Nagy árat fizethet a bőröd a pillanatnyi jó érzésért - Ezt az összetevőt kerüld a kozmetikumaidban!

Forrás: Shutterstock -
hajmosás fogkrém SLS kozmetikum bőrápolás SLS mentes bőrirritáció arcápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elmúlt néhány évben egyre nagyobb tért hódít az úgynevezett tudatos bőrápolás. Még az is elgondolkozik egy-egy kence, szérum és pláne fényvédőszer vásárlásán, aki addig a természet lányának vallotta magát, és a kozmetikumokra csak szükséges tisztítószerekként tekintett. Így a drogériás bevásárlókosarakban a sampon, tusfürdő, testápoló mellett feltűnnek az extrább hatóanyagú termékek is. A bőség lenyűgöző, és egyre több tudás áll a rendelkezésünkre a jó választáshoz. Bár a tudatos bőrápolásnak is sok iskolája van, egyben talán egyetértenek, az pedig az SLS lehetőség szerinti kerülése a kozmetikumokban. Nézzük, mi is ez, és mikor érdemes odafigyelni rá!

Mi az az SLS?

A Sodium Lauryl Sulfate, magyarul nátrium-lauril-szulfát a felületaktív anyagok közé tartozik. Habzó, tisztító hatása miatt nagyon sok termékben megtalálható, azokban is, amelyekben semmi szükség nem lenne rá. Az ipari tisztítókban, autómosókban, esetleg a mosogatószerekben megvan a funkciójuk, de a mai napig kozmetikumokba is bőven jut belőlük, és ha nem figyelsz oda arra, hogy elkerüld, az arcodra és a testedre is. Ha nem tudod vagy akarod teljesen kiiktatni az SLS-t az életedből, legalább arra ügyelj, hogy az összetevők (INCI) között a vége felé legyen, ugyanis ez azt jelenti, hogy kevesebb van benne.

Mi a baj vele?

Ahogy írtuk, az SLS felületaktív anyag, így például egy arclemosó esetében kiválóan leszedi a sminket, viszont sajnos, nemcsak azt, de a bőr tetején lévő védőréreget is kikezdi, és eleinte csak húzódó, száraz érzést, később irritációt okoz. Ráadásul annyira kicsi molekulákból áll, hogy könnyedén beszívódik a legkülső rétegen túlra, ahol végképp semmi keresnivalója. Használatával újra és újra eltávolítjuk bőrünk saját lipidjeit és zsíros anyagait, így meggyengül a bőr védőrétege, és védtelenebb lesz a környezet káros hatásaival szemben.

Arclemosás SLS-es termékkel

Vannak a tudatos bőrápolással foglalkozó vloggerek, akik úgy vélik, egy zsírosabb, nem érzékeny bőr esetén, heti 1-2 SLS-es arclemosás nem tesz kárt a bőrben. Abban azonban nagy az egyetértés, hogy száraz, érzékeny, ekcémás, rosaceás bőr esetében messziről el kell kerülni. Sokan egyébként kedvelik az SLS-t tartalmazó arcápolókat, mert erősen habzanak és azt az érzést keltik, hogy igazán megtisztítják a bőrt. Hiába klassz érzés pillanatnyilag egy erősen habzó lemosó, hosszabb használat után benyújtja a számlát. Jó hír azonban, hogy a mai bio-, naturális- és okoskozmetikumok többnyire nem tartalmaznak SLS-t.

Forrás: Shutterstock

Kézmosás, zuhanyzás SLS-es tisztítóval

Ha szappannal mosunk kezet - hacsak nem figyelünk rá eléggé - az bizony nem SLS mentes. A kezünk többnyire, főleg, ha rendszeresen hidratáljuk, ezt elbírja. A tusfürdőkkel azonban már más a helyzet: ha azt érezzük, hogy minden zuhanyzás után viszket a bőrünk és a világ összes testápolóját magunkra kennénk, érdemes SLS mentesre váltani. Persze, amúgy sem árt.

SLS a samponban

Nos, ez kemény dió, ugyanis szinte alig találni olyat, amiben nincsen. Hogy samponban is olyan ártalmas-e, mint egyéb bőrápolási termékben, vita tárgya - a legnagyobb ellenzői szerint a fejbőr egyensúlyát is felborítja, korpásodást és intenzív zsírosodást okoz - de ha érzékeny, korpás, szeborreás a fejbőrünk, érdemes SLS-mentes, többnyire patikai dermokozmetikumok között válogatni. A dermokozmetikumokkal egyébként, ha a bőrtípusunknak megfelelőeket használjuk, rengeteg előnye van, a hátrányuk, hogy például egy sampon 3-szor, de akár 5-ször is drágább, mint egy egyszerűbb drogériás termék.

Forrás: Shutterstock

SLS a fogkrémben

Szuper érzés, ha egy fogkrém jól habzik és úgy érezzük, tökéletesen megtisztítottuk a szánkat. Sokaknál nem is okoz ez problémát, de aki gyakran küzd szájsebekkel és aftával, mindenképpen próbálja meg lecserélni a fogkrémjét SLS mentes változatra. Fogászati vizsgálatok kimutatták, hogy az SLS-tartalmú fogkrémek elhagyása jelentősen csökkenti a várhatóan kialakuló afták számát. Ezekből nemcsak a patikában, de a drogériában is találunk. Vannak olyan kutatások, amelyek szerint az SLS a fogzománcot is károsítja.

Ha kíváncsi vagy arra, hogyan ápold az arcodat okosan, kattints ide, ha pedig pihe-puha bőrre vágysz, ebben a cikkünkben kaphatsz jó tippeket.

Te hogyan ápolod az arcbőrödet?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.