Kevés olyan magyar háztartás létezhet, ahol nem bújik meg a konyhaszekrényben egy példány Horváth Ilona valamelyik szakácskönyvéből. Vannak, akik a gyerekkori szép emlékek, a nagyszülők és szülők iránti tiszteletből őrizték meg a rongyosra forgatott köteteket, mások viszont a mai napig ebből sütik a piskótát és főzik a kocsonyát.

Ma szinte úszni lehet a szakácskönyvek tengerében, és ez így volt régen is. Sőt, az internet előtt még fontosabb szerepük volt a nyomtatott formában megjelent receptgyűjteményeknek, hiszen akinek nem adatott meg, hogy az idősebb generációtól eltanulja a legfontosabb konyhai praktikákat és titkokat, annak magától kellett megtanulnia a főzés fortélyait. Ehhez pedig hatalmas szakácskönyv-irodalom állt a lelkes amatőrök rendelkezésére.

A szakácskönyvek kordokumentumok is, főleg azok a kötetek, amelyek nem titkoltan reflektáltak a társadalmi jelenségekre, a világban zajló, mindenki életét érintő eseményekre.

Szüleink, nagyszüleink vagy a dédik egykor nem tehették meg, hogy azt főzzenek, amit akarnak. Abból kellett dolgozni, ami megfizethető, elérhető vagy szimplán ott volt a boltok polcain. Őket segítendő készültek el a háborús szakácskönyvek, amelyeket ma is érdemes lapozgatni. Ezek a könyvek ugyanis megmutatják, hogy egy kis leleményességgel mennyire változatos lehet a táplálkozásunk.

Nem utolsósorban remek ötleteket nyerhetünk ahhoz, hogyan spóroljunk, ha hó végére kiürülne a családi kassza. Összegyűjtöttünk néhány hamis receptet, amelyek nemcsak olcsóak, hanem laktatóak is.

Hamis gulyásleves

A magyar gulyásleves hungarikum, és a hazai népi konyhaművészet egyik legfontosabb szereplője a pörkölt és a paprikás ételek mellett. A tradicionális gulyás marhahúsból készül, de nem ritka, hogy sertésből főzték szüleink ezt a tápláló és tartalmas levest. Ezt a főfogásnak is beillő előételt el lehet azonban készíteni húsmentesen is.

A metódus megegyezik a rendes, húsos változattal, annyi különbséggel, hogy a megpárolt és fűszerpaprikával megszórt hagymára nem a hús, hanem rögtön a felkarikázott zöldség kerül. Répa, zeller, karalábé és petrezselyemgyökér is kerülhet bele, majd mikor felöntöttük vízzel, hozzáadhatjuk a felkockázott krumplit. Sóval, borssal, fokhagymával és fűszerköménnyel ízesítjük, végül galuskatésztával gazdagítjuk.

rustic Hungarian goulash soup with paprikaForrás: Origo

A gulyáslevest egyes helyeken frissen sült pogácsával kínálják, így még tartalmasabb fogást kínálhatunk a családnak.

Hamis túrógombóc

A laktózérzékenyek számára hatalmas csapás, hogy a túró is tiltólistás alapanyag. A vállalkozó kedvű, intoleranciában szenvedő szakácsok az évek során kikísérletezték, mivel helyettesíthető a túró, pedig mindezt már évtizedekkel korábban kitalálták a nagyanyáink. A rafinált dédik nemes egyszerűséggel kihagyták a túrót és teljes egészében búzadarából készítették el ezt az édes finomságot.

A ma közkedvelt mentes túrógombóc azonban nem darából, hanem egy másik gabonaféléből, a kölesből készül. A kölesből tejjel vagy növényi itallal, édesítőszerrel vagy cukorral, valamint citromlével és vaníliaaromával kemény kása főzhető, amely gombóccá formálva, majd pirított zsemlemorzsába forgatva megtévesztésig hasonlít a tehéntejes változatra. Mivel a kása már főtt, így a gombócokat nem szükséges kifőzni.

Forrás: Shutterstock

Zöldborsófőzelék hamis fasírttal vagy kenyérrel

A főzeléknél kevesebb spórolósabb étel létezik, ugyanis nincs olyan zöldség, melyből ne lehetne elkészíteni. A klasszikus változat természetesen a krumpli, valamint a zöldborsó, de répából, zöldségkeverékből, karalábéból, babból, lencséből, tökből, spenótból és sóskából, káposztából, de akár még fejes salátából is készíthető főzelék. A zöldségeknek köszönhetően magas a rosttartalmuk, és nemcsak eltelítenek, de jótékony hatással is vannak a bélrendszerre.

Forrás: Shutterstock

 

A főzelékfeltétek hatalmas játékteret engednek a kísérletező és spórolós háziasszonyoknak. A nagy adag pörköltből félretehetünk a másnapi főzelékhez, de ezt az ételt kínálhatjuk főtt- vagy tükörtojással, kenyérszelettel vagy hamis fasírttal is. A húsmentes fasírt készülhet tojásból és zsemléből, mint a sima húsos változat, de hüvelyesekből is remek feltét varázsolható.

Hamis bableves vagy csipegetett leves, babpürével

A takarékos konyha egyik alapvetése, hogy próbáljunk minél többféle fogást elkészíteni a lehető legkevesebb alapanyagból. Ez a menü egyszerre kétféle ételt is kínál, ráadásul nem is kíván sok alapanyagot. A csipegetett leves egyfajta hamis bableves, ugyanis a végeredményben sem hús, sem pedig bab nincs benne, az íze mégis olyan, mint a klasszikus változatnak.

Forrás: Shutterstock

Az előző este beáztatott babot pár darab sárgarépával puhára főzzük, majd kimerjük. Fontos, hogy a bab főzőlevét ne öntsük ki, ugyanis ebből készül a hamis leves. A levet a répával felfőzzük, majd tojással vagy anélkül csipetketésztát gyúrunk és belecsipegetjük. A leves akkor kész, amikor a tészta megfőtt. A kimert főtt babot leturmixoljuk, kevés liszttel és tejjel felfőzzük, hogy besűrűsödjön. Az így kapott krémet friss kenyérrel, pirítóssal vagy zöldségekkel fogyaszthatjuk vacsorára vagy reggelire.