Az utóbbi évtizedekben a daganatos megbetegedések gyakorisága a fiatalabb korosztályban is növekedett. Ennek egyik lehetséges oka az ultrafeldolgozott étrend és az étolajok túlzott fogyasztása. Egy amerikai kormány által vezetett kutatás szerint az étolajok, mint a napraforgó-, repce- vagy kukoricaolaj, fokozhatják a gyulladásokat a szervezetben, és hozzájárulhatnak a daganatok kialakulásához, ez az étolaj veszélye.

Forrás: Shutterstock/New Africa
Az étolaj veszélye: így hathat a szervezetre
Az étkezési olajok, mint a napraforgóolaj, repceolaj vagy kukoricaolaj, sok háztartás alapanyagai. Azonban a modern kutatások szerint ezek az olajok nemcsak gyulladást okozhatnak a szervezetben, hanem hozzájárulhatnak a béldaganatok kialakulásához is. Az étolajok és béldaganatok közötti kapcsolatot egy amerikai tanulmány is vizsgálta, amely megállapította, hogy a bioaktív lipidek, amelyek az étolajok emésztése során keletkeznek, elősegítik a gyulladások kialakulását és gátolják a test természetes gyógyulási folyamatait. Ezek a lipidek különösen veszélyesek a vastagbélrák és más daganattípusok kialakulásában.
A kutatócsoport több mint 80, 30 és 85 év közötti vastagbélrákos ember daganatát vizsgálta. Az eredmények a bioaktív lipidek szintjének növekedését mutatták az egészségesebb zsírokhoz képest.
Az elmúlt évtizedekben egyre gyakoribbak a daganatok negyven év alattiaknál. A kutatók szerint ennek oka az ultrafeldolgozott ételek és az étkezési szokások megváltozása. „A daganat olyan, mint egy krónikus seb, amely nem gyógyul be" – mondta Timothy Yeatman, a kutatás társszerzője. „Ha a szervezet állandóan gyulladásos állapotban van az ultrafeldolgozott ételek és az étolajok miatt, a daganatok elleni természetes védekezőképessége jelentősen csökken." Hozzátette: „Nem tudjuk pontosan, milyen mértékben befolyásolják ezek az ételek a test működését, de az biztos, hogy a modern étrend nagyban eltér attól, amit az emberek 1950 előtt fogyasztottak." Az ultrafeldolgozott ételek és az étolajok miatt a szervezet gyulladásos állapota fokozódik, ami gátolja a daganatok elleni küzdelmet.
Egészséges olajok típusai
Az egészséges olaj-alternatívák, mint az olívaolaj és az avokádóolaj, nemcsak az ételek ízét javítják, hanem számos egészségügyi előnnyel is járnak. Az olívaolaj antioxidánsokban gazdag, és segíthet a daganatok megelőzésében. Az avokádóolaj omega-3 zsírsavakban bővelkedik, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak.
Az étolajokat helyettesítő egészséges olaj-alternatívák:
- Olívaolaj előnyei: antioxidánsokban gazdag, és segíthet a daganatok kialakulásának megelőzésében.
 - Avokádóolaj: magas omega-3 zsiradéktartalommal rendelkezik, amely csökkenti a gyulladásokat.
 
Hogyan csökkenthetjük a kockázatot?
Válasszunk egészséges olajokat! Helyettesítsük a hagyományos étolajokat olíva- vagy avokádóolajjal.
Kerüljük az ultrafeldolgozott ételeket! Minél több friss, feldolgozatlan alapanyagot használjunk.
Mérsékeljük a zsiradékhasználatot! A túplzott olajfogyasztás helyett használjunk fűszereket az ízek fokozására.


