Nem csak ételek okozhatnak puffadást, meglepő, mi minden állhat a hátterében

Woman,Having,Painful,Stomachache,At,Home.,Chronic,Gastritis.,Abdomen,Bloating
Shutterstock/Copyright (c) 2021 BEAUTY STUDIO/Shutterstock. No use without permission. - BEAUTY STUDIO
anyagcsere táplálkozás puffadás életmód
A gázok képződése az egészséges bélrendszer működésének természetes velejárója, még ha néha cikinek is érezzük. A puffadás okai azonban sokszor olyan dolgok lehetnek, amikre nem is gondolunk.

A mozgásszegény életmód, a túl sok ülőmunka, a fokozott stressz és az egészségtelen táplálkozás olyan civilizációs ártalmak, amelyek lelassítják a bélmozgásunkat; ennek következtében az anyagcsere-folyamatok tempója megváltozik és hasunk felpuffad, mint egy lufi. Az időnként kiadós étkezés után jelentkező felfúvódás, a kelleténél nagyobb teltségérzet normál esetben hamar alábbhagy, és nem igazán jelent nagyobb problémát. Az állandó vagy folyton visszatérő puffadás azonban további panaszokhoz vezethet. A puffadás okai azonban nemcsak az ételek lehetnek.

A puffadás okai között a felgyorsult életvitel is szerepel.
Előkelő helyet foglal el a puffadás okai között a rendszertelen, túl gyors étkezés.
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 Olena Yakobchuk/Shutterstock.

Túl sok rágózás

Étkezés, beszéd következtében normális körülmények között is jut levegő szervezetünkbe, ám ez a mennyiség nem okoz puffadást. Fokozott stressz, kapkodó étkezés, viselkedészavar, illetve gyakori rágógumi fogyasztás viszont már okozhat ilyen jellegű panaszokat, hiszen túl sok levegőt nyelünk.

Élen járnak a puffadás okai között a szénsavas italok

A szénsavas italok – sör, cukros üdítő, buborékos víz – is elősegíthetik a puffadásérzet kialakulását, hiszen a bennük oldott gázok könnyedén felhalmozódhatnak és kitágíthatják a beleket. Emellett számos egyéb adalékanyag is található a szénsavas italokban, melyeket szintén érdemes kerülni.

Baktériumok általi gáztermelés a vastagbélben

Ezt a folyamatot az emésztetlen és a fel nem szívódó szénhidrátok okozzák. A vékonybélben nem megemésztődő anyagok, mint például a rostok, cellulóz, laktóz a vastagbélben a baktériumok által bontódnak le, ami nagy mértékű gázképződéssel jár.

Egészségtelen, rendszertelen étkezés 

Mai rohanó világunkban sokszor nincs idő betartani a napi ötszöri étkezést, napközben csak csipegetünk, és gyorsan bekapunk valami gyors kaját, majd este következik a bőséges étkezés. Ez azonban nagyon igénybe veszi a bélrendszert, következményként pedig kialakul a hasi puffadás.

Puffasztó ételek fogyasztása

Sok olyan étel létezik, melyek egészségesek ugyan, de az emésztés során fokozott gázképződést okoznak. Ilyen többek között a bab, borsó, hagyma, kelbimbó, brokkoli, a káposzta, az aszalt szilva, az alma, a barack és a körte. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy nálunk melyik ételek a puffadás okai, vezessünk étkezési naplót, és figyeljük meg, mi okozza a tüneteket.

Ételérzékenység, mint kiváltó ok 

Előfordul, hogy egyes esetekben a tej és tejtermékek a puffadás okai, vagyis ezek fogyasztása okoz gázképződést, aminek oka a laktóz intolerancia – ennek lényege, hogy a bélben csak részben működnek vagy egyáltalán nincsenek tejcukorbontó enzimek. Az ételintoleranciát nem lehet megelőzni, az egyetlen megoldás, ha elhagyjuk az étrendből a reakciót okozó ételt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.