Nemcsak csúnya, betegséget is okozhat ez a rossz szokásod

Forrás: Flickr / Steven Vacher -
körömrágás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Texas A&M University Health Science Center szakemberei öt okot soroltak fel, amiért a körömrágás számos egészségügyi kockázatot rejt magában.

Nemcsak csúnya, betegséget is okozhat a körömrágás, az okok pedig a következők.

1. a köröm alatt rengeteg piszok és kórokozó bújhat meg, amely így a szervezetbe jutva nagymértékben növelheti a betegségek kockázatát.

2. a körömrágás fájdalmas körömfertőzésekhez vezethet: a leggyakoribb tünet a vörös, égő terület a köröm környékén, bakteriális fertőzés esetén hólyagok is feltűnhetnek.

3. a rossz szokás árt a mosoly szépségének is, mivel a fogak így sérülhetnek, törhetnek és karcolódhatnak. Az ujjakon megtapadó kórokozók emellett az ínyt is irritálhatják, és rossz lehelethez vezethetnek.

4. nagyobb az esélye a benövéseknek és a leszakadt körmöknek is, ami nemcsak esztétikai probléma, de további fertőzések forrása is lehet.

5. a körömlakkban és a géllakkban rengeteg mérgező anyag található, amelyek így a szájon át jutnak a szervezetbe.

Öt ok, hogy ne rágd a körmödet Forrás: Flickr / Steven Vacher

Az amerikai szakértők által kiadott közlemény arra is felhívja a figyelmet, hogy érdemes a körmökre külön is figyelmet szentelni kézmosáskor, hogy csökkentsük a fenti problémák esélyét, mielőtt sikerülne végleg megszabadulni a rossz szokástól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.