6 ételtrend, amit érdemes kipróbálnod 2016-ban

Forrás: Thinkstock -
fashion week táplálkozás egészséges életmód étkezés életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egészséges életmód, a tudatos étkezés mindig jó ötlet, de tudjuk jól, hogy minden évnek megvannak a maga táplálkozási trendjei. 2015-ben csupa furcsaság volt a listán, most viszont megmutatjuk, mit tartogat 2016!

Az étkezési trendek éppen olyanok, mint a divatőrületek: jönnek, kipróbálják őket, és pillanatok alatt eldől, mi az, ami hosszú távon is beválik. A Huffington Post 2015 végén is összegyűjtötte a Pinterestről, melyek azok az ételek, elkészítési módok, hozzávalók, melyekkel érdemes lesz kísérletezni 2016-ban.

Forrás: Thinkstock

Mi azt javasoljuk, ha van időd, próbálkozz, főzőcskézz, és ami tetszik, építsd be a napodba!

Tányér helyett a tálka az új mértékegység

Évek óta arról olvashatsz, pontosan mennyi étel szerepeljen a tányérodon, ám

az új trend a tálkákba adagolt étel.

Hogy ez miért jobb, mint az előző? Itt nem könnyen fordulhat elő, hogy nagyon felpúpozod az ételt, mint a tányérban, az adagokat jobban kiszámolhatod. De ne csak müzlire, zabkására gondolj: zöldségekkel, smoothie-kkal, salátákkal, rizzsel, tojással, grillezett húsokkal is abszolút működik a dolog. Ráadásul a szósszal is kevesebbet kell bajlódnod, mert egy tálkában jobban összeállnak az ételek, az ízek, mint mondjuk egy nagy lapos tányéron.

Tészta zöldségekből

Ha még nem próbáltad, most itt az ideje - ez tényleg egy szuper ötlet! A lényege az, hogy a szénhidrátban és többnyire fehér lisztben gazdag tészta helyett zöldségből készíted el kedvenc spagettidet. Hidd el, ha finom szószt választasz, fel sem fog tűnni a váltás, és ez az a trend, amire pillanatok alatt rászoktathatod a családot is. Ha komolyan gondolod, beszerezhetsz hozzá egy tésztavágó gépet, de egy julienne-vágó is megteszi.

Forrás: Thinkstock

Hogy mely zöldségekből a legjobb spagettit készíteni? Kísérletezz cukkinivel, céklával, sütőtökkel, répával, és akár egy egyszerű pesto szósszal is isteni lesz a végeredmény!

Ha nem tudod, hogyan kezdj hozzá, ma már számtalan egészséges életmódot hirdető blog foglalkozik ezekkel az ételekkel - az biztos, hogy ez nem csak egy pár hónapos trend az étkezésben!

Ősi magféleségek

Egyre inkább kezdünk visszatérni a régi korokban használt élelmiszerekhez,

alapanyagokhoz. Ide tartoznak a teljes kiőrlésű gabonák, melyek közül már a legtöbb megtalálható a szupermarketek polcain is, és az éttermek is egyre inkább igyekeznek ezzel lépést tartani. A quinoa hódítása után 2016 előreláthatólag a köles, az amaránt, a tönköly éve lesz. Hogy miért is jók ezek az élelmiszerek? A rosttartalmuk nagyon magas, gazdagok proteinben, B-vitaminban és ásványi anyagokban, emellett kiválóan működnek köretként a hizlaló, kalóriadús dolgok helyett. A zab például az első számú reggelivé lépett elő az egészséges életmódot hirdetők és követők körében - itt írtunk is arról, miért.

Hüvelyes zöldségek

A bab, borsó, lencse és a csicseriborsó egyre népszerűbbek lesznek. Az ENSZ szerint is 2016 a hüvelyesek éve lesz, méghozzá azért, mert nagyon magas a tápértékük, és használatuk pozitívan hat a környezetre.

Forrás: Thinkstock

A csicseriborsónak jósolják a szakértők a legnagyobb népszerűséget,

hiszen remekül variálható: isteni hummusz készíthető belőle, a csicseriborsó-fasírt, a falafel pedig ha jól van elkészítve, simán felveszi a versenyt húsos társaival.

Egészséges zsírok

Egy időben óva intettek a zsírfogyasztástól, ám ma már a szakértők is egyetértenek abban, hogy a jóféle zsírok igenis nélkülözhetetlen elemei az egészséges táplálkozásnak. A legújabb kutatások szerint pedig sokkal fontosabb, milyen egészséges zsírt fogyasztunk, mint az, hogy mennyit eszünk belőle. Most az alacsony zsírtartalmú ételek helyett a telítetlen zsírokon a hangsúly: ezért is érdemes minél több olívaolajat, halat, főképp lazacot, olívabogyót, magokat beiktatni az étrendbe.

Az egészséges zsírt tartalmazó ételek között a legnagyobb sláger azonban még mindig az avokádó,

ami 2016-ban is nagyon trendi lesz. Ez nem is csoda, mi is rajongunk érte, számtalan pozitív hatásáról itt és itt is írtunk korábban.

Főszerepben a zöldségek

Ez a trend nem csak a vegetáriánusoknak kedvez majd: az ünnepek után például kifejezetten érdemes kicsit mellőzni a húsokat, hiszen karácsonykor és szilveszterkor már bőven telítődött velük a szervezet. 2016 egyik trendje pedig egyértelműen a zöldségféléken alapuló fogások lesznek,

mostantól a zöldségekre nemcsak köretként, de főételként is érdemes gondolnod.

Forrás: Thinkstock

Ha lasagne, akkor darált húsos helyett válassz spenótos-padlizsános verziót, a sütőtök egyre több helyen veszi át köretként például a krumpli szerepét, és érzékelhetően több, zöldségféléken alapuló szakácskönyv és blog készül a legnagyobb örömünkre. 2016-ban nagyon népszerű lesz például a karalábé, a paszternák (a répa rokona - a szerk.), a porcsin, ami egy ehető gyomnövény, a tökfélék, a brokkoli, a répák és az algafélék. Szó sincs arról, hogy étkezz húsmentesen, de adj néha több esélyt a zöldséges finomságoknak!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.