étkezési szokások kortizolszint szorongás
Lehet, hogy nem a főnököd, hanem a reggeli lattéd miatt szorongsz? Egy tiktoker felfedte, mely hétköznapi kaják dobják meg a kortizolszintedet, és miért érzed magad utánuk úgy, mintha most szakítottak volna veled. Íme a szorongást okozó ételek listája.

Ha úgy érzed, minden ok nélkül pörög a szíved vagy remeg a kezed, lehet, hogy nem a stresszes élet az oka, hanem az ebéded. Mutatjuk, mely hétköznapi ételek verik szét a hormonháztartásod, az idegrendszered és okoznak nonstop szorongást.

Attól is lehet szorongásod, amit megeszel.
Attól is lehet szorongásod, amit megeszel.
Forrás: Shutterstock

Szorongást okozó kaják, amiket minden nap eszünk

Egy dietetikus tiktoker, aki már több milliós nézettséget szerzett az „ételek, amik titokban tönkretesznek” sorozatával, most a szorongásgyártó kajákat vette górcső alá. És mielőtt hátradőlnél egy cappuccinóval a kezedben: sajnos pont ez az első a listán.

Kávé – A reggeli stresszfröccs

A koffein ugyanis nemcsak felébreszt, hanem megnyomja a vészhelyzeti gombot a testeden. Megemeli a kortizolt és adrenalint – vagyis pont azokat a hormonokat, amik akkor aktiválódnak, amikor például menekülsz egy tigris elől. Csakhogy te közben egy egyszerű meetingre készülsz. A tested viszont nem tud különbséget tenni: izzad, pörög, na és persze szorong.

Fehér kenyér – A vércukorhinta bajnoka

A szénhidrát ugyan nem ellenség, de a finomított fehér kenyér olyan, mint az a haver, aki mindig feldobja a bulit, aztán eltűnik, amikor baj van. Hirtelen megdobja a vércukrot, aztán jön a zuhanás és ezzel együtt pedig az ingerlékenység, a remegés és a „miért érzem magam furán?” érzés.

Szójaszósz és társai – A sóban úszó stressz

A szójaszószban (főleg az olcsóbb verziókban) elképesztően sok nátrium van (vagyis só), ami megdobja a vérnyomást és befolyásolja a mellékvese működését is. A tested szó szerint „feszültebb” állapotba kerül, és ha már alapból hajlamos vagy a szorongásra, ez csak rátesz egy hatalmas lapáttal.

Tejföl – A rejtett gyulladásgyújtó

A tejtermékek sokaknál nem barátok, hanem inkább alattomos ellenségek. A tejfehérje és a laktóz egyeseknél enyhe gyulladást indít el a szervezetben, ami csúnyán tud hatni a bélrendszerre és mivel a szerotonin 90%-a a bélben termelődik, nem csoda, ha a hangulatod is bezuhan egy tejfölös paprikáskrumpli után.

Konzervkukorica – Több, mint egy cuki hozzávaló

A legtöbb konzervkukorica nemcsak cukrot tartalmaz, hanem olyan adalékanyagokat is, amik megbolygatják a vércukorszintet és a bélflórát. És ha a bélflórád nincs rendben, a szerotonintermelésed sem lesz – vagyis a kedvednek is annyi. 

A cukor és a műédesítők – A hamis boldogság

A finomított cukor pillanatnyi eufóriát okoz, majd hirtelen összeomlást eredményez – mintha egy érzelmi hullámvasúton ülnél, biztonsági öv nélkül. Az aszpartám és a szukralóz sem jobbak: felborítják a bélbaktériumokat, amik így kevesebb „boldogsághormont” termelnek. A végeredmény? Pánikszerű tünetek, hangulatingadozás, és az az érzés, hogy „valami nagyon nincs rendben”.

Alkohol – A hamis nyugtató

Igen, este egy pohár bor jól tud esni, de másnapra a kortizolszinted magasabb, a magnéziumszinted alacsonyabb, a kedved pedig a béka feneke alá süllyed. Az alkohol rövid távon ellazít, hosszú távon viszont pont azt a rendszert borítja meg, ami a nyugalomért dolgozik.

Finomított növényi olajok – A gyulladás katalizátorai

A napraforgó-, szója- és kukoricaolaj tele van Omega-6 zsírsavakkal, amelyek krónikus gyulladást okoznak a testben – ez pedig összefügg a depresszióval és a szorongással is. Egy kis extra szűz olívaolajjal viszont máris békésebb lehet a lelked.

A végén nem a diéta számít, hanem az egyensúly

A tiktoker szerint nem az a cél, hogy minden „tiltott” ételt száműzzünk az életünkből, hanem hogy megértsük, mit csinálnak a testünkben. Egy-egy latte nem fog tönkretenni – de ha naponta többször nyúlsz a „stresszitalhoz”, a tested szó szerint állandó készenlétben lesz.


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.