A rák kialakulásának kockázata sok tényezőtől függ, és az étrend nagy szerepet játszik ebben. Az emberek gyakran hallanak a cukor és a rák közötti összefüggésről, de sok más élelmiszer is hozzájárulhat a daganatos betegségek kialakulásához.

Forrás: Shutterstock
A rák és a táplálkozás
1. Vörös húsok - Miért veszélyesek?
A vörös húsok, mint például a marha, sertés és bárányhús, számos fontos tápanyagot tartalmaznak, például vasat és fehérjét, de egyre több kutatás mutat arra, hogy a túlzott fogyasztásuk növelheti a rákos megbetegedések kockázatát. A World Health Organization (WHO) 2015-ben osztotta be a vörös húst a „valószínűleg rákkeltő” kategóriába (2B), míg a feldolgozott húsokat, mint a szalámi és a kolbász, az „eredetileg rákkeltő” kategóriába (1) sorolta. A kutatások szerint a vörös húsokban található vas, illetve
a húsok feldolgozása során keletkező anyagok (mint például a nitrátok) felelősek a daganatos megbetegedések kockázatának növeléséért.
A vörös húsokban lévő hemevas, mely a húsokban található vas formája, elősegítheti a rákos sejtek növekedését, mivel serkenti a szabadgyökök képződését a szervezetben.
A szabadgyökök károsíthatják a DNS-t, ami sejtmutációkhoz és daganatok kialakulásához vezethet.
Ezen kívül, a feldolgozott húsokban lévő nitrátsók is hozzájárulhatnak a rákkeltő hatásokhoz, mivel ezek a vegyületek a szervezetben rákkeltő nitrozaminokká alakulhatnak.
Érdekesség
Az American Institute for Cancer Research (AICR) 2018-ban végzett kutatása szerint a napi 50 gramm feldolgozott hús fogyasztása 18%-kal növelheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Az AICR ajánlása szerint
évente legfeljebb 500 gramm vörös hús fogyasztása javasolt.
2. Transzzsírok - Az egészségre ártalmas mesterséges zsírok
A transzzsírokat gyakran használják élelmiszeripari termékekben, mivel hosszú eltarthatóságot biztosítanak és olcsóbbak, mint más zsírok. A transzzsírok előállítása során a növényi olajokat hidrogénezéssel módosítják, hogy kemikáliákkal telítetté váljanak, így azokat hosszú ideig lehet tárolni. Azonban a transzzsírok nemcsak hogy hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségekhez, hanem a rák kockázatát is növelhetik.
A transzzsírok fogyasztása összefüggésbe hozható többek között az emlőrák, a vastagbélrák és a prosztatarák megnövekedett kockázatával. A kutatások szerint a transzzsírok képesek növelni a gyulladásos folyamatokat a szervezetben, ami hosszú távon daganatok kialakulásához vezethet. A gyulladások a sejtek károsodását és a rákos sejtek szaporodását is elősegíthetik.
Érdekesség
2006-ban az Egyesült Államokban kötelezővé tették a transzzsírok feltüntetését a csomagolt élelmiszereken, és azóta egyre több országban bevezették a transzzsírok fogyasztásának csökkentésére vonatkozó szabályozásokat. Ennek hatására a transzzsírokat tartalmazó termékek mennyisége csökkent, ami hozzájárult a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának csökkenéséhez is.
Hogyan csökkenthetjük a kockázatot?
Míg a vörös húsok és a transzzsírok fogyasztása valóban növelheti a rák kockázatát, a tudatos táplálkozás segíthet csökkenteni ezt a kockázatot. A változatos és kiegyensúlyozott étrend, amely gazdag zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban és egészséges zsírokban, hozzájárulhat a rák megelőzéséhez. A feldolgozott húsok fogyasztásának mérséklése, valamint az egészséges, telítetlen zsírok előnyben részesítése, mint például az olívaolaj és az avokádó, fontos lépés a hosszú távú egészség megőrzésében.


