Ha úgy érzed, minden ok nélkül pörög a szíved vagy remeg a kezed, lehet, hogy nem a stresszes élet az oka, hanem az ebéded. Mutatjuk, mely hétköznapi ételek verik szét a hormonháztartásod, az idegrendszered és okoznak nonstop szorongást.

Forrás: Shutterstock
Szorongást okozó kaják, amiket minden nap eszünk
Egy dietetikus tiktoker, aki már több milliós nézettséget szerzett az „ételek, amik titokban tönkretesznek” sorozatával, most a szorongásgyártó kajákat vette górcső alá. És mielőtt hátradőlnél egy cappuccinóval a kezedben: sajnos pont ez az első a listán.
Kávé – A reggeli stresszfröccs
A koffein ugyanis nemcsak felébreszt, hanem megnyomja a vészhelyzeti gombot a testeden. Megemeli a kortizolt és adrenalint – vagyis pont azokat a hormonokat, amik akkor aktiválódnak, amikor például menekülsz egy tigris elől. Csakhogy te közben egy egyszerű meetingre készülsz. A tested viszont nem tud különbséget tenni: izzad, pörög, na és persze szorong.
Fehér kenyér – A vércukorhinta bajnoka
A szénhidrát ugyan nem ellenség, de a finomított fehér kenyér olyan, mint az a haver, aki mindig feldobja a bulit, aztán eltűnik, amikor baj van. Hirtelen megdobja a vércukrot, aztán jön a zuhanás és ezzel együtt pedig az ingerlékenység, a remegés és a „miért érzem magam furán?” érzés.
Szójaszósz és társai – A sóban úszó stressz
A szójaszószban (főleg az olcsóbb verziókban) elképesztően sok nátrium van (vagyis só), ami megdobja a vérnyomást és befolyásolja a mellékvese működését is. A tested szó szerint „feszültebb” állapotba kerül, és ha már alapból hajlamos vagy a szorongásra, ez csak rátesz egy hatalmas lapáttal.
Tejföl – A rejtett gyulladásgyújtó
A tejtermékek sokaknál nem barátok, hanem inkább alattomos ellenségek. A tejfehérje és a laktóz egyeseknél enyhe gyulladást indít el a szervezetben, ami csúnyán tud hatni a bélrendszerre és mivel a szerotonin 90%-a a bélben termelődik, nem csoda, ha a hangulatod is bezuhan egy tejfölös paprikáskrumpli után.
Konzervkukorica – Több, mint egy cuki hozzávaló
A legtöbb konzervkukorica nemcsak cukrot tartalmaz, hanem olyan adalékanyagokat is, amik megbolygatják a vércukorszintet és a bélflórát. És ha a bélflórád nincs rendben, a szerotonintermelésed sem lesz – vagyis a kedvednek is annyi.
A cukor és a műédesítők – A hamis boldogság
A finomított cukor pillanatnyi eufóriát okoz, majd hirtelen összeomlást eredményez – mintha egy érzelmi hullámvasúton ülnél, biztonsági öv nélkül. Az aszpartám és a szukralóz sem jobbak: felborítják a bélbaktériumokat, amik így kevesebb „boldogsághormont” termelnek. A végeredmény? Pánikszerű tünetek, hangulatingadozás, és az az érzés, hogy „valami nagyon nincs rendben”.
Alkohol – A hamis nyugtató
Igen, este egy pohár bor jól tud esni, de másnapra a kortizolszinted magasabb, a magnéziumszinted alacsonyabb, a kedved pedig a béka feneke alá süllyed. Az alkohol rövid távon ellazít, hosszú távon viszont pont azt a rendszert borítja meg, ami a nyugalomért dolgozik.
Finomított növényi olajok – A gyulladás katalizátorai
A napraforgó-, szója- és kukoricaolaj tele van Omega-6 zsírsavakkal, amelyek krónikus gyulladást okoznak a testben – ez pedig összefügg a depresszióval és a szorongással is. Egy kis extra szűz olívaolajjal viszont máris békésebb lehet a lelked.
A végén nem a diéta számít, hanem az egyensúly
A tiktoker szerint nem az a cél, hogy minden „tiltott” ételt száműzzünk az életünkből, hanem hogy megértsük, mit csinálnak a testünkben. Egy-egy latte nem fog tönkretenni – de ha naponta többször nyúlsz a „stresszitalhoz”, a tested szó szerint állandó készenlétben lesz.


