Híres hollywoodi szülők, akik nyíltan vállalják oltásellenes nézeteiket

vakcina oltásellenesség védőoltás kötelező védőoltások oltás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár itthon is folyamatosan terítéken van az oltások körüli vita, az Egyesült Államokban ez már egyfajta csendes háborúba csapott át. A lakosság közel egyötöde vakcinaellenes, ami nagyrészt a hollywoodi hírességeknek is köszönhető.

Már tesztelik a jövő védőoltásait!

Évente legalább 2-3 millió életet mentenek meg a vakcinák, más néven a védőoltások, amelyek működési elve roppant egyszerű, előállításuk azonban korántsem az. Céljuk, hogy a szervezetet immunválaszra sarkallják, így készítve fel egy esetleges későbbi vírustámadásra. A vakcinákban gyöngített vagy elpusztított kórokozók, részeik, netán a már kész ellenanyag található. Nem minden vírus ellen létezik védőoltás, de a gyógyszergyártó vállalatok folyamatosan dolgoznak új, jobb, kényelmesebb vakcinák előállításán. Olvasd tovább!

A kötelező védőoltások nem csupán az egyén, de az egész lakosság védelmét is szolgálják, hiszen az oltóanyagoknak köszönhetően mondhatni megszűntek az olyan betegségek okozta járványok, amelyek régen ezrek, milliók életét nyomorították meg, vagy épp vették el. Épp ezért nagyon veszélyes, ha tömegesen kerülik el a szülők az ilyenfajta vakcinák beadatását.

Magyarországon ha a szülő nem adatja be gyermekének a kötelező védőoltásokat, komoly jogi következményekkel nézhet szembe.


Az alaptörvény minden polgár számára biztosítja a testi integritáshoz, valamint az egészséges élethez való jogot, de az egészségügyi törvény az ellátás visszautasításának jogát is nyújtja. Ugyanakkor az egyéni szintű jogokkal, a betegségekkel, fertőzésekkel és azok terjedésével szembeni közösségi jog szembeállítható. Ezek alapján létezhetnek kötelezően beadandó oltások. Ezek beadatásának elmulasztása jogsértő magatartás, amelyért nem csupán a törvényes gondviselő vonható felelősségre, hanem a gyermekorvos és a védőnő is. Ennek minősítése akár kiskorú veszélyeztetése is lehet, mely 5 év szabadságvesztéssel büntethető.

Andrew Wakefield volt az egyik első orvos, aki azt bizonygatta, hogy a védőoltások és az autizmus kialakulása között szoros összefüggés van. Annak ellenére, hogy az erről szóló tanulmányait hiteltelennek minősítették, és megvonták a praktizálási jogát, a mai napig sokan hisznek Wakefield szavaiban.

Bár orvosként nem tevékenykedhet, az Egyesült Államokba költözve megírta és elkészítette a Vaxxed című dokumentumfilmet, amely nagy port kavart a három évvel ezelőtti, Robert DeNiro által szervezett Tribeca filmfesztiválon. Ott végül nem mutatták be, ám így is sok vakcinaellenes emberhez eljutott, akik igazolni látták benne saját félelmüket és meggyőződésüket. Köztük volt a már említett színész is, aki úgy véli, fia az MMR (kanyaró, mumpsz, rubeola elleni) oltás miatt lett autista.

Robert DeNiro autista fiával, Elliottal Forrás: Northfoto

Ám nem ő az egyetlen oltásellenes hollywoodi híresség. Többükről írtunk már egy korábbi cikkünkben, most következzenek azok, akikről talán nem is gondoltad volna, hogy megkérdőjelezik a védőoltások biztonságosságát.

Cindy Crawford

A kétgyermekes, exszupermodell nem egészen vall vakcinaellenes nézeteket, de megkérdőjelezi a róluk kiadott információk valóságtartalmát. Ez derül ki legalábbis egy korábbi Twitter-bejegyzéséből:

Cindy Crawford a családjával Forrás: Getty Images/BFC/John Phillips

Kirstie Alley

A mostanában jojóeffektusáról elhíresült színésznő úgy érzi, a kötelező védőoltásokkal elveszik a szülőktől a választás jogát, mivel úgy véli, nem minden vakcina biztonságos.

Kirstie Alley Forrás: Getty Images

Juliette Lewis

A Született gyilkosok sztárjának ugyan nincs gyermeke, de az emberi szabadságjogokért, a saját szabadság megéléséért mindig kiállt. Ezért is tartja korlátozónak a kötelező oltásokat.

Juliette Lewis Forrás: AFP

Kristin Cavallari

A realitysztárnak, aki három éve súlyos autóbalesetet szenvedett, két fia van. Ő pedig hithű oltásellenesként egyetlen vakcinát sem adatott be nekik, amit így magyarázott:

Kristin Cavallari a nagyobbik fiával Forrás: Getty Images/David Banks

Selma Blair

A színésznő csak azt akarja, hogy a szülőknek joguk legyen választani. Tehát csakúgy, mint Juliette Lewis, ő sem elsősorban az oltások ellen szólal fel, hanem a szabad döntés jogáért.

Selma Blair Forrás: AFP/2018 Getty Images/Rachel Murray

Rob Schneider

A színész nem hisz az oltások hatékonyságában, továbbá zavarba ejtőnek tartja, hogy egyre több az autista, miközben a kutatók és orvosok nem adnak egyértelmű választ erre a jelenségre.

Rob Schneider Forrás: Getty Images/Che Rosales

Az, hogy mi áll a védőoltások elkerülését hirdető szülők mögött – hihetetlen felelőtlenség, túlzott tudatosság vagy az oltóanyagokkal szembeni bizalmatlanság – mindenki maga döntse el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.