A lehetetlen lehetséges! Tanulj meg velünk kézenállni!

Forrás: Thinkstock -
JógaKlikk kézen állás jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemrég egy balatoni strandon, pár méterre tőlem, a szerencsére nem túl zsúfolt fövenyen egy huszonéves srác lendült fel kézenállásba és gyalogolt néhány métert a tenyerén, majd besöpörve a csodáló pillantásokat, könnyedén továbbállt. A henyélésből kizökkentett strandolók még hosszan méltatták a jelenetet. A fiú nem volt kifejezetten jóképű, de az egész lényéből sugárzó önbizalom és egészség ezt nemhogy feledtette, hanem kifejezetten megszépítette. Ezt teheti velünk is a kézenállás!

A kézenállás, szanszkrit nevén adho mukha vriksasana. Ha nincs jelentős túlsúlyod vagy akadályt képező betegséged, akkor akár néhány hét kitartó gyakorlással neked is sikerülhet! A dícséretek nem csak a kézenállástól gyönyörűre fejlesztett izmoknak szóltak, hanem a koncentrált és nagyon fegyelmezett gyakorlásnak, amelyet mindenki feltételez a gyakorlat mögött. A legtöbb rendszeres jógagyakorló előbb-utóbb eljut oda, hogy elkezdi foglalkoztatni ez az igazi kihívásat jelentő póz, hiszen az elismerésen kívül vannak még bőven említésre méltó motivációk, íme csak néhány:

Forrás: Thinkstock

- Harmónikusan fejleszti a test teljes izomzatát, különösen a karokat, vállakat és a törzset
- Javítja a tartást és megelőzi a gerincproblémákat
- Az egyensúlyérzéket és koncentrációt javítja
- Feltölti energiával az idegrendszert
- Oldja a stresszt
- Javítja a kedélyállapotot
- Az agy működését serkenti
- Felfrissíti a vérkeringést

Life.hu tipp

A kézenállás megtanulásának számos módja lehet, de az biztos, hogy a törzsizmok helyes használata az egyik kulcs. Azon kívül egyszerre kell stabilnak és mobilnak lenni, és nem utolsó sorban kell egy adag bátorság is. Most egy igazi profitól, a jógi és cirkuszművész Tas Gergőtől tanulhatod meg a póz egy hétig ingyenesen, online a JógaKlikken, 4x45 percben, a videóért kattints ide!

Még van pár hét, hogy te is bemutasd a kézenállásodat a balatoni fövenyen, és hogyha rajta volt, kihúzhatod a bakancslistádról, vagy elég, de az is elég, ha csak élvezed a dolgot!

Pillekönnyű nehéz napok jógávalhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150619-jogaiskola-a-jogaklikkel-nehez-napok-jogaval-a-menstruacio-alatt.htmlKínlódsz a menstruáció alatt, hasi görcsök gyötörnek, és az étvágyad is teljesen megváltozik? A megfelelő jógapózokkal könnyebben túljuthatsz ezen a pár nehéz napon!Ez Zsír!ThinkstockJóga és harcművészet - próbáltad már a Budokon jógát?http://www.life.hu/ez-zsir/20150605-jogaiskola-a-jogaklikkel-a-flow-flow-ja-budokon.htmlHallottál már a harcművészetet és a jógát ötvözö Budokonnal? Érdemes megismerned ezt a mozgásformát, mert imádni fogod!Ez Zsír!ThinkstockMiért szeretünk a természetben lenni? Jógázz a szabadban!http://www.life.hu/ez-zsir/20150503-jogaiskola-a-jogaklikkel-joga-a-termeszetben.htmlVégre itt a jó idő, így a beltéri edzések helyett érdemes minél többször a szabadban végezned a testmozgást. A friss levegőn ugyanis sokkal több lesz az energiád, az oxigéndús levegőn pedig a gyakorlás is könnyebb. Mutatjuk is, hogyan csináld!Ez Zsír!--Méregteleníts jógával - megmutatjuk, hogyan csináld!http://www.life.hu/ez-zsir/20150317-jogaiskola-a-jogaklikkel-meregtelenites-jogaval.htmlAhogyan a lakásra ráfér egy jó nagy takarítás és rendrakás tavasszal, úgy a testednek, a lelkednek és az elmédnek is szüksége van tavaszi méregtelenítésre. Tisztulj meg, hogy könnyedén nézz a tavasz és a nyár kihívásai elé, szabadulj meg a lerakódásoktól, amikre már nincs szükséged, legyél energikus és könnyű! Mi kell hozzá? Változni akarás, elhatározás, a régi szokásokból való kilépés - és néhány jógagyakorlat! Ez Zsír!--Tavaszi kerti munkák és nagytakarítás? Kerüld el jógával a derékfájást!http://www.life.hu/ez-zsir/20150312-jogaiskola-a-jogaklikkel-keruldd-el-jogaval-a-derekfajas.htmlTudtad, hogy tavasszal, a kerti munkák és az otthoni nagytakarítás beindulásával ugrásszerűen megnő a derékfájós, porckorongsérves betegek száma? A jóga azonban segíthet!Ez Zsír!--Fáradt vagy? Íme, három jógapóz, hogy felfrissítsd magad!http://www.life.hu/ez-zsir/20150410-jogaiskola-a-jogaklikkel-ime-3-jogapoz-vagy-akar-egy-komplett-jogora-hogy-felfrissitsd-magad.htmlFáradt vagy? Kérsz egy gőzölgő csésze kávét? Csábító gondolat, ám ez nem a legjobb megoldás: néhány kurta percre valóban sikerül átverni a testedet, és varázsütésre múlik a fáradtság. Azonban a kávé és még inkább az energiaitalok rövid illúziót keltve tovább merítik a tartalékaidat, nem nyújtanak hosszú távú megoldást, sőt.Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.