Minden, amit az illóolajokról tudni érdemes

Forrás: Shutterstock -
illóolaj hatás magazin egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemcsak az illatuk jó, de a hatásuk is. Pillanatok alatt befolyásolják a hangulatunkat, a közérzetünket, serkentik az elménket és szépítő hatásuk is van.

A növényekben az illóolajok bárhol megtalálhatóak: a levelekben, a virágokban, a gyantában, a gyökerekben, a magvakban, a füvekben, és a fa kérgében. A citrusféléknél pedig az illóolaj a héjban található meg.

Az illóolajok hatása

A natúrkozmetikumokban a szintetikus illatanyagok nem megengedettek, ezért ezeket a természetes olajokkal helyettesítik, amelyek erős hatást fejtenek ki. Az illóolajoknak antibakteriális sőt, öregedésgátló hatásuk is van, csak meg kell találni a megfelelőt.

Az illóolajok pillanatok alatt befolyásolják a hangulatunkat, a közérzetünket, serkentik az elménket és szépítő hatásuk is van Forrás: Shutterstock

Például:

  • A rózsás muskátli támogatja a bőr feszességét.
  • A tömjénolaj a vérkeringést serkenti, amely támogatja a bőrsejtek nagyobb osztódását, ami pedig a bőr regenerálódását segíti elő.
  • Mindegyik olajnak más-más különleges hatása van. A legismertebb - minden bizonnyal - a levendulaolaj, amelynek lazító hatása van.
  • A jó közérzetért a citromfű vagy a zsályaolaj a felelős.
  • A koncentrációban a citrom,- boróka- vagy rozmaringolaj tud segítséget nyújtani.
  • A nyugtató alvásban pedig a kőfenyő,- vanília- vagy mimóza olaj lehet a segítségünkre.
  • Az emésztési zavarokat az édeskömény tudja javítani.
  • A borókát az ízületi fájdalmakra, az ödémára és a reumatikus panaszokra is éppoly szívesen használják, mint májgyengeség esetén.
  • A majoranna feloldja a letapadt nyákot, így a köhögést csillapítja.
  • A mirha, más néven szomáliai balzsamfa illóolaja kitűnően hegesít és fertőtlenítő, gyulladásgátló hatása is van.

"Illatos iskola" kísérlet

A 2000-es években Axel Maier aromaterápiás szakértő elindította az "illatiskola" projektet. Axel körülbelül három hónapon keresztül illatosította egy általános iskola osztálytermét természetes, esszenciális levendula-, narancs- és citromolaj keverékével, mert meg volt győződve arról, hogy ez a keverék pozitív hatással van a tanulók hangulatára és javítja a tanulási képességüket is. A kísérlet végül megerősítette feltételezését. Mára számos németországi iskolában sikeresen futnak az „Illatos iskola" kampányok.

Segít a koncentrációban a citromolaj Forrás: Shutterstock

DIY az illóolajokkal

Az illóolajoknak nagy erejük van, ezért a következők érvényesek rájuk: "a kevesebb néha több" - már egy csepp is nagyon sokat tud segíteni. Ha például ezeket az esszenciákat az otthoni gyógyfürdőben szeretnéd használni, akkor jobb, ha nem közvetlenül a vízbe csöppented, hanem előbb hígítsd valamiben. Például zsíros anyagokban, avokádó- vagy mandulaolajban, esetleg mézben.

Tipp: Öt csepp (pl. levendula) olaj egy evőkanál mézben feloldva is elég egy teljes fürdőhöz. Csak keverd össze, add a fürdővízhez és lazíts!

Az eltarthatóságuk

A legtöbb kozmetikai hatóanyag ellenségei az illóolajok ellenségei is: a fény, a levegő és a hő. Ez a trió oxidációs folyamatokhoz vezet, és így olyan anyagok képződnek, amelyek irritálhatják a bőrt. Ezért tárolják ezeket sötét üvegedényekben. Vannak érzékenyebb olajok, amelyeket muszáj 12 hónapon belül felhasználni, de van olyan illóolaj is, ami olyan, mint a jó bor: az évek során érik be.

Allergiás reakció

Figyelj oda, hogy bár tiszta, természetből származó anyagokról van szó, az illóolajok mégis allergiát válthatnak ki. A nikkel után az illatanyagoknál alakul ki leggyakrabban a kontaktallergia. Számos jel utal arra, hogy az ember érzékeny rá: a száj és a torok nyálkahártyája az aromás olajok belélegzésekor érzékennyé válik és köhögő reflexet vált ki. Az orr elkezd folyni, a szem pedig könnyezni. A bőr kipirosodik, viszket, vagy felduzzad.

Ha bármelyik reakciót észleled magadon, feltétlenül fordulj orvoshoz!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.