Nem szabad a gyermeknek a gyerekülésben elaludnia

Forrás: Shutterstock -
veszély gyerekülés alvás gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sok szakértő egyetért abban, hogy a gyermekülésben alvás egyáltalán nem veszélytelen, de egy anya története is megerősíti ezt, akinek sajnos a legnagyobb tragédiával kellett szembenéznie.

Három évvel ezelőtt Lisa Smith egy hívást kapott a bébiszittertől, aki közölte vele, hogy kislánya elaludt a gyerekülésben, és nem ébred fel. A gyermeket azonnal kórházba szállították, ám a kicsi életét már nem tudták megmenteni. A kislány valószínűleg olyan pozícióban aludt el a gyerekülésben, ami akadályozta a levegővételt.

Nem szabad a gyerekeknek az ülésben elaludniuk - Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

A szülők hiába voltak tisztában a gyermekülésben alvás veszélyeivel, a vigyázó nem tudott erről. Lisa és férje a tragédia óta azon dolgozik, hogy senkinek ne kelljen ilyen veszteséggel szembenéznie. „Az autósüléseket nem alvásra tervezték" – mondta Sharon Evans a Cook Gyermekkórház traumamegelőzési koordinátora. A legnagyobb probléma az, ha nincsenek erősen bekötve a szíjak, a gyermek elmozdulhat, és olyan pozícióba kerülhet, amelyben nem kap levegőt: előrebillenhet a fejük, ez pedig elzárhatja a légutakat. A babáknak vízszintesen és háton kell aludniuk, ez azonban nem megvalósítható a gyerekülésekben - írja a Scary Mommy.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.