Most fény derül arra, hogy mik az erős barátságok kulcselemei

barátnők
Antonio Guillem/Shutterstock - Antonio Guillem
önismeret érzelem barátnő fény barátság
Egyesek számára a barátságok fontosabbak, mint a párkapcsolatok és a család. Egy tudóscsoport azt vizsgálta, hogy mik jellemzik az erős barátságokat, és hogyan változnak ezek az idő múlásával.

A barátságok sok ember életében központi szerepet játszanak. A barátaink ott voltak mellettünk, amikor tinédzserként összevesztünk a szüleinkkel. Velünk ünnepeltek, amikor vége lett a félévnek, és megvigasztaltak az első szakításunkkor is. Vannak, akiknek egy életre szóló legjobb barátjuk van, mások pedig életük minden szakaszára tudnak egyet megnevezni. Mik a barátság szabályai? Mit jelent az igaz barátság? Összehasonlíthatjuk-e egyáltalán a barátságokat egymással? Egy isztambuli tudóscsoport többek között ezeket a kérdéseket vizsgálta.

A kutatók a barátságot önkéntes és kölcsönös kapcsolatokként határozzák meg, amelyek szimpátiát, közös történetet, intimitást és megbecsülést foglalnak magukban – derült ki a Brigitte cikkéből.

Azzal magyarázzák, hogy barátságaink minősége és mennyisége jelentősen változik életünk során, mivel szükségleteink és igényeink idővel változnak.

Gyermekként olyan barátokra van szükségünk, akik velünk játszanak és integrálnak minket, serdülőként olyan barátokra, akik velünk ünnepelnek és segítenek önbizalmunk fejlődésében, felnőttként pedig olyan emberekre van szükségünk, akik meghallgatnak minket, osztoznak érdeklődési körünkben és megfelelnek temperamentumunknak.

Tanulmányukhoz a kutatók fiatal felnőttekre összpontosítottak, és megkérdezték őket meglévő barátságaikról.

A kutatásban olyan kérdések szerepeltek, mint például, hogy mit jelent számukra a barátság, mit jelent számukra a legjobb barátjuk, befolyásolja-e a barátságuk az életmódjukat, illetve változott-e a barátságról alkotott felfogásuk az idők során. A kérdések között kitértek többek között arra is, hogy hogyan oldják meg a konfliktusokat.

A válaszok alapján a kutatók azonosították azon kulcsfontosságú elemeket, amelyek egy erős barátságban jelennek meg.

barátnők, kávézás, nevetés,
A barátok fontosak mindannyiunk számára
Forrás: Ground Picture/Shutterstock

 

Viselkedési szint

A viselkedési vagy tapasztalati szinten a kutatók az érzések és gondolatok megosztását, valamint a közös tevékenységeket a barátság fontos összetevőjeként azonosították. Az együtt töltött kellemes időtöltés éppúgy része a barátságnak, mint egymás támogatása, legyen az anyagi, érzelmi vagy szociális jellegű.

Kognitív szint

A kognitív szinten a kutatók a kölcsönös bizalmat és a biztonságérzetet említik alapvető elemként. Fontos, hogy a barátok kiegészítsék egymást, harmóniába legyenek és odafigyeljenek egymásra.

Érzelmi szint

Az érzelmi szint esetében a kutatók döntő pontként említik az érzelmi kötődést és azt az érzést, hogy a barát gazdagítja az életünket. Úgy érezhetjük, ha nem lenne többet az illető, valami fontosról maradunk le. Félelmet és szomorúságot váltana ki a barát hiánya.

Strukturális jellemzők

A kutatók a felmérésben még az átláthatóságot, az őszinteséget, a hasonlóságot, ugyanakkor a hajlandóságot a másik megbecsülésére, a toleranciát fontos jellemzőkként azonosították.

barátok, beszélgetés,
Forrás: adriaticfoto/Shutterstock

Fejlődési szint

A fejlődési szint olyan szempontokat foglal magában, mint a másik személy segítése abban, hogy fejlődjön és megtalálja önmagát, az ideáloktól és a tökéletességre való törekvéstől való elfordulás, valamint a gyengeségekkel rendelkező személy elfogadása és a változó életkörülményekhez való alkalmazkodás.

Arra a kérdésre, hogy mit jelentenek számunkra a barátságaink, csakis kizárólag mi magunk tudunk válaszolni.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.