3 mindennapi étel, amitől éveket fiatalodhatsz: ragyogó lesz a bőröd

Akár a rugalmasságot szeretnéd növelni, akár a kimerült bőrt szeretnéd visszaállítani, számos lehetőség áll rendelkezésre a kollagéntermelés serkentésére. Amikor megszületünk, bőrünk tele van kollagénnel, ami az évek során csökken. A jó hír, hogy sokféle módon támogathatjuk a kollagénraktárainkat, ha egy kis feszesítésre van szükség. Meglepő módon nincs szükséged étrendkiegészítőkre, mert van 3 egyszerű étel a kocsonyán és a csirkén túl, amit könnyen megtalálsz a konyhádban, és azonnal serkenti a kollagéntermelést.
„A tested természetes módon termel kollagént, amikor bőrkárosodás vagy stressz éri, például a retinoidok használatakor, a mikrotűs kezelések során, vagy akár a bőrradírozáskor is” – mondja Jeannette Graf, MD, bőrgyógyász.
Bár az olyan kezelések, mint a mikrotűs kezelés és a retinoidok használata valóban serkenthetik a kollagéntermelést, lehetséges a kollagén természetes módon történő stimulálása is. Dr. Graf olyan dolgokat ajánl, mint a napvédelem, a fehérjében és antioxidánsokban gazdag étrend, a minőségi alvás és a megfelelő hidratáltság.
Számos módon serkenthetjük a kollagéntermelést a helyi bőrápolás (keress olyan összetevőket, mint a retinol, peptidek és C-vitamin), kezelések, életmódbeli változások és kollagénkiegészítők segítségével.
A kezelések és termékek mellett a táplálkozás is nagy szerepet játszhat a kollagén serkentésében, de fontos figyelembe venni, hogy nem minden étel egyformán hasznos. „A csontleves, a hal, a csirkehús bőre és a tojásfehérje természetes módon gazdag kollagénben” – magyarázza. „A C-vitaminban gazdag ételek, mint a citrusfélék és a leveles zöldségek, szintén támogathatják a kollagéntermelést.”
Mint más állatok, a halak is kollagénből készült csontokkal és szalagokkal rendelkeznek. Néhányan azt állítják, hogy a tengeri kollagén az egyik legjobban felszívódó forma. Egy 2023-as kutatás szerint ez a kollagénforma talán biológiailag jobban hasznosul, és különösen segíthet a bőr egészségének és rugalmasságának megtartásában.
De bár a tonhalszendvicsed vagy a lazacvacsorára biztosan hozzájárul a kollagénbevitelhez, fontos tudni, hogy a hal „húsa” kevesebb kollagént tartalmaz, mint más, kevésbé kívánatos részek. A legtöbb kollagént a hal feje és szeme tartalmazza, amit valószínűleg nem fogsz megenni, de étrend-kiegészítőben megtalálod.
Bár a tojás nem tartalmaz olyan kötőszöveteket, mint sok más állati termék, a tojásfehérje viszonylag magas mennyiségben tartalmaz prolint. Ez az egyik aminosav, amely szükséges a kollagéntermeléshez.
A fokhagyma nemcsak a pörköltekhez és tésztákhoz adhat ízt, hanem a kollagéntermelést is fokozhatja. A fokhagyma magas kéntartalmú, ami egy nyomelem, amely segít a kollagén szintézisében és megakadályozza annak lebomlását. Fontos azonban megjegyezni, hogy a fogyasztott mennyiség is számít. Valószínűleg sok fokhagymát kell enni ahhoz, hogy élvezd a kollagén előnyeit, ami nem biztos, hogy praktikus, de a potenciális előnyök miatt érdemes beépíteni a fokhagymát a rendszeres étrendedbe.
Ahhoz, hogy a tested a legjobban végezze el a kollagéntermelést, koncentrálj a magas kollagéntartalmú állati vagy növényi alapú ételekre, vagy a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcsökre és zöldségekre. Egyéb tápanyagok, amelyek segítik a kollagéntermelést, a cink, a C-vitamin és az E-vitamin. Emellett érdemes elkerülni a túl sok cukor és finomított szénhidrát fogyasztását, mint a fehér kenyér és a péksütemények. Ezek gyulladást okozhatnak, ami gátolhatja a kollagén szintézisét.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.