A paneleket hajlamosak vagyunk elfogadni olyannak, amilyennek 50 évvel ezelőtt megépítették őket. Jó tudni azonban, hogy a mai napig nagyon sokan keresik ezeket a típusú lakásokat, de nem csupán eladási célzattal jöhetnek jól a következő korszerűsítési, felújítási tippek. Legyen élhetőbb és értékállóbb otthonod!

 

 Első helyen a nyílászárócsere és klimatizálás legyen!    

Az új ablakokon és ajtón kívül, gondolj a redőnyökre és az elhúzható szúnyoghálókra is egy ilyen befektetés esetén: bogaraktól mentes, csendesebb otthont teremthetsz, hiszen a kintről érkező zajokat jobban tompítják az új ablakok, ami egy forgalmasabb utcában nagyon sokat javíthat a lakás eladhatósága tekintetében.

A panelek egyik fő hátrányaként, a nyáron felforrósodott lakásokat szokták említeni. Ezt egyszerűen orvosolhatod egy klíma beszereltetésével, de önmagában már az új ablakok is rengeteget segítenek, hogy a meleg levegő ne szivárogjon be, valamint a redőnyöknek köszönhetően az árnyékolás is biztosítva lesz.

Az új ajtó nem csupán a lépcsőházi hangokat tartja kint, de a több ponton záródók a biztonságérzetet is kellően növelik.

Cseréld ki az ablakokat, az új nyílászárók a meleget és a zajt is kint tartjákForrás: Shutterstock

Nyiss egybe, vagy épp zárj le tereket!

Egy panelben ritka, amikor meg lehet bontani falakat, de ez nem jelenti azt, hogy sehol sincs rá lehetőség. Egy budapesti, 17. kerületi panellakásban például a tulajok a konyha és a nappali falának lebontásával hatalmas nyitott teret alakítottak ki. Így lett egy amerikai stílusú konyhájuk, egy étkezőjük és egy tágas családi szobájuk.

Van, amikor egy szobának két ajtaja is van, egy a közlekedőre, a másik a nappaliba nyílik. Ez a megnehezíti a bútorok optimális lehelyezését. Válaszd ki a továbbra is használni kívánt ajtót, a másikat pedig egyszerűen zárd le egy méretre vágott furnérlemezzel, majd tapétázd le.

Cseréltesd ki az elektromos vezetékeket!

A legtöbb panelben még az eredeti vezetékek futnak a falban. 40-50 évvel ezelőtt azonban még nem volt ennyi és ekkora teljesítményű elektromos eszköz, így könnyen túlterhelődhet a hálózat, mely jobb esetben csak lecsapja a biztosítékot, rosszabb esetben elektromos tüzet okoz.

Cseréltesd ki az elektromos vezetékeketForrás: Shutterstock

Modernizáld a belső tereket!

Igen látványos és egyben praktikus lépés a beltéri üvegbetétes ajtók cseréje. Ezek használata általános volt a panelek első fázisának építésekor, de a mai modern világban már idejétmúltnak számítanak. Főként egy olyan otthonban, melyben egymást érik a szobák, ezzel együtt pedig a szuverén életterek. A tömör ajtókkal sokat javíthatsz a hangszigetelés terén, mely a betontömbök esetén egyébként is igen kényes kérdés.

A beépített szerkényeket is érdemes kibontani és a helyükbe modern tárolókat betenni, vagy, ha ez túl nagy munkának tűnne, legalább lefesteni és akár üvegcsempével megújítani.

A panelek fürdőszobái általában igen szűkösek, ami elsősorban a kis helyiségbe bezsúfolt mosógépnek köszönhető. Amennyiben a panellakásodban a fürdő és a kamra fala szomszédos, úgy könnyedén áthelyezheted oda a mosógépet. Ezzel rengeteg teret nyerhetsz a fürdőszobában. Természetesen a régi, „retro" konyhabútort is érdemes lecserélni, a konyhai ablak alá akár egy pultot is tehetsz.

Spórolj a hellyel, a konyhapultot akár az ablak alá is helyezhetedForrás: Shutterstock

A panellakás burkolatain is érdemes változtatni. A padlószőnyeget már szinte mindenhol felszámolták, ami abszolút érthető. Helyébe általában laminált, vagy PVC padló kerül, de sokkal jobb valamilyen tested, tömör anyagot használni, mint a kerámialap, a parketta, netán a hajópadló. Tartósabbak és így értékállóbbak. Nem ritka, hogy a lakásban még az eredeti csempék uralkodnak az érintett helyiségeken. Ezt akár a csempék lefestésével, de bizonyos esetekben csak azok cseréjével tudod modernizálni.

A panelek értékét maga a ház is emelheti, így ha úgy érzed, a közös képviselő csak vegetál, de semmiféle pályázattal nem kívánja korszerűsíteni a társasházat – szigetelés, fűtőcsövek cseréje... stb. -, akkor érdemes kezdeményezned személyének megváltoztatását.