Tarts önvizsgálatot! – 5 jel, hogy igazából rossz szülő vagy

szülő elhanyagolás bántalmazás rossz szülők gyereknevelés gyerek hiba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mérgező szülőkről korábban már írtunk egy igen átfogó cikket. Ám senki se gondolja, hogy mindenki gonosz szülőként kezdte a pályafutását. Sokan csupán nem vették észre, környezetükből nem érkezett visszajelzés arról, hogy mit csinálnak rosszul. A sok kis rosszból pedig könnyű átlendülni a gyermeki bántalmazás, veszélyeztetés, elhanyagolás oldalára. Te ne kövesd el ezt a hibát!

A rossz szülőség ismérvei

1. Megütöd a gyermekedet

Lehet, hogy ez csupán egy kézre csapás, hogy a kicsi ne nyúljon a konnektorhoz, de hidd el, van más út is, amivel nevelheted. Arról, hogy hosszú távon mit okozol a veréssel, ITT írtunk már bővebben. Olvasd el, utána eszedbe sem fog jutni, hogy még egyszer kezet emelj rá.

Ha megütöd a gyerekedet Forrás: Shutterstock

2. Összehasonlítod másokkal

Azzal, hogy a szomszéd gyereke nem hisztizik, ha fáradt, még nem lesz jobb a tiédnél. Amennyiben gyakran összehasonlítod másokkal, csupán két dolgot fogsz elérni: gyermeked önbecsülése és önértékelése drasztikusan csökken. Emiatt bizonytalanná válik, szociális kapcsolatai meggyengülnek, vagy ki sem alakulnak, nem lesz képes képviselni önmagát. Mivel részedről nem érzi a támogatást, az elfogadást, el fog távolodni tőled, és ez a szakadék idővel áthidalhatatlanná válik.

A testvérével való példálózás – „Látod, ő milyen ügyes?”, „Nézd a tesódat, ő milyen szépen elpakol, te meg nem!” – az említetteken túl még erős testvérféltékenységet, sőt, akár utálatot is kiválhat gyermekedből, ami károsan hathat a kettejük közti kapcsolatra.

3. Bizonytalan, nem következetes a szülői magatartásod

Egyik nap kijelented, ezentúl neki kell rendet raknia a szobájában, de másnap szó nélkül megteszed helyette? Egyszer nevetsz azon, hogy összefilctollazta a karját, máskor viszont éktelen haragra gerjedsz miatta? Nos, ezeknek hiába adja alapját az aktuális kedved, nagyon rossz üzenetet közvetítesz. Gyermekedet bizonytalan helyzetbe kényszeríted, hiszen nem tudja, milyen reakcióra számíthat tőled. Ettől szorongani kezd, csökken az önbecsülése, feszültté és sok esetben dacossá válik. Szabd meg a határokat, szabályokat, és azokhoz mindig ragaszkodj!

A nem következetes szülői magatartásoddal gyermekedet bizonytalan helyzetbe kényszeríted Forrás: Shutterstock

4. Túl magas elvárásokat támasztasz az irányába

Az elvárások a megfelelő támogatással és motivációval jótékonyan hathatnak a gyermekre. Ám akkor, amikor ezek irreálisakká válnak, csupán belső feszültséghez vezetnek, mely az egészségtelen megfelelési kényszerrel párosulva nem csupán a kudarc túlzó megtapasztalásával, de akár depresszióval, önértékelési problémákkal is párosulhatnak. Ne akard, hogy gyermeked tökéletes legyen! Ismerd meg, fogadd el és bátorítsd arra, hogy önmagából ki tudja hozni a maximumot.

5. Rémisztgetéssel akarod nevelni

„Ha nem viselkedsz jól, hívom a rendőr bácsit, aki elvisz magával!”, „Takarózz be rendesen, különben jön a mumus, és megfogja a lábadat!”. Nos, jobb, ha tudod, hogy ezekkel nem nevelsz, csak ijesztgetsz, ez pedig hatalmas különbség. A gyerek a félelem miatt fog szót fogadni, nem azért, mert megérti a kérésed mögötti tartalmat. A félelem pedig szorongáshoz, még több – látszólag indokolatlan – félelemhez és hosszú távon rossz magaviselethez, szófogadatlansághoz fog vezetni. Próbáld inkább elmagyarázni neki – ha kell ötszázszor –, hogy mit miért kérsz tőle. Csak így fogja tudni bensővé tenni az intelmeket és szabályokat, ami minden gyereknevelés célja kell legyen.

A rémisztgetéssel nem nevelsz, csak megijeszted a gyerekedet Forrás: Shutterstock

Attól, mert egy-két, netán több pontban is magadra ismertél, még nem kell visszafordíthatatlanul rossz szülőként elkönyvelned magad.

A legfontosabb a felismerés és a változtatás iránti elköteleződés! Már látod, mi az, amiben fejlődnöd kell, hogy boldogabb, kiegyensúlyozottabb és magabiztosabb gyermeked legyen. Ez közös érdeketek, így ha egyedül nem tudsz változtatni, keress fel egy Családsegítő Központot, és kérj segítséget!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.