A smink egy igazán csodás lehetőség a nők kezében, ha tudnak vele élni. Hiszen kiemelhetjük vele a legszebb vonásainkat, illetve elterelhetjük a figyelmet a kevésbé előnyös részekről. Rosszabb esetben azonban olyan sminkbakikat is elkövethetünk, amelyek éveket verhetnek a korunkra, így lehetőleg kerüljük el őket.

  • Rosszul megválasztott alapozó

A legtöbb sminkbaki oka még mindig az alapozó. Valóban nem könnyű megtalálni a megfelelőt, de érdemes keresgélni, segítséget kérni az üzletekben, és akár kicsivel több pénzt rászánni, mint más sminktermékekre. A két legyakoribb hiba az alapozó kapcsán, és mindkettő borzalmasan öregít, az a rosszul megválasztott szín, illetve a túlzott rétegezés, a maszkszerű hatás. Ami a színt illeti, sokan túl sötétet választanak, ami nemcsak öregít, de nyúzottabbá is teszi az arcot. Ahhoz, hogy az alapozás szinte láthatatlan maradjon, nemcsak a megfelelő árnyalatra van szükség, de jó minőségű termékre és szép eldolgozásra. A túlságosan vastag, maszkszerű alapozás öregít is, ráadásul könnyen kelt közönséges hatást.

A túlságosan vastag, maszkszerű alapozás öregít is, ráadásul könnyen kelt közönséges hatástForrás: Shutterstock
Tippek a tökéletes alapozó kiválasztásához

Miért fontos az alapozó? Mert egységesíti a bőr színét, ami a tökéletes megjelenés elengedhetetlen kelléke. De mégis hogyan kell kiválasztani a megfelelőt? Fogadd meg Larion Oscar tanácsait!

  • Korrektor kontra concealer

A jól megválasztott korrektorral eltűntetheted a sötét karikákat, felfrissítheted a szemkörnyékedet, így éveket fiatalodhatsz. Ha viszont rossz terméket használsz, nem jön a kívánt eredmény, sőt, a korrektor beülhet az apró mimikai ráncokba, ami nem szerencsés. „A tökéletes álcázáshoz jó, ha tudod, mi a különbség a concealer és a korrektor között. A magyar nyelv egységesen korrektornak nevezi őket, pedig másra használatosak. A korrektor a bőrhibák elkendőzésére szolgál, ezért masszívabb a textúrája, míg a concealer a szem alatti terület felfrissítésére használatos, fényvisszaverő pigmenteket is tartalmaz, ultravékony a textúrája pont azért, hogy ne üljön be a szem alatti terület finom redőibe” – mondja Larion Oscar sminkmester.

  • Arckontúrozás

Mióta Kim Kardashian betört a szépségápolás piacára, az arckontúrozás igencsak túlment a természetes határon. Kim technikája és sminktermékei persze a lelkes amatőröket is megihlették, de kivétel nélkül túlzó és borzalmas lett a végeredmény, ami ráadásul koravén külsőt kölcsönzött nekik. 

Sokszor túlzó és borzalmas a kontúrozás végeredménye, ami ráadásul koravén külsőt kölcsönözForrás: Instagram/kokomaquillaje
  • Túlrajzolt szemöldök

A szemöldökformázásnak is megvannak a maga titkai. Az első és legfontosabb, hogy mindig a természetességre törekedjünk, mert a túl erős vonalak, a túl karakteres szemöldökrajzolás nemcsak nevetséges, közönséges, de öreges hatást is kelt. 

  • Túltolt pirosító

Ugyanazt tudjuk mondani, mint a túlrajzolt szemöldökről: nevetséges, közönsége és koravén hatást kelt. Nagyon oda kell figyelni arra, hogy milyen ecsettel mennyi pirosítót viszel fel, és aztán hogyan dolgozod el. Ha pirosítóról van szó, a kevesebb mindenképpen több. Maradj ízléses és stílusos!

A túltolt pirosító nevetséges, közönsége és koravén hatást keltForrás: Shutterstock
Pirosító vs. bronzosító – Mikor melyiket használjuk?

Nincs kőbe vésett szabály arra vonatkozólag, hogy a pirosítót, illetve a bronzosítót mikor használjuk, hiszen az egyéniségek és az igények eltérőek. De nézzük meg közelebbről ezeket a fantasztikus termékeket, amelyek segítségével formázhatjuk is az arcunkat, hogy még előnyösebben nézzünk ki. Olvasd el korábbi cikkünket!

  • Rosszul megválasztott színek

Ha sok benned a megválaszolatlan kérdés a sminkelés terén, ha nem tudod pontosan, hogy milyen színek állnak jól neked, kérd profi segítségét. Egy sminktanácsadás nem a legolcsóbb mulatság, de egy egész életre megtanulhatod, hogy mi a legelőnyösebb számodra, és ez bizony sokat dob majd az önbizalmadon. Habár beauty-bloggerek videójából is sokat lehet tanulni a termékekekről, az ecsetkezelésről, de a személyre szabott smink, a számodra tökéletes színek megválasztása is nagyon fontos. A rosszul megválasztott színek, legyen szó akár rúzsról, szemhéjtermékről vagy pirosítóról, sajnos éveket öregíthetnek rajtunk.