Erre senki sem számított: egy ismert gyógyszer az elhízás ellenszere

Forrás: 123rf.com -
kísérlet gyógyszer elhízás elhízás ellen kamptotecin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kínai orvosok megtalálhatták az elhízás ellenszerét. Egy nemrég publikált kutatás ugyanis arról számol be, hogy egy jól ismert hatóanyag képes csökkenteni az éhséget, és megállítani az elhízást.

A tudósok a kínai orvoslásban használt kamptotecin vegyületet vizsgálták, amikor felfedezték, hogy nem csak a különféle betegségek gyógyítása során hasznosítható. A kínai orvosok elhízott egereken tesztelték a kamptotecint, és arra a megállapításra jutottak, hogy egy hónap alatt csökkent az állatok táplálékfelvétele és 11%-kal csökkent az egerek testsúlya is.

A kamptotecin nem ismeretlen a gyógyászatban, ugyanis daganatos betegségek kezelése során használják.

Új felfedezés segíthet a fogyásban Forrás: 123rf.com

A most végzett kutatás során a tudósok megállapították azt is, hogy a kamptotecin megemli a szervezetben a GDF15 nevű hormon szintjét. Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy ennek a hormonnak a jelenléte kapcsolatban állhat a fogyással, ugyanis minél több van belőle, annál kevésbé vagyunk éhesek.

A szakemberek már dolgoznak azon, hogy lehet a kamptotecint felhasználni a fogyáshoz terápiás céllal – írja a hvg.hu.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.