5 dolog, amitől öregebbnek tűnik a bőröd

bőr arc ráncos öreg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Arcbőrünket nagy gonddal ápoljuk, ma már számtalan kozmetikai készítményt használhatunk, a sminkeltávolítóktól kezdve a ránctalanítókon át egészen a hidratálókig. A különböző bőrhibáinkra is találunk már krémeket, de a legtöbben alapozóval próbáljuk elérni a tökéletes bőr látszatát. Ám csak kevesen tudják, hogy életmódunk nagyban befolyásolja bőrünk szépségét. Nézd meg, mik gyilkolják láthatatlan módon a bőrödet.

1. Nem hidratálsz eléggé

A testünk normál működéséhez elengedhetetlen az elegendő folyadék bevitel. Amikor a szervezeted dehidratáltságot észlel, a bőrszöveteidből vonja el a vizet, hogy fenntartsa a vér megfelelő koncentrációját. Ha ez megtörténik, a bőröd szárazzá válik, elveszíti rugalmasságát és sokkal idősebbnek fog látszani.

Testünk normál működéséhez elengedhetetlen az elegendő folyadékbevitel Forrás: Shutterstock

2. Túl sok cukrot és keményítőt eszel

A keményítőben és cukorban gazdag ételek – mint például a fehér kenyér, a jégkrém és a chips – komoly problémákat okozhatnak az arcbőrödön. Miért? Felborítják a vércukorszintedet, ami gyulladást okozhat, és így könnyen pattanásossá válhat az arcod. Ráadásul a cukormolekulák a kollagénhez vagy a bőr más fontosabb építőelemeihez kötődnek, így válik rugalmatlanná, ráncossá a bőröd.

3. Nem alszol eleget

Éjszaka a sejtek egyfajta regenerálódási folyamaton esnek át, mely során a napközbeni károsodások egy része helyreáll. Amennyiben nem alszol eleget, úgy a szervezet nem tudja befejezni a javítási folyamatokat, ami végső soron kevésbé egészséges sejtekhez és idő előtti öregedéshez vezet. Próbálj legalább nyolc órát aludni, ám mielőtt lefeküdnél, hidratálj megfelelően, hiszen a száraz bőr kevésbé tud „gyógyulni”.

100 év felett is egészségesen - Idős emberek vallanak arról, hogy mi a hosszú élet titka


Mi a titka a hosszú és egészséges életnek? A Place for Mom megpróbálta kideríteni a választ: összegyűjtött 100 interjút olyan emberekkel, akik elmúltak 100 évesek. Az ő életmódjuk és bölcsességük, ha nem is ad kifejezett útmutatást, jó kiindulási alapot azonban mindenképp. Olvasd tovább!

4. Nem eszel elég gyümölcsöt és zöldséget

Ezek mind tele vannak antioxidánsokkal és vitaminokkal, melyek jelentősen hozzájárulnak a bőrsejtek egészségéhez. Az E-vitamin kifejezetten védi a bőrt a káros UV-sugaraktól, segít a pigmentáció okozta problémákban, valamint csökkenti a bőrgyulladás esélyét. Ezen kívül az A, C és B3 vitaminok is kifejezetten hasznosak a bőrödnek, mivel fenntartják a rugalmasságát, és csökkentik a hiperpigmentáció kialakulásának esélyét.

A zöldségek és gyümölcsök tele vannak antioxidánsokkal és vitaminokkal, melyek hozzájárulnak a bőrsejtek egészségéhez Forrás: Shutterstock

5. Dohányzol

A dohányzás nem csupán a belső szerveidet teszi tönkre, de a bőrödön is indokolatlanul korán okoz ráncokat. Ennek oka egyszerű: csökkenti a bőr oxigén- és tápanyag-felvételét, összehúzza az ereket és lassítja a vérkeringést. Ráadásul a dohány olyan kémiai anyagokat tartalmaz, melyek károsítják a bőrben lévő kollagént és elasztint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.