Egy népszerű angol gasztroblogger, James azt állítja, hogy a krémes tojásrántotta titka inkább az elkészítés technikájában rejlik, mint a hozzávalókon.

Forrás: Shutterstock
Bár mindenkinek megvan a saját kedvenc receptje, a sűrű és krémes rántotta általában nagy sikert arat. A tökéletes állag eléréséhez azonban gyakran extra hozzávalókat adunk a felvert tojáshoz, például tejszínt, tejet és vajat. A gasztroblogger azonban esküszik arra, hogy ezek nélkül is el lehet készíteni a világ legkrémesebb tojásrántottáját. James a blogján elárulta, hogy a titok a technikában rejlik, amely elég egyszerű ahhoz, hogy bárki elsajátítsa.
Az igazán krémes tojásrántotta elkészítésének titka
A közhiedelemmel ellentétben a blogger szerint nem a tojás keverése a legfontosabb része a rántotta elkészítésének. Azt mondta:
A titok a következő: gőz és idő. Állítsunk egy hőálló tálat egy lábas fölé, amelynek alján másfél centi forró víz áll. Ebben kevergessük óvatosan a tojásokat.
Ez a módszer hasonló a csokoládéolvasztáshoz, de ebben az esetben a tálnak kissé forróbbnak kell lennie. A felvert tojást lassan kell főzni, amíg sűrű, krémes rántottát nem kapunk. A technika megfelelő elsajátításához meg kell érteni néhány alapelvet. Ezek közül az egyik az, hogy a tál nem érhet a vízhez. A másik pedig, hogy az a víz, ami fölött a rántotta készül, nem forrhat, csak gyöngyözhet.
James azt mondta: „Keverjük meg gyakran a felvert tojásokat. Kezdetben kicsiket mozgassunk rajta, és ritkábban, de amikor elkezd besűrűsödni, már gyakrabban kevergethetjük. Kerüljük el a nagy csomókat, és ne főzzük túl.” Hangsúlyozta azt is, hogy a vége felé nagyon oda kell figyelni: „Ne hagyjuk a tojást felügyelet nélkül, mert több mint valószínű, hogy túlsül. Tartsuk rajta a szemünket, mivel hirtelen kezd sűrűsödni."
A lassú sütés a varázslat része: általában 15 perc elkészítési idővel lehet számolni, attól függően, hogy hány tojás van az edényben. Két ember 4-6 tojásból lakik jól, de három alá nem tanácsos menni, mert akkor túl gyorsan sül meg a rántotta, és kiszárad.
James tudja, hogy ez az elkészítési mód időigényesebb, de érdemes kipróbálni, mert vaj és tejszín nélkül a tojásrántotta kalóriatartalma is alacsonyabb lesz.


