szexuális visszaélések szexuális visszaélés szexuális zaklatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Időről időre beszámolunk olyan hírekről, miszerint lefeküdt 15 éves tanítványával a 37 esztendős tanár, vagy éppen függőágyban szexelt diákjaival egy matektanárnő. Sokszor viszont csak legyintünk ezekre a hírekre, gondolván, hogy a dologban egész biztos benne volt az említett nebuló is, a legtöbben pedig még azt sem hiszik el, hogy egy férfit is meg lehet erőszakolni. Ha pedig a tanár úr keze csúszik félre, akkor az legtöbbször a rövid szoknyás diáklány hibája, aki jobb jegyet akart... 

A felsorolt esetek mind-mind kimerítik a szexuális zaklatás fogalmát, valamiért azonban sosem azokra figyelünk, akik átélték a borzalmakat. Akár Texasban, akár Soroksáron történik az eset, a legtöbben addig követik az eseményeket, amíg eljárás indul, vagy ameddig a bíróság ítéletet hirdet. A belinkelt cikkek is eddig tartanak, így a legtöbbször ki sem derül, mi lett a visszaélések áldozataival. Ez leginkább a félelemnek és a szégyenérzetnek tudható be, sokan ugyanis évekkel, sőt, évtizedekkel később sem képesek beszélni a történtekről. Helyettük mesél most a Magyar Képzőművészeti Egyetem egyik hallgatója, illetve az ő diplomamunkája.

2016-ban a tervezőgrafika szakra járó Varga Anna Gizella képzőművész a szexuális zaklatás témakörében készítette el diplomafeladatát. Nem oké! elnevezésű dolgozata egy figyelemfelkeltő információs kiadványt és hat plakátot foglal magában, amelyeken méretes mellek, csomóra kötött péniszek, gusztusosan ívelt szeméremdombok gondoskodtak a figyelemfelkeltésről.

NEM OKÉ! Forrás: Varga Anna Gizella

Az alkotó korábban elmondta, hogy vele is történt olyan eset az egyetem falain belül, amit zaklatásként élt meg. „Az egyik tanára megfogta a combját konzultáció közben, és a szexuális szokásait firtatta. Többek között ezért is döntött úgy, hogy a diplomamunkáját erről készíti el” – számolt be az Index tavaly júliusban. Varga Anna Gizella a sajátján kívül különböző diákoktól negyvenöt hasonló történetet gyűjtött össze, amelyekből néhánynak az anonim kézírásos változatát be is mutatta június 14-i nyilvános diplomavédésén. A lap ezekből idézett:

A tanárunk házibulit szervezett. Pár lánnyal közösen hazafelé készültünk, amikor az előszobában a hálója felé mutatott: »Aki ide bejön velem, az három számot kap jutalmul: a bankkártyaszámomat, a privát telefonszámomat és ráadásként egy ötöst.«”

Az elmúlt évek gólyatáboros botrányai, az ELTE HÖK-ös listázása és az egyre nagyobb számban nyilvánosságra kerülő egyetemi, főiskolai történetek a szexuális visszaélésekről azt mutatják, radikális változásra van szükség – derül ki a sajtóközleményből, amely szerint Varga Anna Gizella Nem oké! képeiből február 2-án kiállítás nyílik a fővárosban, a Kelet kávézó galériájában. A megnyitót egy kerekasztal-beszélgetés követi majd, ahol ELTE-s oktatók is beszámolnak majd egy jelenleg is zajló kutatásról, amely e jelenség hátterét igyekszik felmérni kifejezetten egyetemi közegben.

Matracával jár be az egyetemre a megerőszakolt lány

Ahogy arról korábban a Life.hu beszámolt, 2014. augusztus 30-án hajnalban szexuálisan bántalmaztak egy fiatal lányt az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar gólyatáborában. Riportunkban akkor boncolgattuk a felelős kérdését is, illetve beszéltünk egy korábbi táborszervezővel is.


Az eset azonban sajnos nem egyedi, Emma például hasonló bűntény áldozata lett: őt saját kollégiumi ágyában erőszakolták meg. Az ő történetét itt mutattuk be.


A Time magazin is kiemelten foglalkozott a fiatal egyetemista esetével, valamint azzal, hogy az intézmények miért igyekeznek eltussolni az ilyesfajta bűncselekményeket. Az Egyesült Államokban ugyanis mindennapos eset, hogy a campusokon történt erőszakolós feljelentéseket a vezetők egész egyszerűen szőnyeg alá söprik.

