Halas finomságok őszre - Miért ne?

Forrás: Thinkstock -
recept hal ősz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az őszi szezonban sem kell mellőznöd a hallal készült, ízletesebbnél ízletesebb ételeket. A szőlő és a sütőtök remek kiegészítője a hal ízének, és garantáltan jól fogod magad érezni ezektől a könnyű és egészséges finomságoktól. 

Sárgarépás-sütőtökös-zsályaleveles haltekercs

Hozzávalók:

4 tengeri halfilé - 25 dkg egyenként
10 dkg sárgarépa
40 dkg sütőtök
1 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
4 nagy paradicsom
4 ek. liszt (gluténmentes vagy kukoricaliszt)
4 dkg vaj
5 ek olívaolaj
6 friss bazsalikomlevél
1 babérlevél
4 friss zsályalevél
só, bors ízlés szerint

Forrás: Thinkstock

Így készítsd el!

A halfiléket mosd át folyó vízben, majd papírtörlővel itasd le róluk a vizet, és vágd el hosszában a halfiléket. Olívaolajon párold üvegesre a hagymát és a fokhagymát. Add hozzá a babérlevelet és a friss bazsalikom felét, majd a lehéjázott és felnegyedelt paradicsomokat. Sóval, borssal ízesítsd. 5 perc párolás után tedd bele az apróra vágott sárgarépát és a sütőtököt. Fedő alatt párold! Ha igényli, egy kis pohár vizet önts alá. Közben a halszeleteket tekerd fel és fogvájóval rögzítsd. Forgasd lisztbe és forró vajon 5 percig süsd, majd helyezd bele a zsályaleveleket a vajba, hogy az illóolaját átadja a vajnak és a halnak. Ha szükséges, újra megsózhatod. A halfalatokat a zsályás vajjal együtt öntsd át egy másik edénybe a sárgarépa és a sütőtök tetejére. Fedő alatt még 10 percig párold.

Őszi lazacos metélt

Hozzávalók:
50 dkg vékonymetélt
35 dkg lazacfilé
10 dkg nagy szemű szőlő
2 gerezd fokhagyma
1 chilipaprika
1 lime leve, héja
1/2 csokor petrezselyem
4 ek olívaolaj
só, bors

Forrás: Thinkstock

Így készítsd el!

A tésztát szokásos módon bő, forrásban lévő sós vízben főzd al dentére. A lazacfilét vékony csíkokra vágd fel, a chilit vékony karikákra szeleteld. Ha nem bírod az erőset, akkor a magokat vedd ki belőle. Serpenyőben forrósíts olajat és lassú tűzön párold üvegesre a fokhagymát, de nehogy megégjen. Add hozzá a chilit és az apróra vágott petrezselymet, majd tedd bele a lazacot is. Kb 5. percig süsd, majd az utolsó egy percben a szőlőt is add hozzá. A megfőtt tésztát tedd serpenyőbe, sóval, borssal, zöld citromlevével és a héjával ízesítsd. Melegen tálald.

A legízletesebb halkrém

Hozzávalók
1 kg füstölt hal - bármilyen jó, a legjobb a makréla
1,5-2 gerezd fokhagyma
2 dl olívaolaj (ha nem elég selymes az állaga, adj még hozzá - ez a haltól is függ!)
1 csokor friss petrezselyem
kevés só, bors, citrom

Forrás: Thinkstock

Így készítsd el!

A halat áztasd be 4 órára hideg vízbe, majd tedd fel főni egy edénybe annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Amikor felforr a víz, zárd el a tűzhelyet és még 20 percig hagyd állni az edényben. Majd csöpögtesd le, húzd le a bőrét, a gerincét és szedd ki a szálkáit. A húsát szedd szét apró darabokra és tedd robotgépbe. Alacsony fordulatszámon használd a gépet és közben óvatosan csorgasd hozzá az olívaolajat, amennyit csak felvesz. Habos és laza legyen az állaga. Ízesítsd sóval, borssal, zúzott fokhagymával, friss petrezselyemmel és citrommal. Pirítóssal a legfinomabb.

A Life.hu-n már olvashattál arról, hogy a gyönyörű bőr, a tökéletes alak, az egészséges szívműködés egyik fő forrása a hal húsa. A szardínia beletartozik a legegészségesebb ételek közé, mert remek D-vitamin- és omega-3 forrás, ezért a szívedre és lelkedre is jótékony hatással van. A hal húsában rengeteg omega-3 zsírsav található, ami befolyásolja például a szem, az agysejtek és az idegsejtek működését.

Halban az egészség - 3 isteni fogáshttp://www.life.hu/ez-zsir/20140430-egeszseges-eletmod-3-isteni-haletel.htmlA gyönyörű bőr, a tökéletes alak, az egészséges szívműködés egyik fő forrása a hal húsa, amely ízletesen elkészítve a legfinomabb fogások egyike. Iktasd be az étrendedbe!Ez Zsír!--Vitaminbombát mindenkinek! Juice-kocsmákban koktéloztunkhttp://www.life.hu/ez-zsir/20140814-juice-barok-budapesten-legelo-juicy-mahung-facsart-es-preselt-levek.htmlFüggetlenül attól, hogy tél van vagy nyár, vega vagy húsevő az ember lánya, préselt és facsart gyümölcslevek iszogatása mindig nagyszerű ötlet. Ezen felbuzdulva nyakunkba is vettük Budapestet, és felkerestünk a belvárosban három juice-bárt. Egy húszperces séta alatt mindhárom hely végigjárható – less be velünk kedvenc vitaminkocsmáinkba!Ez Zsír!Fotó: Hámori Zsófia/Life.huNem szemét, hanem igazi vitaminbomba - ezért ne dobd ki a gyümölcs héját!http://www.life.hu/ez-zsir/20140306-a-zoldseg-gyumolcsoknek-gyakran-eppen-a-legegeszsegesebb-reszet-nem-esszuk.htmlA legtöbb felnőtt számára már napi 1-1,5 tenyérnyi gyümölcs, illetve napi 2-3 maréknyi zöldség elegendő lenne ahhoz, hogy mindezek jótékony hatása érződjön az egészségi állapotukon. Ám a szakértők szerint ezt a mennyiséget jóval könnyebben elérnénk, ha nem dobnánk ki kedvenc gyümölcseink és zöldségeink olyan részeit, melyekről azt gondoljuk, hogy semmire sem jók, holott valójában nagyon is hasznosak.Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.