Így eheted a kenyeret bűntudat nélkül – a dietetikusok szerint tényleg működik

Shutterstock - AYO Production
diéta pék kalória
A kutatók felfedezték, hogy a kenyér egy egyszerű trükkel diéta-kompatibilissé tehető. A módszer megváltoztatja a keményítő szerkezetét, és lelassítja a vércukorszint-emelkedést.

Diétázol, de nem akarsz lemondani a fehér kenyérről? Lehet, hogy nem is kell! A legújabb külföldi kutatások szerint fagyasztás hatására megváltozik a kenyérben lévő keményítő szerkezete, ami lassítja a szénhidrátok felszívódását. Ha fogyókúrázol, akkor ez a hatás nem elhanyagolható.

Fehér kenyér vágódeszkán szeletelve.
Jó kis puha fehér kenyér. Kár, hogy hízlal.
Forrás: Shutterstock

Mi történik a kenyérrel, amikor lefagyasztod?

A fehér kenyérben lévő keményítő a fagyasztás során átalakul, és olyan formát vesz fel, amit a szervezet nem képes gyorsan lebontani, emiatt lassabban emelkedik a vércukorszint. Ráadásul a fagyasztás során olyan anyagok keletkezhetnek, amelyek a bélmikrobiomnak kedveznek, mint például rövid láncú zsírsavak.

Az is tudományosan bizonyított tény, hogy a kenyér a fagyasztás után kevésbé emeli meg a vércukorszintet. A vizsgálatban friss fehér kenyér fogyasztása után 259 mmol·min/l volt a 2 órás vérglükóz-IAUC érték, míg ugyanaz a kenyér lefagyasztás + kiolvasztás után 179 mmol·min/l-re csökkent.

Hogyan csináld okosan?

Az alábi lépéseket követve cselezheted ki a fehér kenyér káros hatásait.

1, Fagyaszd le időben

Szeleteld fel, csomagold el légmentesen, és tedd a mélyhűtőbe. A módszer lényege az időzítés: minél frissebb állapotban kerül a fagyasztóba, annál jobb lesz a textúrája és az íze, amikor előveszed.

2, Pirítsd meg

A legjobb eredmény akkor érhető el, ha a kenyérszeleteket pár percig kiolvadni, miután kivettük a fagyasztóból, majd megpirítjuk. Egy vizsgálat szerint ezzel a módszerrel érhető el a legalacsonyabb vércukorszint-emelkedés.

Milyen előnyei vannak a fagyasztott kenyérnek?

A bélrendszer szempontjából a rezisztens keményítő olyan, mint egy rost-pótlék: nem megemésztődik, hanem a vastagbélbe jut, ott fermentálódik, és olyan előnyös vegyületeket termel, amelyek támogatják a bélflórát.

Akkor most már ehetem két pofára?

A rezisztens keményítő segít abban, hogy lassabban szívódjon fel a szénhidrát, így kisebb inzulinválaszt vált ki. Ettől még a kalória és szénhidrát tartalma ugyanannyi maradt. A dietetikusok is egyetértenek, hogy érdemes minél változatosabb étrendet tartani és odafigyelni, hogy milyen arányban viszünk be tápanyagokat. Szóval a válasz röviden az, hogy nem.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.