A súlyokat a kardió előtt emelgesd – A fitneszedző most elárulja miért

Forrás: Thinkstock -
tanácsok súlyemelés egészség kardió fitneszedző
Mind a kardió-, mind az ellenállásos edzés létfontosságú a hosszú, egészséges élethez, de a kutatások kimutatták, hogy sorrendjük befolyásolja az erőnlétet.

Amikor az edzőteremről van szó, a legtöbben könnyen beragadunk a szokásainkba. Lehet, hogy fél órát futunk, 20 percet biciklizünk, majd irány a súlyzós részleg.

Egy fitneszedző szerint azonban az, hogy milyen sorrendben végezzük az említett gyakorlatokat, nagyban befolyásolja az eredményt.

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy ha először ellenállásos edzéseket végezzük - például a súlyemelést, a guggolást és a planket -, az növelheti az izomerősséget bizonyos területeken, valamint javíthatja a mentális egészséget.

Eközben más kutatások kimutatták, hogy az élsportolóknak előnyös, ha az erősítő gyakorlatokkal kezdik - mivel az először végzett kardió megakadályozhatja az izmok növekedését.

– A szervezet gyorsan alkalmazkodik az edzés típusához. A kardióedzés során, mint például a futás vagy a kerékpározás, az izmok döntő szerepet játszanak abban, hogy elegendő energiát termeljenek a folytatáshoz – fejtette ki a szakértő.

A lényeg, hogy mozogjunk, de a sorrendet is tartsuk! Forrás: 123rf

Ha a testedzéssel kapcsolatos céljaink az általános egészség megőrzése és a testmozgás mentális előnyeinek élvezete mentén haladnak, akkor az ellenállásos edzés először egy kis lökést adhat a szakértő szerint.

Az ellenállásos edzés javítja az izomerőt, az állóképességet és a teljesítményt. Emellett csökkenti a vérnyomást és mérsékli a vércukorszint kiugrásait. Az aerob testmozgás, vagyis a kardió, számos betegség, köztük a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatának csökkenésével hozható összefüggésbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.