A budapesti kiállításmegnyitón olyan kérdésekre keresik majd a választ, hogy mit jelent, ha egy intézmény társadalmi nemi viszonyokkal átitatott, és ezek miként adják táptalaját a nemek közti egyenlőtlenséget és a hierarchiát közvetlenül kifejező cselekvéseknek. Mit tehet egy egyetem vezetősége a megelőzés, illetve a kezelés érdekében? Mi a felelőssége a társadalomnak? Egyáltalán, mi számít szexuális zaklatásnak egyetemi közegben, és milyen vádak érik a 18 éven felüli áldozatokat?

És vajon hány embernek kell félrenéznie ahhoz, hogy ez a helyzet fennmaradjon?

Mi számít szexuális zaklatásnak? Forrás: Thinkstock

A felsőoktatás, amint megtöri a csendet

2016 augusztusában Nyílt levél sorozatunkban egy főiskolai docens írásából közöltünk részleteket. Levélírónk akkor azokra a szexuális jellegű erőszakos cselekményekre szerette volna felhívni a figyelmet, amelyek a felsőoktatási intézmények által szervezett rendezvényeken vagy más, azokhoz köthető szituációkban történnek.

„Engedjék meg, hogy Önökhöz, a túlélőkhöz szóljak. Önökhöz, akik elszenvedői voltak valamely szexuális jellegű erőszakos cselekménynek, amely a hazai felsőoktatási intézmények által szervezett rendezvényeken vagy más, azokhoz köthető szituációban történt.

A felsőoktatás cserben hagyta Önöket.

A felsőoktatás kudarcot vallott mint olyan intézményrendszer, amelynek feladata a közös európai és a nemzeti értékek képviselete lenne a kultúra és a tudomány eredményeinek közvetítésén keresztül.
Azok, akiknek az lett volna a dolguk, hogy védelmezzék az Önök méltóságát, de legalább segítsenek akkor, amikor megtámadták emberi létezésük legelemibb összetevőit, elárulták Önöket. Biztosan volt, aki megpróbálta megakadályozni mindazt, ami végül megtörtént – ez azonban teljességgel mindegy, ugyanis nem sikerült. És bár nem ismerjük egymást személyesen,

engedjék meg, hogy a magyar felsőoktatás dolgozójaként bevalljam: én is cserben hagytam Önöket.

Bárcsak azt mondhatnám, hogy kudarcot vallottam – ennek feltétele azonban az lett volna, hogy legalább próbáljak tenni valamit. Nem csupán sejtettem, tudtam is, hogy mi folyik. Ennek ellenére nem tettem semmit. Mindenki tudott mindent, és egyikünk sem tett semmit” – írta névtelenül a magyar felsőoktatás egyik dolgozója, akinek levelét itt érheted el.

„Egy olyan társadalomban, amelynek választott képviselői bagatellizálják a családon belüli erőszak jelenségét, más képviselők intellektusát női mivoltuk miatt diszkreditálják, és csak nehezen ismerik fel, ha egyáltalán, hogy feleségük véresre verése a körülményektől függetlenül: bűn, nem fog egyhamar megtörni az áldozat hibáztatásának gyakorlata...” Forrás: Thinkstock

„A tanárom térdre lökött, és arra kényszerített, szájjal elégítsem ki”

2014 októberében Törd meg a csendet! sorozatunkban egy vidéki főiskola egykori diáklányától kaptunk üzenetet, aki elmesélte, miként kényszerítette orális szexre az egyik oktatója. „Egyetlen célom a levéllel, hogy felhívjam a figyelmet arra, nem a gólyatáborokkal van a legnagyobb baj. Most ez kapott nyilvánosságot, erre húzták rá a vizes lepedőt, de főiskolákon, egyetemeken hasonló gusztustalanságok mennek” – írta az álnéven nyilatkozó Anna, akit a támadója egy napon behívatott az irodájába. Az ő soraiból idézünk:

„Mézes-mázos hangon beszélt velem a folyosón, amíg hallhatta valaki. Aztán becsukódott az ajtó, bezárta, és azt mondta, hogy most már el kéne számolnunk egymás felé. Próbáltam viccesre venni a dolgot, vagy legalábbis húzni az időt, amíg gyorsan átgondolom a lehetséges verziókat, hogyan tudok kimenekülni onnan. A táskámat, kabátomat elvette, amint beléptünk, így telefonon nem tudtam segítséget kérni. Egyetlen lehetőségem maradt, ha kiabálok, de mintha kitalálta volna a gondolatomat, megjegyezte, hogy nyugodtan kiabálhatok, mert a titkárnőjét elküldte ebédelni vagy ügyeket intézni (már nem tudom), és a szoba egyébként is hangszigetelt. Leült a bőrfotelbe, kigombolta a nadrágját, és azt mondta, hogy tudom, mi a dolgom.

