A bőrünk öregedését nemcsak a kor előrehaladtával észlelhetjük, befolyásolják a mindennapi szokásaink is. Ha ezekre odafigyelsz, sokáig szép és feszes lesz a bőröd.

 

Kevés alvás  

A nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elősegíti az öregedést. Alvás közben a test kiegyensúlyozza folyadékháztartását, a bőr visszanyeri a nap folyamán elvesztett nedvességet, a  fölösleges vizet viszont eltávolítja. A túl kevés alvás rossz vízháztartáshoz vezet, ami kedvez a szem alatti karikák, táskácskák, ráncok kialakulásának és a bőr kiszáradásának.

Dohányzás

Minden egyes elszívott cigaretta közelebb visz az öregedéshez, minden slukkal ráncosodik a bőr. Az erős dohányosok jellemzően 5-10 évvel néznek ki idősebbnek kortársaiknál. Az erős és folyamatos dohányzás hatására a sejtek és a szövetek öregedése felgyorsulhat, a bőr a sejtképződés lelassulása következtében petyhüdtté válik, kiszárad és nehezebben védi ki a külső káros hatásokat.

Az erős dohányosok jellemzően 5-10 évvel néznek ki idősebbnek kortársaiknálForrás: Shutterstock

Kevés zöldség és gyümölcs fogyasztása  

A sok friss gyümölcs és zöldség, rostok és telítetlen zsírsavak fogyasztása egészséges a bőrünk számára is, hiszen a bőr regenerációjához szükség van tápanyagokra. Ha nem fogyasztunk megfelelő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt, akkor a bőrünk nem kap megfelelő nedvességet sem, elveszti rugalmasságát és ragyogását.

Helytelen táplálkozás  

Aki rendszeresen adalékanyagokban gazdag élelmiszereket fogyaszt, üres kalóriákat tartalmazó ételekkel csillapítja az éhségét, literszámra issza a cukrozott italokat, az nehéz feladat elé állítja szerveit: a veséket, a májat és a bőrt. Aki hosszú időn keresztül túl sok savas ételt és egyben a szükségesnél kevesebb bázikus ételt vesz magához, ne csodálkozzon, ha a bőre színe szürkéssé válik, feszessége csökken, és az arcán a ráncok idő előtt jelentkeznek.

Sok alkohol  

Kutatások bizonyították, hogy az alkohol csökkenti a bőr nedvességtartalmát, és gátolja a sejtek regenerálódását. A mérsékelt alkoholfogyasztás szem alatti duzzanatot és puffadtabb arcot okozhat. A nagy mértékű alkoholfogyasztás viszont már az öregedési folyamat felgyorsulását is kiválthatja.

Az alkohol csökkenti a bőr nedvességtartalmát, és gátolja a sejtek regenerálódásátForrás: Shutterstock

Negatív érzelmek  

A sok stressz és a folyamatos szorongás hatására a bőr hamarabb elkezd öregedni. A negatív érzés hatására több kortizol nevű hormon kezd termelődni a testben. A kortizol hatására az erek törékennyé válnak, az új bőrsejtek nem képződnek olyan gyorsan, a sejtek megújulása lelassul. Emellett a szokások is megváltoznak, amikor stresszes időszakot él át az illető. Több káros nassolnivalót eszik, kevesebb vizet és több alkoholt fogyaszt, ami könnyen kiszáradáshoz vezethet. A kiszáradás pedig apró ráncok, túl erős kontúrok okozója lehet.

Nem megfelelő krémek  

Fontos megnéznünk, hogy mit kenünk a bőrünkre, nem mindegy, hogy természetes antioxidánsokkal és jó minőségű, bőrbarát tartósítószerekkel készítik azokat a gyártók, vagy pedig olyan anyagokkal, amelyek mérgezik a bőrt. A parabének káros mivoltuk ellenére talán a legnépszerűbb tartósítószerek a kozmetikai iparban, pedig jelentős mértékben gyorsítják a bőrsejtek öregedését. Ezen felül figyeljünk oda, hogy ne legyenek a krémekben kőolajszármazékok és szilikonolajok, mert ezek is káros hatással vannak az egészségünkre, többek között elősegítik az öregedést.

A parabének káros mivoltuk ellenére talán a legnépszerűbb tartósítószerek a kozmetikai iparban, pedig jelentős mértékben gyorsítják a bőrsejtek öregedésétForrás: Shutterstock

Szexmentes élet  

Az orgazmus jótékony hatását pozitív biológiai folyamatok sokasága kíséri. A test oxitocint és endorfinokat szabadít fel. Az orgazmus hatására elindul az arc felé a véráramlás, és ettől kisimultabbnak tűnik. Ezen felül pedig felszabadul DHEA is, amely nem más, mint egy öregedés elleni szteroid hormon.