Csábító színek, extra formák - melyik paradicsomfajta mire jó?

2014.07.12. 14:52

Tudjuk, hogy a paradicsom egy csodálatos gyümölcs, ráadásul most még szezonja is van. A piacon járva azonban felfedeztünk néhány olyan fajtát, melyek korábban elkerülték a figyelmünket. Kipróbálnál valami újat, vagy maradsz a klasszikusnál? Mi kóstoltunk és döntöttünk: ismerd meg jobban az itthon kapható paradicsomokat!

Azt már tudjuk, hogy a paradicsom hatékony fegyver a rákkal szembeni harcban, cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, emellett a méregtelenítéshez is kitűnő, és a sebek is gyorsabban gyógyulnak, ha paradicsommal kezeled őket. No, de melyiket válaszd a millió különleges fajta közül? Mi egy budai piacon kóstolgattunk nem hagyományos paradicsomokat, és döntöttünk is rögtön az ottani kínálat alapján. 

Paprikaparadicsom

Méretes, húsos, épp úgy fest, mint egy kaliforniai paprika. De amilyen guszta, annyira jellegtelen az íze - ez pontosan az a fajta, amit befőzőparadicsomnak is használnak, csak az alakja más. Leginkább akkor érdemes választanod, ha lecsót főzöl vagy paradicsomlét készítesz belőle.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Fürtös paradicsom

Szeretjük, mert megbízható, persze fontos, hol vásárolja az ember. Mi azt kaptuk, amit vártunk: erőteljes ízű volt és zamatos, így ennél jobb paradicsomsalátaalapot nem nagyon tudunk elképzelni.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Lukuluszparadicsom

Az íze szinte éppen olyan, mint a fürtös paradicsomé: zamatos, jellegzetes, erős paradicsomíze van, salátába ez a tökéletes választás.

Hosszúkás alakú a lukuluszFotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Ökörszív paradicsom

A méretes, szív alakú, vékony héjú és apró magvas gyümölcsöt leginkább befőzéshez ajánlották nekünk. Bár gusztusos látványt nyújtott felszeletelve is, az íze jellegtelen volt. Salátába semmiképp nem ajánlanánk, paradicsompüréhez azonban annál inkább.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Rózsaparadicsom

Korábban valahogy mindig elkerülte a figyelmünket ez a fajta, pedig érdemes megízlelni. A jellegzetes paradicsompiros szín helyett itt egy pinkes piros héj öleli körbe a hagyományosnál jóval édesebb, lédús, kevés magos belsőrészt. Ez volt az egyik kedvencünk, simán megettük magában is, de egy kis mozzarellával is tökéletes volt.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

 Zöld és sárga paradicsom

Ezek azok, amelyek nagyon kevés konyhában bukkannak fel. Kár, mert a lédús, kicsit sem savas ízű színes paradicsomok minden szempontból megfeleltek az elvárásainknak. Magában is szívesen fogyasztottuk őket, mert egyszerűen jó volt az ízük.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Paradicsomfajtákkal ismerkedhetsz a Táfelspiccen, ahol azt is megtudhatod, miért nincs ízletes magyar paradicsom a piacon.

 

 

piaczöldségparadicsom