Retinol és C-vitamin - Így használd együtt a bőrápolás nagyágyúit

Forrás: Shutterstock -
arcbőr retinol c-vitamin bőrápolás ránc
Melyik a két legnépszerűbb bőrápolási összetevő a piacon? A retinol és a C-vitamin! Klinikailag bizonyított, hogy mindkettő csökkenti a finom vonalak, a ráncok és a hiperpigmentáció kialakulásának esélyét. De tényleg igazi nyerő párost alkot a két hatóanyag? 

A Retinol és a C-vitamin használatának előnyei:

A retinol egy A-vitamin származék, amely segít növelni a kollagéntermelést, így csökkenti a finom vonalak és ráncok megjelenésének valószínűségét.
• A C-vitamin egy antioxidáns, amely segít ragyogóvá tenni a bőrt és megvédi azt a környezet káros hatásaitól.

Hogyan használjuk a retinolt és a C-vitamint együttesen?

Ha arcápolási rutinunk során retinolt és C-vitamint is használunk, a legjobb, ha a vitamint reggel, a retinolt pedig este alkalmazzuk. Ennek oka, hogy a C-vitamin napközben hatékonyan képes megvédeni a bőrt a kívülről támadó méreganyagoktól, míg a retinolt éjszaka érdemes alkalmazni, amikor a bőr önmaga megújításán dolgozik - tartják a Foreo svéd kozmetikai cég szakértői. A C-vitamint használhatjuk kifejezetten a szemkörnyéken is: hatékonyan kisimítja a szem körüli bőrt, és minimalizálja a finom ráncokat és szarkalábakat. Az esti rutinhoz pedig hívjunk segítségül egy retinol tartalmú, szemkörnyékre használható fiatalító szérumot.

Nem mindegy, hogyan használjuk együtt a C-vitamint és a retinolt Forrás: Shutterstock

Tippek a retinol és a C-vitamin együttes használatához:

• A retinol és a C-vitamin bevezetését a rutinunkba mindig alacsony koncentrációjú készítményekkel kezdjük, és fokozatosan, ahogy a bőr egyre jobban hozzászokik az új összetevőhöz, emeljük azt feljebb.
• C-vitamin használata esetén napközben mindig viseljünk fényvédő krémet is, mivel ez a hatóanyag növelheti bőrünk napérzékenységét.
• Legyünk türelmesek a bőrünkkel! Több hétig, vagy akár hónapokig is eltarthat, mire a retinol és a C-vitamin együttes használata látványos eredményt hoz.

Lehetséges mellékhatások:

• A retinol szárazságot, túlzott hámlást és napérzékenységet okozhat.
• A C-vitamin szintén okozhat napérzékenységet, a bőr irritálttá válhat és kipirosodhat, ha nagy koncentrációban, vagy érzékeny bőrön alkalmazzuk.

Alternatívák

Az érzékeny bőrűek, vagy azok, akik nem használhatnak retinolt vagy C-vitamint, számos más összetevő közül választhatnak, amelyekkel hasonló eredmény érhető el:
• A niacinamid segít a finom vonalak és ráncok megjelenésének csökkentésében, miközben világosítja a bőrt és csökkenti a pórusok méretét.
• Az AHA-k (alfa-hidroxi savak), mint a glikolsav és a tejsav kiváló hámlasztók, és javítják a bőr textúráját, emellett csökkentik a hiperpigmentációt.

Összefoglalva, a retinol és a C-vitamin erőteljes párost alkot, ha együtt alkalmazzuk őket a bőrápolási rutinunkban. Fontos azonban, hogy mindkét összetevő bevezetését alacsony koncentrációval kezdjük, legyünk türelmesek, és napközben mindig viseljünk fényvédőt. Fontos megjegyezni, hogy ezen hatóanyagok helyett találhatunk alternatívákat is. Ne féljünk bőrgyógyászhoz fordulni, ha bármilyen kétségünk van a retinol vagy a C-vitamin használatával kapcsolatban, vagy ha nem vagyunk biztosak abban, hogy bőrtípusunknak megfelelően melyik termék lenne a legjobb választás.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.