Így futhatsz gyalogkakukk tempóban: öt tipp a gyorsabb futásért

Forrás: Thinkstock -
futás sport edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szívesen futsz, de valamiért nem tudsz gyorsítani a tempódon, javítani a részidődön? Fogadd meg a tippjeinket és gyorsulj fel!

Megindító slágerek

Nincs is jobb, ha éppen dobogó szívvel, „sikoltozó” tüdővel a kedvenc zenédre futhatsz. Egy-egy pörgős dallam még a holtpontokon is átlendít. Mielőtt elindulsz, győződj meg arról, hogy maximálisan legyen feltöltve az eszköz amiről zenét hallgatsz és ne is zavarjon mozgás közben.

Forrás: Thinkstock

Mély levegő!

A legtöbb alkalmi futó két hibát követ el: tüdőlégzést alkalmaznak és szaporán veszik a levegőt futás közben. Ennek az eredménye az lesz, hogy kevesebb oxigénhez jutnak az izmaid és pillanatok alatt kifulladsz. A legközelebbi futásod közben tudatosan figyelj oda arra, hogy mélyen (ne kapkodva!) vedd a levegőt a hasadba. ITT megmutatjuk hogyan tanuld meg a hasilégzést. Hidd el, így sokkal jobban fogsz teljesíteni.

Felügyel az alkalmazás

„Hú de sokat futottam, de jól ment!” Ez oké, de egyrészt nem tudod mennyi kalóriát égettél el, másrészt nem fogod látni a folyamatos fejlődést. Már több sport applikáció is rendelkezésedre állhat, amivel naplózni is tudod az eredményeidet, így folyamatosan nyomon tudod majd követni a megtett távot, az időt, az elégetett kalóriákat és a sikereidet.

Forrás: Thinkstock

Soha ne küzdj a tested ellen

Emlékszel, amikor a középiskolában az edződ kiabált veled, mondván gyenge vagy, ha nem tudod begörcsölt lábbal (sem) lefutni a Cooper-tesztet? A test nem véletlenül jelez, ha fájdalmat érzel lehet, hogy túlságosan meghajtod magad és a szervezeted is fáradt a mozgáshoz. Ilyen görcsös helyzetekben inkább lassíts a tempódon, és amikor a fájdalom oldalán lévő lábaddal futsz, akkor vedd a levegőt, ezt ismételd meg párszor. Ha ez sem segít, hagyd abba az edzést, mert előbb-utóbb sérülés lehet a vége.

Melegíts és hűlj

Milliószor hallhattad már, de tényleg nagyon fontos: melegíts be és nyújts edzés után! A bemelegítés egy laza nyújtással, majd könnyű, folyamatosan növekvő intenzitású sétával megfelelő. Így nem csak hogy csökken a sérülés veszélye, de kevésbé lesznek kötöttek az izmaid és könnyebben fogsz mozogni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.