A koraszülés ma már szinte „népbetegségnek" számít hazánkban. Minden tizedik baba érkezik a várandósság 37. betöltött hete előtt. Egy koraszülött csecsemőnél nem csupán a kis súly, hanem a szervi fejletlenség, az esetleges oxigénhiány is problémát okozhat. A koraszülés nem kerüli el a magyar sztárokat sem, mutatjuk, kiknek született idő előtt a gyermeke.

 

Forrás: Thinkstock
Koraszülöttek helyzete Magyarországon

A várandós nők jelentős része nem tudja, hogy melyek a koraszülés kockázati tényezői. Riasztó tény, hogy sokan csak azután kezdik kutatni az okokat, és szembesülnek a súlyos szövődményekkel, amikor már baj van.

Erdei Zsolt  

A világbajnok ökölvívó Madár három gyermek édesapja. A két legfiatalabb jött a vártnál korábban világra: Gréta 2014 májusában született, 12 héttel a kiírt időpont előtt 900 grammal, Vilmos is májusi baba, de ő 2017-ben érkezett. Születésük után hónapokat töltöttek kórházban, de mára már szerencsére mindkét kicsi egészséges és szépen fejlődik.

Szandi  

Az énekesnő első gyermeke 2000-ben született, és idén lett 18 éves. Szandi Instagram-oldalán a következőkkel köszöntötte: 

Mintha most lett volna, hogy a vártnál egy hónappal korábban 1640 grammal de hála a jó Istennek makk egészségesen megszületett első gyermekünk, Blanka. Sosem fogom elfelejteni, amikor először a kezemben tarthattam ezt kis törékeny testecskét. Az idő hihetetlen gyorsasággal elröpült és ez a drága pici lány ma pontosan hajnali 4 óra 5 perckor nagykorú lett!  

Szandi lánya, Blanka 1 hónappal érkezett korábban a családbaForrás: Instagram/szandi_hivatalos

Kondákor Zsófia  

A színésznő még évekkel ezelőtt Lányi Lalával alkotott egy párt, és ebből a kapcsolatból közös gyermek is született. Beni 2006-ban, 8 héttel korábban született oxigénhiányos állapotban. A most 12 éves kisfiú, a fejlesztő terápiáknak köszönhetően már semmiben sem különbözik kortársaitól.

Kondákor Zsófia fia oxigénhiányos állapotban született, szerencsére ma már teljesen egészségesForrás: Facebook/Kondákor Zsófi hivatalos oldal

Pikali Gerda  

A színésznőnek korábbi házasságából született két gyermeke. A fiúk között mindössze 10 hónap a korkülönbség, és mindketten koraszülöttek voltak. A korábbi félelmek és nehézségek már elmúltak, Marci (14) és Barnabás (13) ma egészséges, boldog tinédzserek.

Pikali Gerda mindkét fia koraszülött voltFotó: Origo

Sándor Orsi  

A modellből lett műsorvezető két gyermeke közt nincs nagy korkülönbség. Orsi első kisfia születése után ugyanis három hónappal ismét terhes lett. A második várandóssága azonban nem volt problémamentes. Két hónappal a kiírt időpont előtt megindult a szülés, melyet pár nappal meg tudtak hosszabbítani az orvosok, de Botond így is koraszülött lett. Szerencsére a kisfiú szépen fejlődik, gyönyörű édesanyja pedig boldogabb nem is lehetne.

Sándor Orsi második várandóssága nem volt problémamentesForrás: Instagram/sandor_orsi

Magyar Rózsa  

Az énekesnő és műsorvezető ma már két gyermek édesanyja, de első kislánya érkezése nem volt izgalmaktól mentes. A szülés kiírt időpontja előtt két hónappal kórházba került, végül Petra 2014 nyarán, 4 héttel korábban érkezett.

Magyar Rózsa kislánya. Petra egy hónappal korábban születettForrás: Facebook/Magyar Rózsa (hivatalos oldal)