérikus, megkérdezi - míg eddig csak ordított, most teljesen nyugodt hangon -, „Hol?" Mert ilyen, mint mondani szokták szubkortikálisan vezérelt a kisgyerek, vagyis a kéreg alatti, érzelmileg színezett központok vezérlik a magatartását, nem a józanész. Szóval ne rángasd fel a földről. „Ne rángassam a földről? De akkor mit szólnak az emberek, ott tombol a gyerekem!"


„Na, szép kis anya." – mondják – „Ez se tud mit kezdeni a gyerekével." Biztos lehetsz benne, hogy aki ezt mondja neked, annak ezt mondták, amikor az ő gyerek tombolt a földön a boltban, és most boldogan visszaadja neked. Ez a társadalmi betegség problémája, a rossz mentálhigiénés állapot; ordítunk, üvöltünk, leszóljuk egymást, kiszólunk az autóablakon, ez nagyon rossz, de ez van. Ma ebben élünk. De Te ne törődj vele! Már bocsánat, ha ilyen durva szót használok, de legszívesebben azt mondanám, szard le! Nem érdekes, hogy a többiek éppen mit mondanak, mivel szólnak be. Eleinte ez nagyon kínos lesz neked, de egy pici idő eltelik, és kezdeni fogod magad jól érezni. Mert az vagy, aki vagy, és úgy viselkedsz, amit te tartasz jónak.

Dr. Vekerdy Tamás, a Nyitott Akadémia Facebook-oldalán, a Belső szabadság - Elég jó szülő, elég jó gyerek címet viselő könyve mentén beszélt és válaszolt az élő bejelentkezés közben érkező kérdésekre. Így szó esett többek között a hordozás körüli végletességről, az elhúzódó szoptatásról, az édesanyáról való leválásról és a testvérféltékenységről is. A Tanár úr rengeteg hasznos információval szolgál, nem csupán kisgyerekes szülők számára, így ha lemaradtál volna róla, mindenképp érdemes pótolnod az ITT található linken.