Sok szakértő egyetért abban, hogy a gyermekülésben alvás egyáltalán nem veszélytelen, de egy anya története is megerősíti ezt, akinek sajnos a legnagyobb tragédiával kellett szembenéznie.

Három évvel ezelőtt Lisa Smith egy hívást kapott a bébiszittertől, aki közölte vele, hogy kislánya elaludt a gyerekülésben, és nem ébred fel. A gyermeket azonnal kórházba szállították, ám a kicsi életét már nem tudták megmenteni. A kislány valószínűleg olyan pozícióban aludt el a gyerekülésben, ami akadályozta a levegővételt.

Nem szabad a gyerekeknek az ülésben elaludniuk - Képünk illusztrációForrás: Shutterstock

A szülők hiába voltak tisztában a gyermekülésben alvás veszélyeivel, a vigyázó nem tudott erről. Lisa és férje a tragédia óta azon dolgozik, hogy senkinek ne kelljen ilyen veszteséggel szembenéznie. „Az autósüléseket nem alvásra tervezték" – mondta Sharon Evans a Cook Gyermekkórház traumamegelőzési koordinátora. A legnagyobb probléma az, ha nincsenek erősen bekötve a szíjak, a gyermek elmozdulhat, és olyan pozícióba kerülhet, amelyben nem kap levegőt: előrebillenhet a fejük, ez pedig elzárhatja a légutakat. A babáknak vízszintesen és háton kell aludniuk, ez azonban nem megvalósítható a gyerekülésekben - írja a Scary Mommy.