A cyberbullying, azaz az internetes zaklatás az egyik legkárosabb zaklatási forma, amely egy fiatalt érhet. Az iskolai agressziótól, bántástól és szekálástól az otthoni lét megnyugvást hozhat. Van ideje a gyermeknek feltöltődni, más pozitív ingerekkel töltekezni. Ám a cyberbullying 0–24 órában jelen van az életében, ráadásul nem csupán egy osztálynyi, hanem gyakran több száz tanúja is lehet. Ráadásul ami egyszer az internetre felkerül, az ott is marad.

A zaklatás áldozata egy sorozatos és hosszabb ideig fennálló szándékos megalázás, fenyegetés, nevetségessé tétel, kiközösítés, lejáratás elszenvedője. Ez megnyilvánulhat például rosszindulatú mémek formájában, róla készült és módosított képek közlésében, kirekesztő és gúnyolódó oldal létrehozásában.

Tévhit, hogy csak a tinédzserek körében „hódít" ez az online bántalmazás, hiszen már rengeteg 8-10 évesnek is van közösségi médiás profilja és mobiltelefonja. A gyerekek ráadásul nem tudják felmérni, hogy egy-egy tettükkel mekkora károkat képesek okozni másokban, akik van, hogy a zaklatás elől az öngyilkosságba menekülnek.

Nemcsak a tinédzserek körében „hódít" az online bántalmazás, már sok 8-10 évesnek is van okostelefonjaForrás: Shutterstock

Az internetes zaklatást jóval könnyebb bizonyítani, mint egy iskolait, így nagyobb eséllyel állítható le. Miért nem tesznek ellene mégse az érintett fiatalok?  Sue Scheff internetes biztonsági szakértő az alábbi három okot emelte ki:

1. A következményektől való félelem. A gyerek szociális kapcsolati hálójának szerves részét képezi az online világ. Ő pedig – hiába is szenved – nem akarja megkockáztatni, hogy ettől eltiltsák a szülei.

2. Megalázottság, zavartság és szégyenérzet. A sorozatos zaklatás rövid távon is önbizalomhiányhoz vezethet, sok esetben a gyerek úgy érzi, lehetséges, hogy jogosak az ellene felhozott érvek. Butának, csúnyának és gyengének – akár még hibásnak is – érezheti magát egy ilyen támadássorozat miatt. Emiatt szégyelli elmondani, megmutatni otthon az internetes zaklatás termékeit.

A tinédzserek butának, csúnyának és gyengének érezhetik magukat egy ilyen támadássorozat miattForrás: Shutterstock

3. A zaklatótól való félelem. A megfélemlített gyermek nem hisz a segítségnyújtás sikerében, hiszen gyakran az internetes zaklatójával a való életben is nap mint nap kénytelen találkozni. Erre – legalábbis úgy érzi – az sem jelenthet megoldást, hogy másik iskolába íratják, hiszen a közösségi oldalakon újra megtalálhatják. Fél tehát a megtorlástól, attól, hogy még rosszabb lesz.

Forrás: Shutterstock
Az önismeret lehet a fegyvered a zaklatással szemben – Videó

Brooks Gibbs remekül bemutatja, hogy az iskolai szekálás lényege csupán az erőegyensúly megtörése. De ez az élet bármely területére ráhúzható, nem csupán a fiatalok konfrontálódására. Remek példákat mutat arra, hogy miként lehet leállítani egy zaklatót. Ám fontos, hogy a gyermek/felnőtt valódi önbizalmat nyerjen, hogy valóban ne számítsanak mások lealacsonyító és gúnyos megjegyzései. Olvasd tovább!

Az online terror jelei:

  • hirtelen megváltozik a gyermek hangulata: idegessé, rosszkedvűvé, ingerültté válik, miután használta az internetet
  • negatívabbá és kritikusabbá válik önmagával szemben
  • baráti köre lecsökken
  • magába zárkózik
  • romlik az iskolai teljesítménye
  • törli magát a közösségi oldalakról
Szülőként fontos megértetned a gyermekeddel, hogy nem az határozza meg őt, amit az interneten önmagáról lát vagy olvasForrás: Shutterstock

Mit tehetsz szülőként?

Olyan bizalmi kapcsolatot kell létrehoznod, amelyben a gyermeked el meri mondani, mi bántja. Készülj arra, hogy olyan dolgokat is megoszthat veled, amik téged is felzaklathatnak. Ugyanakkor elengedhetetlen, hogy nyugodtan, de határozottan állj hozzá a hallottakhoz, látottakhoz. Szülőként fontos megértetned a gyermekeddel, hogy nem az határozza meg őt, amit az interneten önmagáról lát vagy olvas. Az internetes zaklatásnak valóban nehezen lehet véget vetni, ugyanakkor nem lehetetlen. Az iskolában, sőt a rendőrségen is be lehet jelenteni.