A világtörténelem egyik legzseniálisabb gondolkodója úgy vélte, csupán egyetlen dolog határozza meg, hogy egy gyermek értelme milyen mértékben fog kinyílni. Ez pedig nem valamilyen csodapedagógiai módszer, és még csak nem is egy nevelési stílus, hanem az egyszerű mesehallgatás.

A mesecsatornáknak és a YouTube-nak köszönhetően egyre több időt töltenek képernyő előtt a kisgyermekek, amivel párhuzamosan csökken a könyvekre fordított idő. Ez pedig több szempontból is sajnálatos, sőt, kétségbeejtő.

Forrás: Shutterstock
Mesélj fejből!

A gyerekek szeretik a visszatérő meséket, mivel ez is egyfajta biztos pont az életükben. Hiába hallották már százszor, ugyanolyan élvezettek hallgatják. Ám van annak valamilyen különleges varázsa, amikor ők választhatnak szereplőt, amikor ők adhatják meg az alapsztorit. Olvasd tovább!

Az olvasás lehet az altatás szeánszának része, de napközbeni családi miniprogram is. Egy jó könyvvel könnyedén elüthető az idő akár az orvosi rendelőben, akár utazás közben. Ám ennél sokkal többet tehetsz a gyermekedért.

Ha azt akarjátok, hogy intelligensek legyenek a gyerekeitek, olvassatok nekik tündérmeséket. Ha azt akarjátok, hogy még intelligensebbek legyenek, olvassatok nekik még több tündérmesét."– Albert Einstein

Albert Einstein szerint ha sokat olvasunk gyermekünknek, intelligens leszForrás: AFP

Miért lehet igazság Einstein szavaiban? 

  • Mesehallgatás közben a gyermek fejében beindul az úgynevezett belső képalkotás – vagyis elképzeli a szereplőket, a környezetet, a történéseket. Ez a képesség elengedhetetlen lesz például a későbbi szövegértés során.
  • A mesék észrevétlenül tanítják a gyereket a szociális kapcsolatokra, konfliktuskezelésre, problémamegoldásra. Sok olyan szituációval találkozik a történetek révén, amelyekkel a való életben is szembekerülhet.
  • Toleranciát és empátiát tanul a mesék szereplőinek sorsán keresztül. Elfogadóbbá válik, valamint megtanulja megérteni mások motivációit.
  • A történetek gondolatokat ébresztenek, kérdéseket vetnek fel benne. Ezek pedig hasznos és érdemi beszélgetésekhez vezethetnek.
  • Bővül a szókincse, a mondatalkotási és az összefüggő szövegalkotási készsége. Ez később az önkifejezésben, a fogalmazásban is nagy segítségére lesz.
  • A fantáziája során a kreativitása is nő, képzelőerejével pedig nem csupán a mesékbe fogja tudni egyre jobban beleélni magát.
Az olvasástól bővül a szókincse, a mondatalkotási és az összefüggő szövegalkotási készségeForrás: Shutterstock
  • A mesék során a könyvek természetessé válnak a gyerek számára, mely elvezetheti az olvasás csodás élményéhez, ami tudással, tájékozottsággal ajándékozza meg őt.
  • Erősíti a szülő-gyerek kapcsolatot, hiszen olvasás közben nincs semmiféle zavaró tényező, amely elvonhatná a figyelmet.

A felolvasást nem helyettesítheti a hangoskönyv, egyszerűen időt kell szánnod arra, hogy  rendszeresen olvass neki, a gyermeked életkorának megfelelő mesekönyvből. Hidd el, te is épp úgy fogod élvezni az így eltöltött minőségi időt, mint ő.