A filozófia, az alkímia és az asztrológia már a kezdetektől fogva négy őselemet különböztetett meg: a földet, a tűzet, a vizet és a levegőt. Ebbe a négy alapelembe pedig mind a tizenkét állatövi jegy besorolható. De vajon mi jellemző a föld jegy szülötteire?

Őselemek, avagy alapelemek: tűz, föld, levegő, víz. Ez a négy elem kardinális szerepet játszik az asztrológiában, ugyanis a tizenkét csillagjegy mindegyike besorolható egy-egy őselem alá, az őselemek pedig döntően befolyásolják, hogy milyenek vagyunk.

Föld jegyek

A föld jegyek közé tartozik a Bika, a Szűz és a Bak, így el lehet mondani, hogy a föld jegy szülöttei két lábbal állnak a földön, mi több, gyökeret is eresztettek belé.
A Bikát, a Szüzet és a Bakot olyan pozitív szavak jellemzik, mint a gyakorlatias, megbízható, óvatos, türelmes, racionális, hatékony, kiegyensúlyozott, erős, állhatatos és - nem csalás, nem ámítás -, érzéki.
Ugyanakkor jellemük árnyoldala, hogy könnyen válhatnak merevvé, lomhává, gyanakvóvá és önelégültté.

A föld a termékenység szimbóluma, materiális, megfogható, és nem utolsó sorban az élet bölcsője. Éppen ezért a föld jegyekre jellemző, hogy a többiekhez képest sokkal inkább röghöz kötöttek, hagyománytisztelőek és kiszámíthatóak.
Ha valakiben „túl sok a föld", az rugalmatlansághoz, álmatagsághoz, nehéz észjáráshoz vezethet, ám ha „túl kevés a föld", az sem jó, mert az irracionális gondolkodást, következetlen viselkedést és ingatag jellemet eredményezhet – mondhatni, maga alá temeti az embert.

Problémák és megoldások a föld jegyűeknél

  • A föld jegyűek hajlamosak az „Előbb a munka, aztán a pihenés!" jelmondat alapján élni, sőt szívük szerint inkább átírnák úgy: „Előbb a munka, aztán még egy kis munka, meg még egy csepp és utána... inkább dolgozzunk még egy kicsit!" Ez a hozzáállás azonban hosszú távon nem kifizetődő, így érdemes a föld jegy szülötteinek megtanulniuk, hogyan élvezzék ki az élet apró örömeit.
A Szűz csillagkép.Forrás: Shutterstock

 

  • A föld jegyű emberek célorientáltak, racionálisak és okosak, akik sok esetben többnyire szellemi munkát végeznek, pedig nagy szükségük van arra, hogy fizikailag is aktívak legyenek. A különféle sportok, a kirándulások és a kertészkedés mind-mind kiváló módja annak, hogy ezt a – néha rejtett - igényüket kielégítsék.
  • A föld jegyben születettek mindenért keményen megdolgoznak, mindent elérnek, ám sok esetben, amint megvan a kitűzött cél, újat keresnek helyette. Néha érdemes megállniuk, körülnézniük, és hálát adniuk mindazért, ami már az övék.

A föld jegy és a szerelem

A föld jegyében született ember érzelmeit ugyanúgy a stabilitás hatja át, mint élete egyéb területeit. Nem jellemző rájuk, hogy hirtelen sodorná el őket a szerelem, sokkal inkább a "lassú víz partot mos", ami megfigyelhető náluk. Ha azonban beüt, akkor az mély, erős és szilárd, amely nem nélkülözi a jókora adag érzékiséget sem. A föld jegyűek leginkább a víz szülötteivel, azaz a Rákokkal, a Halakkal és a Skorpiókkal alkotnak harmonikus párost, nem meglepő módon, hiszen a természetben is ahhoz, hogy a föld éljen és termékennyé váljon, vízre van szüksége.