Mitől jó egy anya? Ha gyermekkorunkban elestünk, egyből szaladt, hogy egy gyógypuszival enyhítse a fájdalmunk? Netán reggelente picivel korábban kelt, hogy frissen készíthesse el az iskolai tízórainkat? Sosem volt fáradt délutánonként együtt tanulni velünk a minket hidegen hagyó verset? Nem. Egy anya nem ezektől válik „jóvá”.

Ahogy számtalan típusú ember van, úgy annyiféleképpen élik meg a nők az anyaszerepet. Van, aki biztos abban, hogy kiválóan teljesít, van, aki el sem gondolkodik ezen és vannak, akiket kétségek gyötörnek. Ám egyik csoportról sem mondhatjuk el, hogy jó vagy épp rossz anyák „lakják-e”.

A szülői minta, mint egy tudatalatti kis irányító tör elő észrevétlen, és hipp-hopp azon kapjuk magunkat, hogy saját anyánk szavai hagyják el a szánkat, az ő nevelési elvei alapján próbálunk elevickélni ebben az igen meghatározó, de távolról sem könnyű feladathalmazban, amit anyaságnak nevezünk.

Forrás: Shutterstock
Anyák napján nem mindenkit lehet tiszta szívvel felköszönteni


Anyák napja. Ilyenkor minden gyermek dalokban, mondókákban és apró meglepetésekben fejezi ki feltétel nélküli szeretetét. Vannak azonban olyan anyák, akik köszöntése nem lehet őszinte, akik nem érdemlik meg gyermekeik rajongását és csodálatát. Olvasd tovább!

Olvassuk, halljuk a nálunk jóval bölcsebb nevelési tanácsadók intelmeit, javaslatait, de sokszor képtelenek vagyunk az egyértelműen helyes ösvényen maradni. Mert emberek vagyunk, tele hibával, sérelemmel, traumával és stresszel. Mindeközben az élet más területein jelen lévő elvárások, feladatok is nyomasztóan hatnak ránk, ráadásul gyermekeink temperamentuma és más, a személyiségüket befolyásoló tényezők is összezavarhatnak minket.Tehát jó anyának lenni nem egyszerű, hiába is harsogják az óvodákban, iskolákban a gyerekek közösen, hogy az én anyukám a legjobb.

Forrás: Shutterstock

A legrosszabb, amit egy kisgyerektől megkérdezhetünk, hogy miért szereti az anyukáját. A gyermek anyja iránt érzett szeretete ugyanis feltétel nélküli, ezért is ragaszkodnak például a végsőkig egy bántalmazó anyához. Sokkal jobb feltenni nekik azt a kérdést, hogy milyen hibái vannak az anyukájának. Ezt akár te is megteheted, mint szülő. Az erre adott válaszokból derül ki, hogy gyermeked milyennek is lát. Ezzel tudod igazán formálni magad, hogy egyre jobb és jobb anya lehess számára.

Fontos megértened, hogy gyermeked még akkor is határtalanul szeret, ha sokszor kiabálsz vele, netán megütöd olykor, túl szigorú vagy vele, vagy épp nem hagyod önálló döntéseket hozni. Ám ez a szeretet az évek múlásával felismeréshez vezet. Tizenévesként ugyanis elérkezik ahhoz a ponthoz, amikor ez a szeretet nem homályosítja el, és a maga valójában kezdi el látni a körülötte lévő felnőtteket, így téged is. Észre fogja venni, ha a munkád rabja vagy és ezért nem érsz oda az iskolai előadására. Észre fogja venni, hogy esténként azért tévéztek és nem beszélgettek, mert bizonytalan vagy saját magadban és nem mersz kérdéseket feltenni neki. Észre fogja venni, hogy a felé tanúsított türelmetlenséged, esetleges agressziód a párkapcsolati problémáid kivetülése.

Forrás:Shutterstock

A jó anyát nem lehet definiálni, nincs rá egzakt mérési technika. Ellenben a rossz anyák előbb-utóbb „lebuknak”, de akkor már késő. A gyermekükben okozott károkat csak szakemberek tudják majd helyrehozni, ami hosszú folyamat, és a legtöbben el sem jutnak odáig, hogy felismerjék, szükségük van segítségre.

Anyák napján tarts némi önvizsgálatot és merj őszinte lenni magaddal: te jó anya vagy? Hidd el, változtatni sosem késő!

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes, lelkielsősegély-számot!