Egy csöpögő csap miatt 5000 liter vizet pazarolhatunk egy évben - 4 tipp a kisebb vízszámláért

spórolás víz mosógép mosogatógép tudatos vízhasználat
A hőhullámok miatt az utóbbi években egyre gyakrabban hallunk vízkorlátozásról. A nyári hőség és a vízhiány egyre nagyobb kihívást jelentenek, és nem csak a világ távoli tájain, Magyarországon is. A víz, mint életünk egyik alapvető forrása egyre értékesebbé válik, ezért a háztartásokban is egyre fontosabb a felesleges vízfelhasználás és a pazarlás csökkentése. Bele sem gondolunk, de ha nem zárjuk el a vizet fogmosás közben, akár 3 litert is elfolyathatunk teljesen feleslegesen. Összegyűjtöttünk 4 lehetőséget, amivel mindannyian hozzájárulhatunk a fenntartható vízgazdálkodáshoz. Így nemcsak a bolygónkat védjük, de a vízszámla is kisebb lehet.

1. Kis lépésekben a tudatos vízhasználat felé

A tudatos vízhasználat nem feltétlenül igényel extra beruházást, mindennapi szokásaink átalakítása már önmagában is hatalmas hatással lehet a vízfogyasztásunkra. Tartsuk szem előtt, hogy minden változás kicsiben kezdődik. Első lépésként próbáljunk meg tudatosan bánni a vízzel, például zárjuk el a csapot fogmosás közben, használjunk a fogmosáshoz poharat, és csak akkor indítsuk el a mosógépet vagy a mosogatógépet, ha tényleg tele van. A napi tisztálkodáshoz válasszuk inkább a zuhanyzást, hiszen a kád méretétől függően akár száz liter vízre is szükség lehet, ezzel szemben tusolásnál csak 30-40 litert használunk el - feltéve, ha nem órákon keresztül állunk a zuhany alatt.

A kád méretétől függően akár száz liter vízre is szükség lehet fürdéshez, ezzel szemben tusolásnál csak 30-40 litert használunk el. Forrás: Thinkstock

2. Nemcsak időt, vizet is megtakaríthatunk ezekkel az eszközökkel

Sok háztartási eszköz, mint például a mosógép, mosogatógép, vagy akár a zuhanyfej is, rendelkezik víztakarékos funkcióval. Mosogatógép vásárlásnál törekedjünk arra, hogy ne csak az energiafogyasztást, hanem a vízfelhasználási értéket is figyeljük. Számítások szerint egy családi étkezés utáni hagyományos mosogatásra 40-50 liter vízre is szükség lehet, míg egy mosogatógép kevesebb, mint tíz litert használ fel erre a célra. Az ilyen eszközök használata nemcsak a bolygónknak tesz jót, de a vízszámlánknak is.

3. Esővíz gyűjtése

Ezen a nyáron eddig bőven kijutott csapadékból és a hűvösebb időből. Az esővíz igazi kincs, és tökéletesen alkalmas a növények öntözésére, vagy akár autómosásra is, ráadásul a gyűjtéséhez elég egy hordó, vagy bármilyen edény a teraszon. Ez a módszer nemcsak a vízfogyasztást csökkenti, de a környezetet is kíméli, hiszen az esővíz használata csökkenti a talajvíz kimerülését. A locsolást is érdemes hajnalra, vagy estére időzíteni, mert ilyenkor nem párolog el gyorsan a víz, hanem valóban a növények táplálását szolgálja.

Az összegyűjtött víz újrahasznosítható. Forrás: Pixabay/annawaldl

4. Csöpögő csapok javítása

Megdöbbentő, de egy csöpögő csap akár 15 liter vizet is elpazarolhat naponta. Ez a mennyiség egy év alatt több mint 5000 liter, ami egy átlagos háztartás vízfogyasztásának jelentős részét adja. Ha észrevesszük, hogy csöpög a csap, érdemes mielőbb megjavíttatni, ezzel is csökkentve a vízpazarlást.

+1: Egy építkezés is lehet víztakarékos

Bár az építőipar továbbra sem a legnagyobb vízfelhasználó, mégis jelentős mennyiségű vizet fogyaszt. Szerencsére azonban léteznek már rendkívül könnyen hozzáférhető és használható környezetbarát megoldások is. Ezek nemcsak víztakarékosak, de időt és pénzt is spórolhatunk. A vízhasználat szinte teljes elhagyásával az építtetők óriási lépést tehetnek a környezettudatos kivitelezés felé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.