Szemed színe elárulja, hajlamos vagy-e a szezonális depresszióra

Forrás: Shutterstock -
rendellenesség szezonális depresszió szemszín hajlam
Azt mondják, a szem a lélek tükre, és ez igaz is: a szemünk színe a mentális állapotunkról is árulkodhat.

Dr. Ali Mearza szemsebész szerint a szemünk színe elárulja, mennyire vagyunk hajlamosak a SAD-ra, azaz a szezonális affektív zavarra. A SAD a depresszió egy olyan típusa, amely az évszakok változásával együtt jelentkezik. Az orvos elmondta az Expressnek, hogy a szezonális affektív zavar fokozatosan alakul ki, ahogy az időjárás változik, ahogy megyünk bele a télbe. Nincs kedvünk felkelni, nincs kedvünk dolgozni, unottan, robot módjára végezzük a feladatainkat, ingerlékenyebbé válunk. Rosszul bírjuk a szürke nappalokat és a hideget.

barna szem Mit árul el rólad a szemszíned? Forrás: Shutterstock

„Több tényező játszik szerepet a rendellenesség kialakulásában, és néhányan nagyon meglepődnek, ha azt hallják, hogy összefüggés van a SAD és a szem színe között" - mondta az orvos. Hozzáteszi, a sötétebb szemű embereknél gyakrabban fordul elő a szezonális depresszió. „Az alacsonyabb pigmenttel rendelkező szemek, mint a kék vagy a szürke, érzékenyebbek a fényre. Ez azt jelenti, hogy nem kell annyi fényt magukba szívni, mint a barna vagy sötét szemeknek. Ez hatással lehet a melatonin termelésére (ez a hormon felelős az alvás- és hangulatszabályozásért). A világos szemű egyének fokozott fényérzékenysége miatt csökkenhet a melatonin felszabadulása télen és ősszel, ez pedig némi védelmet ad a SAD ellen."

Kutatók azt feltételezik, hogy az északi embereknél azért alakult ki a jellemzően kék szem az evolúció során, hogy csökkentse a szezonális hangulati ingadozásokat.

„A SAD kialakulásának esélye csökkenthető, ha több időt töltünk a szabadban, különösen napsütéses időszakokban, de a fényterápia is nagyon hatásos lehet. Ha azonban a tünetek súlyosbodnak, érdemes orvoshoz fordulni" — mondja az orvos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.