Unod már a telet? Íme pár dolog, amely segíthet, hogy átvészeld a januárt

lomtalanítás magazin unalom énidő tél
A január számodra sem a legkedvesebb hónap, igaz? Pár tanács segítségével most megtanulhatod szeretni vagy legalább könnyebben elviselni ezt a hideg és hosszú hónapot.

A január olyan, akárcsak a hétfő a hétköznapokon: szinte senki nem szereti. Hideg van, sötét, és a decembertől eltérően nincsenek karácsonyi partik, ajándékok és adventi vasárnapok, hogy felmelegítsenek minket, és eltereljék a figyelmünket a napfény hiányáról.

Ráadásul január második vagy harmadik hetére sokan feladják a fogadalmaikat, mások megtörtek a karácsonyi akcióktól, amiket nem tudtak kihagyni, majd megbánják, hogy szórták a pénzt. Egyszóval: nincs sok minden, aminek örülhetünk.

A tavasz pedig még messze van, hónapok, amire elkezdhetjük tervezni az első nagyobb túránkat, de addig még hosszú, szürke hétköznapok állnak előttünk.

A januáron is át kell esni, mint a hétfőkön. Forrás: Thinkstock

De mire jó az önsajnálat és a nyavalygás? A január ugyanúgy az életünk része, mint a május, és sokkal nagyobb szívességet teszünk magunknak, ha elfogadjuk ezt a tényt, és megpróbáljuk a legtöbbet kihozni ebből a hónapból, felismerve a benne rejlő lehetőségeket – írja a Brigitte cikke.

Tegyünk kevesebbet tudatosan

A december sokak számára eseménydús és mozgalmas hónap. Céges karácsonyi partik a kollégákkal, családi, baráti összejövetelek, utazások... Mindezeken mehetünk keresztül az év utolsó hónapjában. Januárban mindezek elmaradhatnak és itt a csodálatos lehetőség, hogy mindezt a semmivel pótoljuk.

Több szakember azt javasolja, ne tervezzünk semmit a hétvégékre, helyette éljük meg a napokat.

Vegyünk egy mély lélegzetet és lassuljunk le. Nézzük a dolgokat és terveinket megfontoltan és távolságtartóan. A január tökéletes alkalom arra, hogy szünetet tartsunk és feltöltődjünk. Csak akarnunk kell és mégsem olyan rossz ez a hónap.

Írjunk levelet korábbi önmagunknak

Ha inkább szilvesztereztünk, minthogy visszatekintsünk és elgondolkodjunk, akkor sem hagytunk ki egyedülálló lehetőséget - elvégre januárban még bőven van idő elmélkedésre és gyertyafényre.

Mit szólnánk egy levélhez a húszas években járó önmagunkhoz? Ebben elmesélhetjük neki az elmúlt év fénypontjait és sikereit.

Ezzel emlékeztethetnénk magunkat arra, hogy hogyan találtunk ki a bizonytalansággal és aggodalommal teli időszakból és hogyan landoltunk biztos talajon. Címezhetjük esetleg a levelet olyasvalakinek is, aki már nincs velünk. Akárhogy is, a jövő közeleg, januárban pedig szentelhetünk egy kis jelenidőt a múltunknak.

Írjunk levelet fiatalabb önmagunknak Forrás: Thinkstock

Szerezzünk örömet másoknak

Decemberben sokan jellemzően tele vannak melegséggel és kedvességgel, boldog karácsonyt kívánnak egymásnak, adakoznak és ünnepelnek. Januárra ez valahogy elillan.

Itt az ideje, hogy szembeszálljunk a trenddel - elvégre bizonyított, hogy egy jótett nemcsak másokat tesz boldoggá, hanem minket is.

Megdicsérni egy kollégát a munkájáért, előreengedni egy stresszes anyukát a pénztárnál, őszinte köszönetet mondani a szüleinknek anélkül, hogy éppen apák napja vagy anyák napja lenne. Ha januárban minden nap küldenénk egy kedvességet a világba, rögtön egy kicsit melegebb lenne a hónap.

Csináljunk valamit, amit régen is szívesen csináltunk

Januárban általában kevesebb új könyv jelenik meg. Ám miért ne olvasnánk újra egy-egy régi kedvencünket? Nosztalgiázhatunk is ebben a hónapban, akár elmehetünk abba a fürdőbe, ahol gyermekkorunkban voltunk.

Dobjuk ki, amire már nincs szükségünk

A lomtalanítás nagyon felszabadító, felemelő cselekedet lehet - különösen, ha kis lépésekkel vágunk bele, és nem stresszelünk, nem terheljük túl magunkat.

Például minden alkalommal, amikor kivisszük a szemetet, elhatározhatjuk, hogy kidobunk egy olyan dolgot, ami már túl régóta zavar vagy felesleges. Talán a régi edzőcipőt? Vagy a túl szűk nadrágot, amely már évek óta a szekrényben van, és minden alkalommal stresszt okoz nekünk, amikor ránézünk?

Nem kell, hogy az év elején nagy rendrakás legyen, de egy kis takarítás és elengedés csodákra képes, és kitisztítja az elmét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.