A fehér rizstől eltérően, amelyből eltávolították a korpát és a csírát, a barna rizs a teljes, feldolgozatlan szem. Emiatt a barna rizs főzési ideje hosszabb ideig tart, amíg megpuhul, és több folyadékra is szükség van az elkészítéséhez, de ne aggódj, egyáltalán nem bonyolult és te is könnyedén elkészítheted otthon a tökéletes barna rizst.

Forrás: Shutterstock/Nishihama
A fehér és a barna rizs közötti egészségügyi különbségek
A barna rizs és a fehér rizs nagyon hasonlóak, mivel ugyanabból a gabonából származnak. A tápanyagtartalmuk közötti különbség a gabona feldolgozási módjából adódik. A korpa és a csíra a gabona leginkább tápláló részei és a barna rizs tartalmazza a korpát és a csírát, valamint az endospermiumot is, ezért tekintjük teljes kiőrlésűnek.
A barna rizsben lévő korpa és csíra rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat biztosít.
A barna rizs glikémiás indexe alacsonyabb, mint a fehér rizs, az extra rost hasznos lehet bárki számára, aki cukorbeteg (segíthet a vércukorszint stabilizálásában) vagy fogyni próbál (100 g főtt barna rizs kalória tartalma körülbelül 21,7 g) Bár a barna rizs szénhidrát tartalma magasabb, mint a fehér rizsé, a benne található rostok lassítják a felszívódást, így hosszabb ideig biztosítanak teltségérzetet.
Hogyan készítsük el a barna rizst?
A barna rizs főzése nem nehéz, de van néhány fontos lépés, amit érdemes szem előtt tartani. Ezzel a módszerrel egy enyhén fűszerezett, laza barna rizst kaphatsz, amely szinte bármelyik ételhez tökéletes kísérő.
Nyugodtan módosíthatod a só mennyiségét a saját ízlésednek megfelelően. Ha pedig ragacsosabb rizst szeretnél, akkor a sóval együtt tedd a vízbe, és így forrald fel, ahelyett, hogy megvárnád, hogy a víz felforrjon, és csak utána tennéd bele a rizst. Ez a hideg víz módszer ragacsosabb rizst eredményez, amely nem lesz olyan laza.
Hozzávalók
1 csésze hosszú szemű barna rizs
1/2 teáskanál só
Ez a recept kifejezetten hosszú szemű barna rizshez van kialakítva. Mivel a barna rizs teljes értékű gabona, hosszabb ideig kell főzni, és több folyadékra van szüksége, mint a fehér rizsnek.
A barna rizs elkészítése
- Kezdd azzal, hogy alaposan átöblíted a rizst, hogy eltávolítsd a szemek külsejéről a port. Az öblítés legegyszerűbb módja, ha a rizst egy finomszűrőbe teszed, hideg víz alatt átöblíted, miközben kevergeted a kezeddel. Addig öblítsd, amíg a víz tiszta nem lesz.
- Egy kis lábasban keverj össze 1 3/4 csésze vizet és 1/2 teáskanál sót, majd forrald fel magas hőfokon. Tedd bele az átöblített barna rizst, várj, amíg újra forrni kezd, majd csökkentsd a hőt alacsonyra, és fedd le az edényt. Hagyd a rizst főzni 35 percig, anélkül, hogy megkavarnád, vagy amíg a rizs megpuhul, de még nem lesz pépes.
- Vedd le a rizst a tűzről, emeld le a fedőt, és takard le a lábast tiszta konyharuhával vagy papírtörlővel. Tedd vissza a fedőt a papírtörlőre, hogy lezárd, és hagyd pihenni 10 percig. A konyharuha felszívja a felesleges nedvességet, és így a rizs puhább lesz. 10 perc elteltével vedd le a fedőt és a törlőt, lazítsd fel a rizst villával, és már tálalhatod is.
A főtt barna rizs tárolása
A főtt barna rizs frissen a legjobb de ha szeretnéd, tárold légmentesen záródó edényben a hűtőben legfeljebb 5 napig. A hűtőben megszárad, ezért ha újra szeretnéd hidratálni, locsold meg egy kis vízzel, takard le papírtörlővel, és melegítsd fel mikróban.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:


