tengervizes orrspray helyes orrfújás orrdugulás orrfújás
A helyes orrfújást ugyanúgy tanítani kellene, mint a fogmosást - állítják egy friss felmérés eredményei, hiszen csak tízből három (32%) magyar fúj rendesen orrot. Kiderült az is, hogy honfitársaink 64%-át kimondottan zavarja a szipogás, sokkal jobban, mintha valaki kifújja az orrát. Minden tizedik magyar pedig egyenes kimondja: aki náthás, az maradjon otthon. És ha már megfázás: még nem késő elsajátítani a megfelelő orrfújási technikát, hogy kevesebb betegséggel vészeljük át az ősszel beköszönő náthaszezont.

Így fújnak orrot a magyarok

Egy ismert orrspray-forgalmazó cég friss kutatási eredményei alapján a magyarok 68 százaléka nem megfelelően fúj orrot, ami azért probléma, mert a helyes orrfújással akár betegségeket is megelőzhetünk, ha pedig már kialakult a fertőzés, akkor lerövidíthetjük annak időtartamát. Ami valljuk be, dübörgő náthaszezonban egyáltalán nem hátrány, sőt.

Honfitársaink 16%-a egyszerre mind a két orrlyukából erősen, ugyanennyien pedig szintén egyszerre két orrlyukból kíméletesen fújnak orrot.

Egyik variáció sem helyes, hiszen ilyenkor pont ellentétes hatást érhetünk el, és az orrváladék könnyen az orrmelléküregbe vagy a középfülbe juthat, ami különféle szövődményekhez vezethet (pl. arcüreggyulladás, fülgyulladás). A válaszok alapján a magyarok legnagyobb része (36%) befogja ugyan az egyik orrlyukát, de utána a másikat erősen fújja, ami abból a szempontból nem lenne baj, hogy elérik vele a célt, azaz kijut a váladék, de mindeközben irritálhatják a nyálkahártyát.

32% fúj rendesen orrot, azaz úgy, hogy az egyik orrlyukát befogja, miközben a másikat kíméletesen kifújja.

A nők ügyesebbek ezen a téren, 38 százalékuk rendesen fúj orrot, míg a férfiaknak pusztán a negyede (26%).

A nátha és a közösségi élet

Nátha esetén kikerülhetetlen a szipogás és a gyakori orrfújás. Kézenfekvő lenne, hogy ilyenkor otthon maradjunk. A felmérésben részt vevők 12 százaléka gondolja, hogyha valaki náthás és folyik az orra, akkor maradjon otthon. Ám ha erre nincs lehetőség, akkor bizony meg kell küzdenünk az orrfolyással – akár nyilvános helyen is. A magyarok harmadának ez problémát okozhat, mert ennyien utálnak emberek előtt orrot fújni. 6 százalékuk olyannyira, hogy inkább halkan szipog, 26% pedig próbál elvonulni, és úgy fújja ki az orrát. A szipogás azonban – ugyan számos kultúrában jóval illendőbb, mint az orrfújás – nálunk kimondottan zavaró.

Honfitársaink 64 százalékát sokkal jobban zavarja az, ha valaki szipog, mintha kifújja az orrát.


Ha náthásak vagyunk és a bedugult orrtól aludni sem tudunk, akkor nyugodtan bevethetünk érszűkítő orrspray-ket, de mindenképp figyeljünk oda arra, hogy ezeket legfeljebb 5-7 napig szabad alkalmazni, mert károsíthatják az orrnyálkahártyát, és könnyen hozzájuk is szokhatunk. Tengervizes orrspray-t viszont a hozzászokás kockázata nélkül lehet alkalmazni az orr kitisztítására, valamint az esetleges váladék fellazítására – ezzel a nők 65 százaléka tisztában van, de a férfiaknak csak az 51 száraléka tudja ezt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.