Női hősök a 20. századból, akik bátor tetteikkel nők millióit inspirálták

Malala Juszafzai Amelia Earhart Edith Cavell feminizmus magazin Valentina Tereshkova Rosa Parks
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A történelem során a nők bátran és fáradhatatlanul küzdöttek azért, hogy kitörjenek a férfiak árnyékából,hogy individuumként és a munkaterületük szakértőjeként is érvényesüljenek - ezzel követendő példát mutatva a következő generációk számára. Ezek a bátor nők valamennyien ismeretlen útra léptek, hogy nagyszerű tetteikkel mindannyiunkat egy teljesebb életre inspiráljanak.

Rosa Parks

Rosa Parks Forrás: AFP

Saját szerény szavaival élve: „Csak annyit tettem, hogy haza akartam menni a munkából." Valójában sokkal többet tett ennél: egyik napról a másikra az Egyesült Államokban a polgárjogi mozgalom meghatározó alakja lett. 1955. december 1-jén Rosa Parks, egy 42 éves afroamerikai varrónő nem volt hajlandó átadni a helyét a fehér utasoknak a Montgomery City buszon. Ez az egyedülálló cselekedet és ez a rövid válasz - „Nem, nem fogom" – 381 napig tartó bojkottot váltott ki, amíg a város hatályon kívül nem helyezte a nyilvános buszokon alkalmazott faji megkülönböztetést. Ezzel a tettel Rosa Parks az állampolgári jogok első női szószólója lett, míg az a nap, amikor letartóztatták, örökké a Rosa Parks Day lesz.

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai Forrás: AFP/Paul Ellis

2012. október 9-én egy fegyveres tálib felszállt egy iskolabuszra, megkérdezte Malala nevét, majd háromszor fejbe lőtte. A pakisztáni születésű fiatal lány egyetlen bűne az volt, hogy küzdött a lányok tanuláshoz való jogáért. A lövöldözés során életveszélyes sérüléseket szenvedett, de szerencsére túlélte a merényletet, majd létrehozott egy alapítványt, melynek az a célja, hogy minden lány és gyermek tanulhasson. 2013-ban a TIME magazin a világ 100 legbefolyásosabb embere közé sorolta, 2014-ben pedig minden idők eddigi legfiatalabb Nobel-békedíjasa lett.

Amelia Earhart

Amelia Earhart Forrás: AFP

Amelia Earhart szó szerint szárnyat adott a nőknek. Ő volt az első női pilóta, aki egyedül átrepült az Atlanti-óceánon, és a hatodik, aki pilótaengedélyt kapott. Ismertségét arra használta fel, hogy népszerűsítse a repülést a nők körében. Csatlakozott a női pilóták szervezetéhez, a „Ninety-Nines"-hoz is, akik összefogtak, hogy a repülésre bátorítsák a nőket. 1937-ben, amikor navigátorával megpróbálta körüljárni a világot, gépével örökre eltűnt a Csendes-óceán középső része felett.

Valentina Tereshkova

Valentina Tereshkova Forrás: Sputnik via AFP/Ria Novosti

1963-ban Valentina, a Szovjetunió egykori textilipari munkása lett az első és legfiatalabb nő az űrben, aki ráadásul negyvennyolc kört tett a Föld körül és három napot töltött az űrben egyedül, mielőtt sikeresen hazatért. Ezzel lepipálta az előző négy férfi asztronautát, akik mindössze harminchatszor kerülték meg a Földet. A holdon még egy krátert is elneveztek a tiszteletére.

Edith Cavell

Edith Cavell Forrás: AFP

Edith Cavell azáltal lett híres, hogy az első világháború során a Vöröskereszt kórházát használta arra, hogy minden megkülönböztetés nélkül megmentse a front mindkét oldaláról érkező sebesült katonák életét. Valamint több, mint 200 szövetséges katonát csempészett ki a németek által megszállt Belgiumból. Bátorsága az életébe került: árulás vádjával letartóztatták és halálra ítélték. Híres mondása: „Nem tudok leállni, amíg életet kell menteni ".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.