A csoda a nőkben és a testükben van, csak meg kell találniuk

Forrás: 2021/Marta Kacziba Lightbug Photo -
böjt életmódváltás magazin változókor fogyókúra
Sallós Szilvia, táplálkozási tanácsadó, életmódváltó coach, lifestyle böjt mentor évek óta az egészséges élet elkötelezett híve és követője. Személyreszabott életmódváltó programjával abban segít a klienseinek, hogy éhezésmentesen tudják elérni az áhított célt. Kiemelten foglalkozik a 40 év feletti, változókorban levő nőkkel, akiknek talán még inkább szüksége van az életmódváltásra és a lelki támogatásra.

A Life.hu annak járt utána, hogy mikor érdemes belevágni egy ilyen programba, hogyan tartsuk fel a motivációt illetve mit tehetünk, ha a változókorba léptünk és kezd megváltozni a testünk.

– Mikor ajánlott egy életmódváltás?

– A legfontosabb, hogy akkor lesz sikeres egy életmódváltás, ha nem egy külső körülmény kényszeríti rá az embert, hanem egy belső késztetés által jutott el odáig, hogy mind mentálisan, mind lelkileg megért a változásra. Nyilván közrejátszhatnak külső tényezők is, de fontos, hogy magunk miatt akarjuk a változást, ne mondjuk a párunk miatt akarjunk lefogyni.

Az embernek saját magának kell meghoznia azt a döntést, hogy valóban képes áldozatot hozni és kilépni a komfortzónájából.

Sallós Szilvia, táplálkozási tanácsadó, életmódváltó coach, lifestyle böjt mentor Forrás: 2021/Marta Kacziba Lightbug Photo

Sokan megkeresnek azzal, hogy nagyon szeretnének változni, de amikor eljutunk odáig, hogy ezért változtatni kell, akkor az már kevésbé tetszik nekik.

Én személyre szabottan dolgozom. Miután egy részletes kérdőívvel feltérképezem a kliens egészségi állapotát, táplálkozási szokásait, preferenciáit, családi körülményeit, napi életritmusát, készítek egy akcióterv javaslatot. Nem kényszerítek rá senkire semmit, hanem felvázolom, hol látok javítandó területeket és ő dönti el, hogy mivel szeretne foglalkozni, mivel nem, mivel milyen mértékben. Olyan is előfordult már, hogy azt mondta a kliensem, hogy erről hallani sem akar, természetesen ezt is tiszteletben tartom. Soha nem a tökéletességre törekszünk, inkább elmondom, hogy mi lenne nagyjából a végcél, majd az ő elszántságának megfelelően megyünk ezzel tovább, ő tesz vállalásokat azért, hogy hétről-hétre előrehaladjon az életmódváltó útján.

– Említetted, hogy az életmódváltás akkor lesz sikeres, ha belső késztetésből fakad. Hogyan tudunk mégis erre például egy családtagot ösztönözni?

– Sokkal nagyobb az elköteleződésnek a foka, ha saját belső késztetésből születik meg a döntés, ugyanakkor természetesen meg lehet említeni másoknak is, hogy léteznek ilyen programok. Ami fontos, hogy egy-egy figyelemfelhívó, elejtett mondattal szerintem többet lehet elérni, mintha valakire rá akarjuk kényszeríteni a változást. Szoktam mondani, hogy ajándékba senki ne vegyen a másiknak életmódváltó programot. A tapasztalatom az, hogy amiért nem kell fizetni, azt gyakran nem értékelik az emberek.

– Biztos vagyok benne, hogy mindenkinél elérkezik az a pont, amikor azt érzi, hogy elég, ezt nem akarja tovább csinálni. Ilyenkor hogyan lehet a klienst motiválni?

