Jógázz a szexuális zavarok, női problémák megoldásáért

JógaKlikk egészség jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A medence közepén lévő energiaközpont, a szakrális (szvadhisztána) csakra felelős a szexualitásért, a kreativitásért, a vízháztartásunkért, a befogadás és elengedés egyensúlyáért, az önértékelésünkért, a párkapcsolatunkért. Egy néhány percben végezhető egyszerű jógapózzal, a pillangópózzal (baddhakonászana) javíthatod az áramlást ezen a területen, segíthetsz a női szervekhez kapcsolódó problémákon, menstruációs panaszokon, termékenységi problémákon, és rugalmasabbá, nyitottabbá teheted a csípődet.

Így végezd a pillangópózt

Ülj le a földre vagy egy jógaszőnyegre, vagy összehajtott takaróra. Tedd össze a talpaidat, és amennyire lehetséges, húzd közel a sarkakat a gáthoz. Foghatod a bokádat, átkulcsolhatod az ujjaiddal a lábujjakat, vagy az első két ujjaddal átkulcsolhatod a nagylábujjad (jógi lábujjfogás).

Forrás: Dreamstime

Aktívan nyújtózz a fejtetővel felfelé. A mellkasod told előre a két karod között, mintha homorítani akarnál, és a lapockáidat húzd egymás felé. Ha ez nagyon nehéz a lapockák között hátizmoknak, vagy esetleg be is görcsöl ez a terület, tedd a kezeidet a földre a hátad mögött, és úgy emeld meg a mellkasodat. A combjaidat és a térdeket aktívan nyomd a föld felé, a combizmaid és a farizmaid segítségével. A sarkakat aktívan nyomd egymás felé. A gátizmokat lazítsd el, és lélegezz hasi légzéssel (más néven rekeszizom-légzéssel, jógalégzéssel). Figyelj arra, hogy a hasad, a medencéd, az alhasad és a gátizmok maradjanak lazák, de aktívan dolgozz a combokkal és a hátizmokkal. Maradj a pózban csukott szemmel ülve, befelé figyelve 2-3 percig. Amikor kijönnél a pózból, először lazítsd el a combizmokat, majd hintázz, ringatózz néhányszor, és csak azután zárd a lábakat. Ez segít oldani a feszültséget, és tovább stimulálja ezt a területet.

Forrás: Dreamstime

Erre figyelj!

Ne engedd görnyedni a hátadat, különösen, ha szokott fájni a derekad! Ha nem tudod az izmaid segítségével aktívan nyújtóztatni a gerincedet, vagy elfáradtak a hátizmok, inkább támaszd le a kezeidet a földre a hátad mögött, így megvédheted a gerincedet ebben az erőteljes hatású csípőnyitó pózban.

Képzeld el, hogy a medencéd közepébe lélegzel, és a lélegzeted átjárja a medencében lévő teret. Képzeld el, hogy a lélegzeted kitágítja és megtisztítja ezt a teret, mint amikor kiszellőztetsz egy szobában.

Forrás: Dreamstime

Vizualizálhatsz egy színt vagy fényt, ami átjárja a medencédet, ahogy lélegzel. A szakrális csakra színe a narancs, de segíthet, ha egy tiszta, ragyogó fényt vizualizálsz erre a területre.
Használhatsz szóbeli megerősítést is: a medence területére koncentrálva minden belégzésre mondhatod magadban, vagy hangosan, hogy "Befogadom", és minden kilégzéskor, hogy "Elengedem". Ha emlékek, gondolatok, képek jelennek meg, ne hagyd, hogy elragadják a figyelmed.

Ne kalandozz el az emlékben és a gondolataidban, tartsd meg a figyelmed a légzésen, az elengedésen és magán a pózon.

A baddhakonászana végezhető a menstruáció ideje alatt is, segíthet oldani a menstruációs görcsöket, segíti az elengedést. Jótékony lehet vizelettartással kapcsolatos vagy húgyúti problémák, szexuális zavarok esetén, és segíthet oldani a csípő környékén felgyülemlett érzelmi feszültséget.

Tipp

Jógázz otthon! Tanuld meg a pillangópózt, és más pózokat ingyen a Jógaklikkel, pár perces oktató videóink segítségével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.