„Életem szerelmével tönkrement a kapcsolatunk, hiszen kezelhetetlen lettem. Feszült voltam, és megváltoztam, de elmondani nem mertem neki. Gyakorlatilag képtelen vagyok bárkit is közel engedni magamhoz szexuálisan” Forrás: Thinkstock

Nem mozdultam, egyszerűen el sem hittem, hogy ez velem történik. Felugrott, térdre lökött, és arra kényszerített, hogy szájjal elégítsem ki. Rángatta a fejem, durva volt, és gusztustalan. Nem emlékszem, mennyi ideig tartott, szabadulni akartam minél előbb. Arra tisztán emlékszem, hogy

nem volt nála semmi zsebkendő, és a jegyzettömbből tépkedett ki lapokat, és azzal kellett megtörölni magamat és őt is.

Elégedett arccal nyitotta ki az ajtót, és azt mondta, hogy mivel marha jó volt neki, így biztosan lesz még folytatása, hívni fog. Kitántorogtam, rendbe tettem magam a mosdóban” – írta. A fiatal lány történetének folytatását ide kattintva érheted el.

"Nem tudok megdugni egy síró lányt"

Korábbi, "Nem tudok megdugni egy síró lányt" című cikkünkben mutattunk be egy fiatal fotóst, Grace Brownt, akinek olyan férfiak és nők álltak a kamerája elé, akiket egytől egyig megerőszakoltak, bántalmaztak.


A képek különlegessége, hogy mindenki táblát tart a kezében, melyeken támadóik egyik mondata olvasható. Galériánkban te is megtekintheted azokat, akik nyíltan vállalták történetüket.

Szexuálisan zaklatta diákjait a budapesti tanár: jobb jegyet ajánlott cserébe

2017. január 11-én számoltunk be arról, hogy húsznál is több kiskorú veszélyeztetésével vádol az ügyészség egy budapesti tanárt. A vádlott 2002 óta egy alapítványi fenntartású középiskolában dolgozott, és 2011 és 2016 között lépte túl a tanár-diák viszonyt a rá bízott kiskorúakkal szemben. A vádirat szerint sértő és megalázó, többnyire szexuális tartalmú megjegyzéseivel és cselekményeivel a nevelése és felügyelete alatt álló, 15–17 év közötti kiskorúak erkölcsi és érzelmi fejlődését veszélyeztette.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint többször előfordult,

hogy szexuális szolgáltatásért cserébe ajánlott jobb jegyet az adott diáklánynak,

legalábbis erre tett utalást. Más esetekben a diákok szexuális életére tett megjegyzést, vagy szexuális cselekményre utaló kéz-, illetve testmozdulatokat tett. Előfordult, hogy a vádlott az egyik kiskorú diák bőrszínére utalva különböző sértő megnevezéseket használt a többi tanuló előtt, ezzel a kiskorú emberi méltóságát súlyosan megsértve. Az ügyészség a férfival szemben kiskorú 22 rendbeli veszélyeztetése miatt emelt vádat az illetékes bíróságon.

Az kap ötöst, akire föláll? Forrás: Thinkstock

Nem csak lányok és nők, fiúk és férfiak is veszélyben vannak!

Ötvenszer szexelt egy diákkal a tanársegéd
Egy harmincéves iskolai asszisztens tizenöt éves diákját rontotta meg. A fiú azt állítja, komoly lelki sérüléseket szenvedett attól, hogy két hónapig viszonya volt a tanárnővel.


Függőágyban szexelt diákjaival egy matektanárnő
A 28 éves Haeli Wey több diákjával lefeküdt. Azzal bukott le, hogy több pajzán sms-t is küldött a szeretőinek. Akár 20 év börtönt is kaphat a tettéért.


Megúszhatja a börtönt a tanárnő, aki terhes lett 13 éves diákjától
A pár napi rendszerességgel szexelt, és a nő teherbe is esett a fiútól, de a babát elvetette. A hírek szerint a fiú szülei végig tudtak a kapcsolatról, sőt támogatták. A páros az iskolában sem titkolózott, a tanárnő rendszeresen fogdosta a fiú fenekét a többi diák szeme láttára. Hogy milyen kapcsolat van közöttük, az csak idén áprilisban lett mindenki számára világos. Alexandrát azonnal kirúgták, júniusban pedig le is tartóztatták.


15 éves diákjával szexelt a 37 éves oktatási asszisztens
Jill Meldrum-Jones házasságban élő pedagógiai asszisztens, két gyermek édesanyja. A 37 éves nő könnyek között bűnösnek vallotta magát az őt ért vádakkal kapcsolatban. Állítása szerint orális kényeztetésben részesítette a 15 éves fiút egy négynapos osztálykiránduláson. Úgy tudni, többszöri szexuális együttlét vádja miatt megy börtönbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.