– Én általában egy 12-15 pontból álló akcióterv-javaslatot szoktam letenni a 12 hetes programomnál és az elején 2-3 pontot választhat ki a kliens, amivel ő úgy érzi, hogy a leggyorsabb eredményt tudja elérni, ezáltal meglesz a pozitív motivációja az elején. Amikor látom, hogy ezek berögződtek és automatikusan mennek, akkor választ a kliens emellé újabb pontokat, amivel szeretne haladni.

A másik, hogy mindig kérem az elején, hogy készítsen fotót magáról, nem feltétlenül csak fehérneműs fotót, hanem egy olyan fotót, amin olyan ruha van rajta, amibe szeretne belefogyni. Az nagyon látványos tud lenni, hogy mondjuk nem tudja begombolni a nadrágot, egy hónap múlva pedig már igen.

A fő cél egy hosszú távon fenntartható egészségesebb életmód kialakítása Forrás: 2021/Marta Kacziba Lightbug Photo

Fontos, hogy szem előtt legyen, hogy mi a cél és ne veszítsük el a fókuszt. Azt is mindig hangsúlyozom, hogy a fő cél egy hosszú távon fenntartható egészségesebb életmód kialakítása, az már csak egy plusz nyereség legyen, hogy belefér abba a ruhába, amibe már évek óta nem.

– A nők nagy része szeretne úgy fogyni, hogy az ne kerüljön nagy erőfeszítésbe és lehetőség szerint tartson sokáig. Szerinted mi a tartós fogyás titka?

– Van-e egy bizonyos kor, ami felett már érdemes jobban odafigyelni az életvitelünkre?

– Negyvenéves kor felett sokkal nagyobb fókuszt kell tennünk a hormonegyensúly fenntartására, megteremtésére, visszaállítására. Én ehhez a böjt különböző eszközeit szoktam javasolni, mivel ezek nagyon szépen stimulálják a női szervezetnek az öngyógyító mechanizmusait. Ebben a korban már nagyobb százalékban fordul elő anyagcsere probléma, hormoningadozás, mentális nehézség. Ezek ellen is sokat tehetünk egy életmódváltással, hogy elfogadhatóbbá váljanak a perimenopauza tünetei.

Én személyre szabott lifestyle böjttel is foglalkozom aminek a fő célja, hogy a szervezetben elinduljanak az öngyógyító mechanizmusok.

A lifestyle böjt fő célja, hogy a szervezetben elinduljanak az öngyógyító mechanizmusok Forrás: Shutterstock/Zarzamora

– Mennyire lehet a változókorra lelkileg vagy testileg felkészülni?

– Negyven felett érdemes mentálisan erősíteni magunkat, aminek első lépése az önismeret. Ez segít abban, hogy a finomabb változásokat is könnyebben észleljük magunkon. Ha időben el tudjuk csípni ezeket a hormonváltozásokat, akkor szépen kordában lehet őket tartani egy bizonyos ideig. Nem mindegy, hogy 42-44 évesen köszönt be az életünkbe a klimax, vagy 50 évesen. Ugyanakkor ezt az állapotot egyik nő sem várja, nem szeretünk az öregedésre gondolni, így nem szívesen foglalkozunk ezzel a témával, amíg rá nem vagyunk kényszerülve.

– Mi az, ami átsegíti a nőket ezen a nehéz időszakon? Mennyire érdemes másképp táplálkozni, mozogni?

Kevesebbet kell enni, és a kalóriaszámolgatás helyett inkább a tápanyag összetételre fókuszálni Forrás: Shutterstock/Arieh

Mindenkinek van egy számára ideális kép a fejében és ha azt tudja mondani, hogy ő mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt a képet fenn tudja tartani, akkor nyugodt lehet a lelkiismerete. Az a cél, hogy önmagunk legjobb verzióját tudjuk nyújtani! Ez egy hullámvölgyekkel tarkított út, de mindenkit arra bíztatok hogy induljon el rajta és élvezze az utazást, ami akkor lesz a legélvezetesebb ha - önállóan vagy akár egy szakember segítségével - megtalálja a számára fontos „útikellékeket".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.