5 percnél többet ülsz a WC-n? Nagy a kockázata, hogy kialakul nálad ez a betegség

Forrás: 123rf.com -
illemhely vécé aranyér kockázat wc aranyeres betegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss felmérés szerint a britek hetente átlagosan három és fél órát töltenek a Wc-n. Ez azt jelenti, hogy naponta fél órát ülnek az illemhelyen, de ennél sokkal hosszabb ideig is trónolhatunk a mosdóban. Egy szakérő szerint a hosszas WC-zés komoly egészségügyi kockázatot jelent.

A mosdóban, a WC-csészén ülve töltött hosszú idő hatására megnövekedhet a nyomás a végbélben és a végbélnyílásban, ez pedig növeli az aranyér kialakulásának kockázatát. Az aranyér a végbélnyálkahártya alatt található érköteg, az itt található érhálózatnak pedig pótolhatatlan szerepe van a széklet tartásához és ürítéséhez szükséges mechanizmusok működtetésében.

Az aranyeres megbetegedést gyakran a székrekedéshez, és az ennek következtében jelentkező túlzott erőlködéshez, megerőltetéshez társítják, de ha sok időt töltünk a vécén, az zavart okozhat a végbélnyílás körül található érhálózat vérellátásában.

Illusztráció Forrás: 123rf.com

Stephanie Taylor egészségügyi szakértő szerint felejtsük el, hogy a WC-n ülve olvasunk vagy internetezünk, ugyanis károsíthatjuk vele a végbelünket.

– idézi a szakértőt a DailyStar.

A megfelelő bélműködéshez, a székrekedés elkerüléséhez elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás. Ahhoz, hogy megkönnyítsük a székletürítést, fogyasszunk rostban gazdag ételeket és sok folyadékot. A szakértők azt javasolják, hogy ha késztetést érzünk az ürítésre, azonnal menjünk a WC-re, mert várakozás közben a széklet kiszáradhat, ezzel tovább nehezítve az ürítést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.