Érdekességek a bikiniről, amelyekről biztos, hogy nem tudtál

Forrás: AFP -
gyilkosság Star Wars hidrogénbomba James Bond magazin bikini
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Most, hogy egyre közelebb kerülünk a tavaszhoz, már mindenki alig várja, hogy megszabaduljon a kényelmetlen nagykabátoktól, és elővehesse a bikinijét. Ha már te is alig várod, hogy végre ideérjen a nyár, olvasd el a cikkünket, melyben hoztunk egy szelet jó időt és néhány érdekességet is a bikiniről.

A modern bikini egy nukleáris bomba tesztjéről kapta a nevét

Ki gondolná, hogy lehetséges párhuzamot vonni a bikini és egy hidrogénbomba között? A francia mérnök, Lous Réard pontosan ezt tette, amikor elnevezte a botrányos kétrészes fürdőruhát. 1946 májusában, a mai bikini megalkotásának idején az Egyesült Államok hidrogénbombákat tesztelt Bikini-atollnál, és ezeknél a teszteknél kapott ihletet a mérnök az új, "bombázó" ruhadarab nevéhez. Az indok pedig meglehetősen frappáns: a mérnök és tervező úgy vélte, az új ruhadarab pont olyan sokkoló lesz, mint a nunkleáris kísérletek - amiben egyébként igaza volt.

Nem a bikini az első kétrészes fürdőruha

Csupán néhány hónappal azelőtt, hogy Rérard piacra dobta volna a bikinit, egy másik tervező, Jacques Heim hasonló kétrészes összeállítást mutatott be, Atome néven. Heim azzal borzolta a kedélyeket, hogy a "világ legkisebb fürdőruhájának" kiáltotta ki kreációját - bár még mindig sokkal többet takart, mint Réard verziója. De, ahogy már azt tudjuk, a bikini berobbanásával az Atome csillaga végleg leáldozott.

Louis Réard által tervezett bikini, a ruhadarab a nevét Bikini Atoll nukleáris kísérletei után kapta Forrás: AFP

A modellek nem vállalkoztak a bikini viselésére

Réard sokáig nem talált modellt kreációjának bemutatására, mivel egyetlen divatmodell sem állt készen arra, hogy megmutassa ennyire pőre testét. Végül kénytelen volt egy meztelen táncos, Micheline Bernardini segítségét kérni, aki boldogan vállalta el a feladatot. Miután bemutatta a fürdőruhát, több mint 50 ezer rajongói levelet kapott.

A bikinit kezdetben elutasították, amiért túl sokat mutat

A bikinit már az 1940-es évek végén bemutatták a nagyérdeműnek, de a hírességek és a média csak 1957-ben kezdte elfogadni az új irányzatot. Miután Brigitte Bardot francia színésznő egy virágos bikiniben jelent meg a Cannes-i Filmfesztiválon, a közvélemény is egyre elfogadóbbá vált az akkor még nem mindennapi darab iránt.

Brigitte Bardot bikiniben Forrás: AFP

A hírhedt bikini a Dr. No című James Bond filmből 54 ezer dollárért kelt el egy aukción

A fehér bikini, amit 1962-ben viselt Ursula Andress 2011-ben kelt el, átszámolva nagyjából 17 millió forintért. A színésznő később így nyilatkozott a ruhadarabról: "Ez a bikini hozta el számomra a sikert... A belépőm (a Dr. No-ban) abban a bikiniben azon a gyönyörű tengerparton, úgy tűnik, mára a mozi egyik klasszikus pillanatává vált, és világhírűvé tett, mint 'A Bond lány'."

Ursula Andress a híres fehér bikiniben Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Eon Productions/Eon Productions

A híres Star Wars bikinit kifejezetten fájdalmas volt viselni

Még csak Csillagok háborúja rajongónak sem kell lenni ahhoz, tudjuk, miről van szó: Leia hercegnő (Carrie Fisher) rabszolgaként, apró bikiniben. Bár azóta is ez az egész széria egyik legikonikusabb jelmeze, a színésznő már kevésbé volt odáig érte. Egy interjúban bevallotta, hogy kifejezetten kényelmetlen volt, és nagyon egyenesen kellett ülnie ahhoz, hogy a ruha ne nyomja a testét, nyomokat hagyva rajta, amik rosszul mutattak volna a felvételen.

Carrie Fisher a Star Warsban szereplő bikiniben Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Lucasfilm/Lucasfilm

Egy "Bikinigyilkosnak" nevezett gyilkos rettegésben tartotta a Thaiföldön nyaralókat

Az egyedi név még a 70-es években ragadt rá a sorozatgyilkos Charles Sobhrajra, aki több turistával is kegyetlenül végzett Thaiföldön. Az első ismert gyilkosság 1975-ben történt, amikor egy bűntársával közösen belefojtottak a vízbe egy bikinit viselő amerikai nőt. Később pedig egy szintén bikinit viselő francia nőt ölt meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.