Az angol McCann család jól megérdemelt pihenését töltötte Portugáliában, de ez a vakáció 2007. május 3-án szörnyű véget ért. Ezen az estén a szülők barátaikkal szerettek volna, az apartmanjuktól kb. 120 méterre lévő kis étteremben vacsorázni, ezért három gyermeküket lefektették aludni, majd egyedül hagyták őket a ház földszinti hálószobájában. Állításuk szerint egész este felváltva ellenőrizték a kicsiket. Fél tizenegykor az apa nézett rá a gyerekekre, azonban az anya fél órával később már csak hároméves lányuk üres ágyát, és egy nyitott ablakot talált.

 

Forrás: YouTube

Madeleine McCann 2003. május 12-én született, az angliai Leicesterben. Mindössze kilenc nappal negyedik születésnapja előtt tűnt el.


Különleges ismertetőjegye a jobb szemén látható kolobóma: pupillájából sötét csík húzódik csaknem teljesen függőlegesen.

A kislány eltűnése hatalmas médiavisszhangot kapott, a brit és portugál rendőrség közösen, ám gyakran – a rossz együttműködés eredményeként - egymást akadályozva próbált és próbál a mai napig a nyomára akadni, eredménytelenül. Maddie-t jelenleg eltűnt személyként tartják nyílván. Most összegyűjtöttük eltűnésének legkézenfekvőbb elméleteit.

Emberrablás

Többen úgy vélik, hogy egy gyermektelen pár vitte magával a hároméves kislányt. Ám ez a teória a két kisebb gyermek miatt látszik megdőlni. Madeleine kétéves ikertestvérei, Sean és Amelie ugyanis egy szobában aludtak vele. Az, aki sajátjaként szeretne elrabolt gyereket felnevelni, szinte biztosan a fiatalabbak közül választott volna. Ennek oka pedig igen egyszerű, esetükben jóval nagyobb az esélye az előző család emlékeinek elfeledtetése. Maddie szülei egyébként remélik, hogy ez történt, mivel így lányukra vigyáznak és szeretik.

A emberkereskedelmet sem zárták ki a rendőrök, mivel akár másfél óra alatt elérhették a partot a kislánnyal, ahol könnyedén felcsempészhették egy Marokkóba tartó hajóra, hogy ott aztán eladják. Egy turista egyébként le is fotózott az ominózus időben egy Maddie-re nagyon hasonlító gyermeket a tengerparton. Itt azonban felmerül a kérdés, hogy akkor miért nem vitték el mind a három kicsit, miért csak Madeleine-t rabolták el?

Madeleine McCannForrás: Getty Images

Félresikerült betörés

A nyomozás elején nem vetették el azt a lehetőséget sem, hogy egy betörőt zavarhatott meg a kislány, aki félve a lebukástól, magával vitte Madeleine-t – élve vagy holtan. Azonban szinte a nullával egyenlő az esélye annak, hogy egy betörő hirtelen gyermekgyilkossá váljon, ráadásul nyomok nélkül távozzon a tetthelyről.

Szexuális indíték

Szemtanúk állították, hogy a McCann család apartmanja körül, az eltűnés előtt pár nappal több gyanús alakot is láttak ólálkodni. A nyomozók a pedofil rablót sem zárták ki, de felmerültek kriminálpszichológiai tények, melyek ennek esélyét minimálisra csökkentették. Egy pedofil, akinek egy három-négy éves gyermek beleillik az ízlésébe, a legtöbb esetben a fiatalabbak iránt is vonzódik, és ugye megint csak a két kisebb testvérhez kell kanyarodunk, akiket könnyebben tudott volna sakkban tartani, vagy akár később továbbadni. Továbbá egy pedofil ritkán annyira hidegvérű gyilkos, hogy nyomtalanul el tudjon tűntetni egy holtestet, melyet egy ennyire kiterjedt nyomozás során sem találnak meg. Sőt, a legtöbb esetben a bűntudat miatt – melyet a legtöbbször éreznek - épp olyan helyre rejtik áldozatukat, hogy arra könnyen rátalálhassanak.

A nyomozók a pedofil rablás tényét sem zárták ki, de ennek esélyét minimálisra csökkentettékForrás: Shutterstock

A szülők 11 éve tudják az igazságot?

Sokan – köztük Goncalo Amaral, a nyomozásban aktívan részt vevő volt rendőr is – úgy vélik, a kis Maddie eltűnése mögött saját szülei állnak. Lehetséges, hogy az orvos-házaspár altatót adott a gyerekeknek, hogy nyugodtan tudjanak barátaikkal vacsorázni, de Madeleine túladagolás következtében meghalt, vagy valamilyen végzetes baleset érte a kislányt, amíg ők távol voltak. Ebben az esetben a szülők, két másik gyermekük érdekében meghozhatták ezt a rettenetes döntést, és később bűntudatukat használhatták az aggodalom és nyugtalanság jeleként a médiában. Bár ez csupán feltételezés, sokan mégis úgy gondolják, voltak ezt megerősítő nyomok, amiket eltusoltak vagy egyszerűen csak figyelmen kívül hagytak – például Maddie-től származó DNS-t találtak abban az autóban, amit a szülők lányuk eltűnése után három héttel béreltek ki. Goncalo Amaral könyvet is írt az esetről, a benne tett kijelentések, rágalmazások miatt pedig a McCann házaspár beperelte.

Kate és Gerry McCannForrás: AFP/Melanie Maps

Ezek azonban mind csak feltételezések, a 11 éve tartó nyomozás egyikre sem talált kellő bizonyítékot.

A szülők, Kate és Gerry McCann azonban továbbra sem adják fel a reményt, hogy egyszer megtalálják lányukat, de számukra az is várt, bár fájdalmas lezárást jelentene, ha biztosan tudnák, hogy Maddie már nem él.