3 mindennapi étel, amitől éveket fiatalodhatsz: ragyogó lesz a bőröd

A száraz november kihívás nemcsak egészségesebbé, szebbé is tesz.
Shutterstock/Copyright (c) 2024 Prostock-studio/Shutterstock. No use without permission. - Prostock-studio
étrendi tanács fiatalítás kollagén
Meglepődnél, de ahhoz, hogy fiatalabbnak tűnj, mindössze ezt a 3 ételt kell fogyasztanod. A bőrgyógyász szerint ezek a titkos összetevők, hogy a kollagén termelését felpörgesd.

Akár a rugalmasságot szeretnéd növelni, akár a kimerült bőrt szeretnéd visszaállítani, számos lehetőség áll rendelkezésre a kollagéntermelés serkentésére. Amikor megszületünk, bőrünk tele van kollagénnel, ami az évek során csökken. A jó hír, hogy sokféle módon támogathatjuk a kollagénraktárainkat, ha egy kis feszesítésre van szükség. Meglepő módon nincs szükséged étrendkiegészítőkre, mert van 3 egyszerű étel a kocsonyán és a csirkén túl, amit könnyen megtalálsz a konyhádban, és azonnal serkenti a kollagéntermelést.

kollagén life
A csontleves és a csirke helyett számos ételt ehetsz, ami tele van kollagénnel.
Forrás: Shutterstock

3 étel, ami serkenti a szervezetedben a kollagéntermelést

A tested természetes módon termel kollagént, amikor bőrkárosodás vagy stressz éri, például a retinoidok használatakor, a mikrotűs kezelések során, vagy akár a bőrradírozáskor is” – mondja Jeannette Graf, MD, bőrgyógyász.

Lehet természetes módon serkenteni a kollagént?

Bár az olyan kezelések, mint a mikrotűs kezelés és a retinoidok használata valóban serkenthetik a kollagéntermelést, lehetséges a kollagén természetes módon történő stimulálása is. Dr. Graf olyan dolgokat ajánl, mint a napvédelem, a fehérjében és antioxidánsokban gazdag étrend, a minőségi alvás és a megfelelő hidratáltság.

Hogyan növelhetjük a kollagéntermelést?

Számos módon serkenthetjük a kollagéntermelést a helyi bőrápolás (keress olyan összetevőket, mint a retinol, peptidek és C-vitamin), kezelések, életmódbeli változások és kollagénkiegészítők segítségével.

A kezelések és termékek mellett a táplálkozás is nagy szerepet játszhat a kollagén serkentésében, de fontos figyelembe venni, hogy nem minden étel egyformán hasznos. „A csontleves, a hal, a csirkehús bőre és a tojásfehérje természetes módon gazdag kollagénben” – magyarázza. „A C-vitaminban gazdag ételek, mint a citrusfélék és a leveles zöldségek, szintén támogathatják a kollagéntermelést.

Mit érdemes enni?

  • Hal

Mint más állatok, a halak is kollagénből készült csontokkal és szalagokkal rendelkeznek. Néhányan azt állítják, hogy a tengeri kollagén az egyik legjobban felszívódó forma. Egy 2023-as kutatás szerint ez a kollagénforma talán biológiailag jobban hasznosul, és különösen segíthet a bőr egészségének és rugalmasságának megtartásában.

De bár a tonhalszendvicsed vagy a lazacvacsorára biztosan hozzájárul a kollagénbevitelhez, fontos tudni, hogy a hal „húsa” kevesebb kollagént tartalmaz, mint más, kevésbé kívánatos részek. A legtöbb kollagént a hal feje és szeme tartalmazza, amit valószínűleg nem fogsz megenni, de étrend-kiegészítőben megtalálod.

  • Tojásfehérje

Bár a tojás nem tartalmaz olyan kötőszöveteket, mint sok más állati termék, a tojásfehérje viszonylag magas mennyiségben tartalmaz prolint. Ez az egyik aminosav, amely szükséges a kollagéntermeléshez.

  • Fokhagyma

A fokhagyma nemcsak a pörköltekhez és tésztákhoz adhat ízt, hanem a kollagéntermelést is fokozhatja. A fokhagyma magas kéntartalmú, ami egy nyomelem, amely segít a kollagén szintézisében és megakadályozza annak lebomlását. Fontos azonban megjegyezni, hogy a fogyasztott mennyiség is számít. Valószínűleg sok fokhagymát kell enni ahhoz, hogy élvezd a kollagén előnyeit, ami nem biztos, hogy praktikus, de a potenciális előnyök miatt érdemes beépíteni a fokhagymát a rendszeres étrendedbe.

A cukor és a finomított szénhidrátok károsíthatják a kollagént

Ahhoz, hogy a tested a legjobban végezze el a kollagéntermelést, koncentrálj a magas kollagéntartalmú állati vagy növényi alapú ételekre, vagy a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcsökre és zöldségekre. Egyéb tápanyagok, amelyek segítik a kollagéntermelést, a cink, a C-vitamin és az E-vitamin. Emellett érdemes elkerülni a túl sok cukor és finomított szénhidrát fogyasztását, mint a fehér kenyér és a péksütemények. Ezek gyulladást okozhatnak, ami gátolhatja a kollagén szintézisét.

Arcmasszázs tanfolyamok kozmetikusoknak – Hogyan válassz és mit nyújtanak?Kábítószereket szedünk anélkül, hogy tudnánk róla - 9 veszélyes legális drog a világonA plasztikai sebész kitálalt George Clooney új külsejéről: Brad Pitt orvosánál csináltathatta az arcát

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.