Sok gyermekszínész akad fenn a filmipar megfoghatatlan hálóján, de a legtöbb vagy kirostálódik az évek alatt, vagy felemészti őket a hirtelen jött hírnév. A következőkben öt olyan gyereksztárt mutatunk be, akik karrierjüket okosan irányították. Figyelem a lista szubjektív!

 

Forrás: Instagram/jaredleto
Sima és rögös út a sikerig: Sztárok gyerekkora: fotók

A sztárokról sokszor még csak nem is sejtjük, hogy milyen könnyű vagy épp felforgató volt a gyerekkoruk. Egyesek csak úsztak az árral és tehetségüket felfedezték, másokat – ha nem is tudatosan, de már egészen fiatalon – erre a pályára kondicionáltak. Olvasd tovább!

5. Kirsten Dunst  

Az amerikai színésznő és rendező 1982. április 30-án született. Már egész fiatalon gyermekmodellként dolgozott, filmes debütálása az 1989-es New York-i történetek, Woody Allan rendezte részében volt. Széleskörű ismeretségre azonban „csak" 12 évesen tett szert, amikor az Interjú a vámpírral című filmben eljátszotta az igen összetett gyermekvérszívó szerepét, melyért Golden Globe-díjra is jelölték. Felnőttként a Pókember filmek hozták meg számára a világhírnevet, de – érthető okokból – a szakmai elismerést nem ezekért, hanem egy filmdrámáért kapta. 2011-ben kapta meg a legjobb női alakításáért járó díjat a cannes-i fesztiválon, méghozzá a Melankóliában nyújtott alakításáért, de ezt követően is több elismerést nyert el.

Kirsten DunstForrás: Getty Images, Northfoto

4. Christina Ricci

1980. február 12-én született Kaliforniában. Karrierjét reklámfilmszereplőként kezdte, de első komoly szerepe az 1990-es Sellőkben volt, melyben Cher és Winona Ryder oldalán játszott. Ám sokan még ma is Wednesday Addamsként emlékeznek rá. Később olyan meghatározó filmekben játszott, mint a Félelem és reszketés Las Vegasban, az Egy gyilkosság története, és A rém – melyért Charlize Theron Oscar-díjat kapott -, a Jéghivar és az After Life.

Christina RicciForrás: Getty Images, Northfoto

3. Jodie Foster

Alicia Christian „Jodie" Foster Los Angelesben született, 1962. november 19-én. Már 3 évesen szerepelt reklámokban, majd 1969-ben debütált színészként a Mayberry R.F.D. című televíziós sorozatban. Azóta több mint 50 filmben és tévéjátékban szerepelt. 14 évesen Oscar-díjra jelölték a Taxisofőr című filmben nyújtott alakításáért, de nem maradt aranyszobrocska nélkül, 1989-ben A vádlottak, 1992-ben A bárányok hallgatnak filmekért kapta meg, sőt, ezekért Golden Globe-díjazott is lett. Az évek alatt számtalan elismerést kapott, melyet 2013-ban a Cecil B. DeMille-életműdíj koronázott meg.

Jodie FosterForrás: Getty Images, Northfoto

2. Drew Barrymore

A magyar származású amerikai színésznő 1975. február 22-én született Drew Blyth Barrymore néven. Első televíziós szereplét 11 hónaposan, egy kutyaeledel reklámfilmjében kapta, de karrierje szempontjából egyértelműen az 1982-es E.T. – A földönkívüli című film jelentette számára az igazi mérföldkövet. Ehhez a szerephez azonban nem elsősorban tehetsége, hanem tiszteletbeli keresztapja, a rendező Steven Spielberg közbenjárása jutatta. Ám színészi képességei ettől független adottak voltak, melyet 9 éves korában egy Golden Globe-jelöléssel is bebizonyított. Ezt több „lehetőség" is követte, majd 2010-ben a Két nő – egy ház című televíziós filmért meg is kapta az arany földgömböt.

Drew BarrymoreForrás: Getty Images, Northfoto

1. Leonardo DiCaprio

Leonardo Wilhelm DiCaprio Kaliforniában született, 1974. november 11-én. Világhírnevet a Titanic című film főszerepével szerzett, de ezt megelőzően is többször tett tanúbizonyságot őstehetségéről. Első szerepét 15 évesen kapta meg egy sorozatban (Vásott szülők), majd ezt követte még két hasonló alkotás. Filmes debütálása az 1991-es Rémecskék 3-ban történt, de az, amivel a New York-i Filmkritikusok Szövetsége és a Filmkritikusok Országos Társasága figyelmét is magára vonta, az az 1993-as Ez a fiúk sorsa és a Gilbert Grape volt. Ez utóbbiért 19 évesen meg is kapta első Oscar-jelölését. A többszörös Golden Globe-díjas amerikai színészt többek között olyan maradandó élményt nyújtó filmekben láthattuk, mint az Egy kosaras naplója, az Aviátor, az Eredet, a Viharsziget, a A Wall Street farkasa és A visszatérő – melyért végre megkapta az Oscar-szobrot is.

Leonardo DiCaprioForrás: Getty Images, Northfoto