Így edz egy NFL csapat, a Pittsburgh Steelers játékosa, Antonio Brown wide receiver

Forrás: Instagram/ab -
wide receiver Antonio Brown sportoló elkapó edzésterv Pittsburgh Steelers edzés NFL amerikai futball
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az amerikai futball profi ligája, vagyis az NFL már hazánkban is hatalmas rajongó tábort tud maga mögött. Bevallom, engem sem hagy hidegen ez a kiélezett, erőről, ügyességről, felkészültségről és taktikáról szóló játék. Most pillantsunk bele, miként is edz az egyik kiemelkedő offens játékos, Antonio Brown.

Férfiakat kérdeztünk, hogy melyik testrészükkel nincsenek megelégedve


Gyakran hisszük, hogy csak nekünk, nőknek vannak utált, sőt, egyenesen gyűlölt testrészeink, melyeken vért izzadva próbálunk javítani, vagy egyszerűen csak takargatni. Nos, hölgyeim, íme pár példa arra, hogy bizony a férfiak többsége sincs megelégedve a testével, hiába is gondoljuk gyakran ennek ellenkezőjét. Olvasd tovább!

Az NFL-ben rengeteg poszt van, és mindnek megvan a maga testalkati elvárása. Brown a Pittsburgh Steelers kiemelkedő elkapójaként (WR) kiváló atléta, de emellett ki kell bírnia a kőkemény ütközéseket is, amivel a diffens tagja próbálják őt megállítani.

A wide receiver tehát sokoldalú sportoló – egyben a leggyorsabb játékos a csapatban –, hiszen ő az irányító elsőszámú célpontja a passzjátékkor.

Antonio Brown a Pittsgurgh Steelers NFL csapat játékosa Forrás: Instagram/ab

Esetében nem elegendő az alsótest edzettsége – mely segíti a robbanékony futásban és felugrásban -, de a gyors irányváltáshoz, a magabiztos labdabirtokláshoz, valamint a váratlan ütközések koordinált fogadásához is megfelelő fizikummal kell rendelkeznie. Az ő edzésterve tehát igen sokrétű, ebből emeltünk ki pár fontos elemet.

Antonio Brown 1988. július 10-én született Miamiba. A Pittsburgh Steelers 2010-ben szerezte meg a játékjogát a draft hatodik körében, így ő lett a 195. választott. Ez nem a legelőkelőbb hely, de Brown a liga legjobb elkapójává nőtte ki magát.


1,78 méteres magasságához 84 kilót nyom, és 36 métert 4,4 másodperc alatt fut le.

Antonio Brown a holtszezonban sem lazsál. Így tehát sosem veszt a formájából, egyre csak fejlődik. Természetesen ezek az edzőteremben töltött órák nem vehetik fel a versenyt a felkészülési és verseny időszakéval, de arra elegendőek, hogy ne fejlődjön vissza. Tehát sose engedd el magad teljesen. Az elért eredményeidet ne áldozd be két hét láblógatásért vagy mértéktelen nassolásért.

Antonio Brown a holtszezonban sem lazsál, így tehát sosem veszt a formájából Forrás: Instagram/ab

A Steelers WR-ja rengeteget, naponta két órát csak guggol.

Ezt teszi szabad súllyal, keretben, egylábbal, de kiegészíti például helyből felugrással is. Mivel nem az a célja, hogy a lehető legnagyobb súlyt képes legyen ilyenformán kinyomni, lábai edzettségét többek között terheléses futással és sprinttel is folyamatosan növeli.

Mivel Brown elkapó, számára rendkívül fontos, hogy hasizma a lehető legkeményebb legyen, hiszen a védők olykor brutális ütközései során elengedhetetlen, hogy ne essen össze, mint egy rongybábú, kiejtve kezéből a labdát. Amennyiben mégis sikerül őt kibillenteni egyensúlyából, úgy kontrollálnia kell az esését. Ennek érdekében a lehető legváltozatosabb hasizom erősítő gyakorlatokat végzi, szám szerint napi ezret.

Vállizma tekintetében egyfajta „golyóállóságra” és keménységre törekszik, melyet egy speciális gyakorlatsorral ér el.

Az 5-5-5 válledzés:

  • 5 oldalsó vállemelés
  • 5 Y váll gyakorlat
  • 5 trapézizom gyakorlat

Ezeket 3-4 körben végzi, közepesen nehéz súlyokkal.

Vállizma tekintetében egyfajta „golyóállóságra" és keménységre törekszik Forrás: TURE LILLEGRAVEN, Instagram/ab

Az elkapó fontossági sorrendjében előkelő helyet kap a futás. A mindennapos edzések mellett, pár naponta még lefut 8 kilométert is. Ez számára elengedhetetlen.

A fentiek csak apró morzsák egy profi NFL játékos edzéstervében, de még így se állj neki lekoppintani megfelelő fizikum és edző nélkül, a sérülésveszély miatt.

Jó szurkolást, fordulatos meccseket!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.