Nem csak fitté tesz a nyújtás: 5 mód, ahogyan gyógyító ereje érvényesül

Forrás: Shutterstock -
fitnesz magazin egészség nyújtás sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyújtóedzéstől a közhiedelemmel ellentétben nem csak hajlékonyabbá és mozgékonyabbá válhatsz. Ez a mozgástípus számos egészségügyi előnnyel kecsegtet, ha helyesen és rendszeresen végzed.

Javítja a vérkeringést

A vitalitás és a fiatalság megőrzéséhez egészséges keringési rendszerre van szükség. Ennek munkáját kiválóan felturbózzák a rendszeres nyújtógyakorlatok, melyeknek köszönhetően sejtjeid több oxigénhez jutnak, szívműködésed és vérnyomásod pedig optimalizálódik. Szívbarát étrenddel kiegészítve a nyújtás támogatja az egészséges koleszterinszint fenntartását és az érelmeszesedés visszafordítását is.

Szebbé teszi a testtartásodat

Bár érdemes az egész testet érintő nyújtógyakorlatokat végezni, az általános pozitúra szempontjából kiemelten fontos a felsőtest, azon belül a hát, a vállak, a mellkas és a hasi rész nyújtása. Az előnytelen és egészségtelen púpos testtartást előmozdítja a helytelen ülés során elgyengült és megnyúlt hátizomzat, illetve a megrövidült és bemerevedett mell- és hasizmok. Ennek az állapotnak elejét veheted az említett izomcsoportokat célzó erősítéssel és nyújtással.

Forrás: Shutterstock

Csökkenti a stresszt és jobban alszol tőle

Kutatások alapján a statikus nyújtás aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, mely többek között a relaxációért és az emésztésért felelős, továbbá természetes endorfinokat szabadít fel, melyekre a jó közérzetért és a nyugodt, tiszta gondolkodásért van szükséged. A közvetlenül alvás előtt végzett nyújtógyakorlatok ellazítanak és segítenek lecsendesíteni elmédet: így hamarabb szenderülhetsz álomba és kipihentebben is ébredsz majd.

Javítja az állóképességedet és a teljesítményedet

A nyújtás fokozza az izmok vérkeringését, ezáltal ellátja őket oxigénnel, mely segíti regenerálódásukat és növeli teljesítőképességüket. Nemcsak a fizikai, hanem a szellemi aktivitásra is pozitív hatást gyakorol, hiszen az izmokban felgyülemlett feszültség kiiktatása által a mentális frissességet is biztosítja.

Forrás: Shutterstock

Segíthet a fej- és hátfájáson

A feszültség okozta, más néven tenziós fejfájás kialakulásának okairól a szakértők még ma is vitatkoznak, de a legelterjedtebb elmélet szerint a fej, a nyak és az arc izmaiban felgyülemlett feszültség, görcsös összehúzódás áll a hátterében. A hátfájdalmat sok esetben ugyanígy az izommerevség, illetve a rossz testtartás következtében a deréktájékra nehezedő nyomás eredményezi.

Mindkét panasz esetén javíthat állapotodon és közérzeteden a célzott, statikus nyújtás, melynek természetesen megelőző funkciója is széles körben ismert.

Hogyan nyújts helyesen?

• Mindig melegíts be valamilyen kardiótevékenységgel, hogy elkerüld a sérülésveszélyt!

• A gyakorlatok végrehajtásánál törekedj a szimmetriára: mindkét oldaladat igyekezz egyformán terhelni!

• Lassú, nyugodt mozdulatokkal dolgozz, ne lendületből rugózz aprókat!

• Lélegezz egyenletesen és próbálj meg minden pózt legalább fél percig kitartani!

• Fájdalmat ne okozz magadnak, az nem növeli a hatékonyságot!

Nyitókép: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.