Az enneagram az emberekhez, a problémákhoz és általában az élethez való hozzáállás, viselkedés alapján határoz meg kilenc személyiségtípust. Rövid jellemzésüket – ha még nem ismered – egy korábbi cikkünkben megtalálod, érdemes EZZEL kezdened. Most azt fogjuk megnézni, hogy szülőként miként működik ez a kilenc karakter.

A szülőségről mindenki fejében él egyfajta ideál, amely egyaránt táplálkozik gyermekkori élményekből, az önmagunk irányába támasztott elvárásokból, társadalmi mintákból és kulturális hagyományokból. Természetesen van olyan gondviselői viselkedés, amely abszolút elítélendő, és ilyenformán káros, de ezeken kívül igen sokféleképpen lehet egy szülőnek része gyermeke nevelésében, gondozásában. A most következő kilenc típus esetén egy rövid áttekintőt fogok mutatni, amelyben szerepet kap az adott karakter egészségtelen működése is – tehát azok a hibák, amelyeket jellemzően elkövethet. A saját személyiségtípusod meghatározása után remek támpontot adhat arra nézve, miként működhetsz a legoptimálisabban szülőként.

A különböző típusokhoz számokat és egy-egy kulcsszót rendeltek – ez utóbbiak forrásonként eltérhetnek –, valamint a működésüket leginkább befolyásoló/ meghatározó jelzőt.

 

Lássuk hát a kilenc személyiségtípushoz tartozó szülői attitűdöt  

Érzők hármas

Forrás: Shutterstock

Kettes – Gondoskodó

Gyengéd és bátorító szülő. Remek hallgatóság, ezáltal gyermeke könnyen megnyílik és bensőséges kapcsolat alakulhat ki kettejük között. Szereti a közös játékokat, az együtt töltött időre sok energiát fordít. Amennyiben mégse jutna elég ideje a gyermekére, komoly bűntudatot érez. Egészségtelen állapotában erőszakos védelmező szerepet vehet fel.

Hármas – Eredményes

Következetes és kiszámítható, amivel biztonságot nyújt gyermeke számára. Elvárja a rendet és a felelősségteljes magatartást. Folyamatosan ingázik a karrier és a család között, ami komoly belső feszültséghez vezethet.

Négyes – Melankolikus

Mindenekelőtt remekül megértik egymást a gyermekével. Támogatja a kreativitását, eredetiségét, és ösztönzi a kibontakozásban. Altípusához méltón figyel a gyereke érzéseire, és képes arra, hogy megértesse vele is, hogy mit miért érez – rávezetve az önismeret útjára. Ugyanakkor könnyen túlféltő vagy épp túl kritikus lehet vele szemben.

 

Gondolkodó hármas

Forrás: Shutterstock

Ötös – Megfigyelő

Szeret tisztán látni gyermeke életével kapcsolatban, aminek része a következetesség is. Elvárja a tiszteletet, ugyanakkor meg is adja azt. Az elvárásai – szellemi teljesítmény téren legalábbis – az átlagnál magasabbak lehetnek. Gyermeke erősebb érzelmeivel, érzelmi kitöréseivel szemben azonban nem mindig elég megértő.

Hatos – Kétkedő

Kötelességtudata igen erős. Szereti kényeztetni gyermekét, ugyanakkor ha kell, meg is tudja büntetni. Ettől azonban jobban szenved, mint a gyerek. Gyakran aggódik, ami még nem nevezhető túlféltésnek, de a határán egyensúlyoz. Nehezen viseli gyermeke függetlenedési próbálkozásait.

Hetes – Kalandor

Lelkesen fogadja gyermeke ötleteit, szereti új dolgokkal megismertetni. Elsődleges célja, hogy új kalandokban legyen része, a tapasztalat útján szerzett tudásra ösztönzi. Azonban előfordulhat, hogy túl elfoglalt ahhoz, hogy gyermekére kellő figyelmet szenteljen.

 

Ösztönös hármas

Forrás: Shutterstock

Nyolcas – Harcos

Törődő szülő, aki aktívan részt vesz gyermeke életében. Odaadó és lojális, de időnként talán túlságosan is védelmezi őt. Egészségtelen állapotában gyakori a merev, követelőző és zsarnoki viselkedés.

Kilences – Alkalmazkodó

Szerető, támogató, kimondottan kedves és figyelmes gyermekével kapcsolatban. Ugyanakkor a nevelés tekintetében időnként túl engedékeny, következetlen és határozatlan.

Egyes – Maximalista

Gyerekét igen erős morális értékrend szerint neveli, fontos számára a felelősségteljes viselkedés. Figyelmes és tisztességes, de gyakran – és olykor túlzóan – fegyelmez.